Po Evropi doma prazne baterije

Jubilejno deseto prvoligaško sezono koprskih rokometašev bi bilo težko oceniti enoznačno. V državnem prvenstvu so zaostali za cilji in pričakovanji, v ligi prvakov pa so jih z uvrstitvijo v četrtfinale presegli.

Takšni izrazi veselja rokometašev Cimosa v minuli sezoni na domači sceni niso bili pogosti  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Takšni izrazi veselja rokometašev Cimosa v minuli sezoni na domači sceni niso bili pogosti  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER>“To je bilo nadaljevanje lanske kronske sezone. Čeprav smo mislili, da Evrope ne bomo postavili v ospredje, je bil oder lige prvakov tako privlačen, da smo padli pod vpliv te čarovnije. Za Evropo smo plačali prevelik davek,” je domačo rokometno prvoligaško in pokalno sezono na kratko ocenil trener Fredi Radojkovič. Cimosovci že jeseni niso bili pravi, saj so v Celju in Velenju gladko izgubili, še večji spodrsljaj pa je bil poraz v Izoli, ki je prvenstvo končala predzadnja. Val posmehovanja sosedov Koprčanom ni ušel.

Za tretje mesto v DP je Cimos zbral 43 točk (lani 55, predlani 44). Ob 21 zmagah je osemkrat (lani štirikrat, predlani šestkrat) izgubil in kot edini v prvenstvu odvzel točko Gorenju.

Cimos se je dolgo tolažil, da je tudi v prejšnji šampionski sezoni zaostajal že za pet točk in da lahko v končnici marsikaj popravi, toda po remiju v Krškem in pekočem porazu s Celjem v Bonifiki se je sprijaznil s predajo naslova. “Zaostanek za Gorenjem je res ogromen, čeprav je ponovno predzadnja tekma odločala o nastopu v ligi prvakov. Tudi Celje je velik klub. Enkrat se obrne na eno stran, drugič na drugo. Lani smo osvojili vse, kar se je dalo, letos pač ne,” se je po sezoni tolažil najboljši koprski igralec in najboljši strelec končnice DP Matjaž Brumen.

Vzroki za slab izkupiček na domačem prizorišču (3. mesto v DP, 2. mesto v pokalu) so ob preobremenjenosti še prekratka klop in poškodbe. “Težko bi navedel razloge. V pokalu smo, na primer, premagali Gorenje. Nekatere tekme se nam niso izšle. V prejšnji sezoni sta bila na pomembnih tekmah jeziček na tehtnici Elezović in Stanić, ki ju letos ni bilo. Mi nismo igrali nič slabše kot prejšnjo sezono. Odločile so malenkosti,” je še dodal Brumen.

Novincem Bogunoviću, Džonu in Čemasu strokovni štab ni najbolj zaupal, pa tudi sami v skopo odmerjenih minutah niso prepričali. “Sem trener, ki želi čutiti igralca. Na treningu vidim, kako se obnaša, kako reagira in če na treningu ne dobim občutka, da je pravi, ga na tekmo niti ne dam. Zato nismo imeli toliko rokometašev pri rotacijah, kar je posledično še bolj utrudilo nosilce,” je na vprašanje, zakaj je omenjena trojica igrala manj, odgovoril Radojkovič, ki poudarja, da ne bi drugače ravnal, če bi imel možnost kaj popraviti. Športnike je težko prepričati, da eno tekmo igrajo s pol moči in s tem varčujejo energijo za drugi dvoboj čez tri dni. V ritmu sreda-sobota (nedelja) za Koprčane ni ostalo časa za spodobno pripravo na vse tekme.

Kljub vsemu so imeli cimosovci na predzadnji tekmi v Celju še možnost, da bi rešili sezono in se spet prebili v ligo prvakov, a niso bili uspešni. “Vrstni red ni realen. Prepričan sem, da smo kakovostnejši od Celja, od Gorenja pa najbrž ne,” meni Matjaž Brumen.

“Mi sezone nismo zapravili v Zlatorogu, temveč že prej: v Izoli, v Krškem ... A se ne morem znebiti vtisa, da nam, Koprčanom, ni dovoljeno delati napak. Na odločilni tekmi v Celju smo bili boljši nasprotnik in si nismo zaslužili poraza. Izgubili smo zato, ker smo v končnico prišli s premajhnim vodstvom, nato pa se je sodniški kriterij povsem spremenil,” je še dodal Radojkovič, ki bo te dni sklenil sodelovanje s koprskim klubom tudi za naslednjo sezono. Težje delo čaka vodstvo kluba pri popolnitvi kadra. Če je predlani s Krivokapićem, Osmajićem in Skubetom v prestopnem roku zadelo v polno, je lani z že omenjeno trojico udarilo mimo. DENIS SABADIN


Najbolj brano