Potovali so trinajst ur

Po ovinkasti poti prek Münchna in Barcelone, kjer se je usedla na vlak, je slovenska rokometna reprezentanca včeraj po 13 urah potovanja prišla do Zaragoze in svojega hotela Palafox v središču mesta.

Rokometna reprezentanca Slovenije Foto: Arhiv Pn
Rokometna reprezentanca Slovenije Foto: Arhiv Pn

Pot ni bila prijetna, po prihodu pa je slovenske rokometaše takoj čakal trening v manjši dvorani La Granja. Z dvorano princa Filipa, pravo lepotico z 11.000 sedeži, v kateri bodo v naslednjih osmih dneh odigrali najmanj pet tekem, se bodo seznanili šele danes.

Stavnice so dokaj dober pokazatelj realne moči posameznih reprezentanc oziroma vsaj pričakovanj strokovnjakov. Na rokometnem svetovnem prvenstvu dajejo stavničarji največ možnosti gostiteljem, pri katerih bi za vložen evro zaslužili le dodatnih 35 centov. Še pet centov več bi bil zaslužek ob morebitni stavi in nato zmagi na SP za Francijo. Količnik 1:2 velja za Hrvaško in Dansko, nato sledi Islandija (1:4,5), Madžarska, Poljska in Nemčija (vse po 1:5). Slovenija ima količnik 1:31 in je na 13. mestu, za Južno Korejo (1:15) in pred Črno goro (1:51).

Dopoldne bodo opravili trening, ob 18. uri pa se bodo pomerili s prvim nasprotnikom v skupini C - Saudsko Arabijo. V tej tekmi bodo varovanci selektorja Borisa Deniča nesporni favoriti, pa tudi sicer jih konkurenca spremlja z dolžnim spoštovanjem, saj so lani na EP v Srbiji opozorili nase. Čeprav Slovenije ni bilo na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih (izločila sta jo Slovaška in Madžarska), jo rokometni krogi v Španiji ne gledajo kot vsiljivko - priznavajo ji, da spada na SP. Tudi zato, ker so za našimi reprezentanti dobre jesenske predstave. To velja tako za naše klube v evropskih pokalih, kakor za gastrbajtarje v najmočnejših evropskih klubih, Montpellierju, Kielcah, Zagrebu ...

Tudi tokrat so pričakovanja slovenske športne javnosti visoka. Z omenjenimi jesenskimi predstavami in šestim mestom na zadnjem EP v Srbiji so jih dvignili rokometaši sami. Strokovni štab in igralci ne želijo povsem jasno opredeliti cilja, toda v diplomatskih odgovorih je čutiti, da verjamejo v uvrstitev v četrtfinale. S tem bi izboljšali najboljšo slovensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih, ki je še vedno deseto mesto iz Nemčije leta 2007.

Niti težave s poškodbami niso skalile dobrega vzdušja v slovenski reprezentanci. “Osebno ne razmišljam tako, nikoli ne bom izjavil, da nekdo manjka. Usoda je pač hotela tako. V reprezentanci imamo naše najboljše rokometaše,” je selektor Boris Denič odgovoril na vprašanje, ali bo pogrešal četverico, ki je zaradi poškodb ostala doma. Zadovoljen je tudi z opravljenimi pripravami. “Odlika te reprezentance je hitrost. Redki so nasprotniki, ki nas v tej prvini lahko zaustavijo. Napredovali smo tudi v fazi napada na postavljeno cono. To pride s procesom dela in razvoja te reprezentance. Rezerve pa imamo še v fazi obrambe. Na tem delamo in se o tem veliko pogovarjamo. Mislim, da bomo imeli tako močno obrambo, da nam nobena ekipa ne bo mogla dati več kot 26 golov,” je še dodal Denič.

V Španiji je opazno, da se bo začel rokometni mundial, saj se novice o njem v medijih vztrajno prebijajo na naslovnice, a ni čutiti neke evforije. Gre pač še za eno veliko športno tekmovanje, ki jih je v tej državi kljub slabemu gospodarskemu stanju precej. Za povprečnega športnega navdušenca je dogajanje o Realu, Barceloni, Messiju in Ronaldu še vedno v ospredju.


Najbolj brano