Poljaki morajo zmagati, Slovenci si želijo

Za koprske rokometaše bo četrto gostovanje v letošnji ligi prvakov, ki ga bodo opravili danes ob 15. uri, najlažji dvoboj v zadnjem obdobju. V njem ne morejo prav ničesar izgubiti, pridobijo pa lahko še dodatni točki in samozavest, ki je po gladkih zmagah s St. Petersburgom in z Gorenjem že na visoki ravni.

Gorazd Škof: “Zavedamo se, da bo vzdušje  vroče in navijaško”
Gorazd Škof: “Zavedamo se, da bo vzdušje vroče in navijaško” 

Včeraj so Koprčani ob 17. uri opravili trening v sodobni Orlen areni, za katero gostitelji pričakujejo, da bo danes polna. Poljski državni prvaki si namreč danes ne smejo privoščiti poraza, če želijo računati na napredovanje v osmino finala lige prvakov.

Z dvema zmago nad St. Petersburgom si je Cimos Koper praktično zagotovil najmanj četrto mesto, kar prinaša tudi uvrstitev v osmino finala lige prvakov. Teoretično gledano sicer Koprčani nimajo še povsem zagotovljeno napredovanje, saj lahko tako St. Petersburg kot Constanta do konca tekmovanja zbereta osem točk ali več. A izkušnje govorijo, da je osem točk dovolj za napredovanje. V formatu šestčlanskih skupin se je doslej le enkrat zgodilo, da ekipa z osmimi točkami ni napredovala med šestnajsterico. Lani je v skupini C Dinamo iz Minska osvojil osem točk, a ostal na petem mestu, saj je četrtouvrščeni Schauffhausen zbral devet točk.

“Za Poljake je ta tekma zelo pomembna. Težko rečem odločilna, saj jih čaka še gostovanje v Sankt Peterburgu. Tudi mi si želimo zmage, saj bi si s tem matematično zagotovili nastopanje med 16 najboljšimi evropskimi ekipami. Vemo, kako igrajo in kje so ranljivi. Naš načrt je, da prinesemo dve točki,” je povedal strateg Koprčanov Fredi Radojkovič, ki bo na Poljskem poleg Matjaža Mlakarja pogrešal tudi Jureta Vrana.

Ekipa trenerja Larsa Waltherja, ki je pred leti vodil tudi Gorenje, trenutno ni v najboljši formi, saj za vodilnimi Kielcami zaostaja že pet točk. V predzadnjem krogu je izgubila s povprečno Warmio s 23:24. Slovenski delež v ekipi Wisle je v zadnjih tednih razpolovljen, saj Luka Dobelšek odhaja na operacijo bicepsa, zato ponovno ne bo bratskega obračuna s članom Cimosa Juretom Dobelškom. Boštjan Kavaš ima še vedno veliko minutažo in je med najbolj obremenjenimi v svoji ekipi. Včeraj je sicer na Poljskem in tudi v Plocku vse bilo v senci žreba skupin za evropsko nogometno prvenstvo.

Prvi dvoboj 7. kroga v skupini C je bil že v četrtek. Hamburg je brez težav premagal Constanto s 36:25 (20:11). Največ zadetkov sta dosegla Lacković (8) in Vugrinec (5) pri domačih ter Stavrositu in Riganas (po 4) pri gostih. Vrstni red - Hamburg 14, Cimos 8, Metalurg 7, Wisla Plock 4, St. Petersburg 3, Constanta 2.

Plock (120.000) je sicer za poljske razmere manjše mesto, približno 100 kilometrov severno od Varšave. Pred tisoč leti je bil eno stoletje celo prestolnica poljskega kraljestva, a so njegova najboljša leta že davno mimo. Sedaj velja za prestolnico poljske naftne industrije in prav naftno podjetje Orlen je glavni sponzor in hkrati tudi glavni krivec, da je v tem mestu zrasel močan rokometni klub. A to ni bilo dovolj, da bi Plock prepričal koprske navijače za obisk. Tako Cimos danes ne bo imel nobene podpore s tribun. Sicer pa je prvi vtis iz tega mesta pozitiven, saj so Poljaki v zadnjem desetletju ali dveh prekrili realsocialistično betonsko sivino, zato Plock deluje urejeno regionalno središče.

“Zavedamo se, da bo vzdušje vroče in navijaško. Wisla bo pritiskala na vse načine in naša naloga je, da izkoristimo njihove šibke točke. Naš položaj na lestvici je ugodnejši od njihovega in nedvomno bodo igrali pod pritiskom,” je dodal junak zadnjega dvoboja z Gorenjem Gorazd Škof.


Najbolj brano