Plinarji junaško padli

Zanimiv in lep dvoboj med izolskimi in mariborskimi rokometaši je zasenčil dogodek v 28. minuti. Tedaj je neodgovorni navijač vrgel na parket vžigalnik, sodnika Rižner in Teršek, ki se nista več počutila varna, pa sta takoj zahtevala izpraznitev dela tribune, od koder je priletel predmet in kjer so navijali Ribari.

Zadetki Žige Smolnika (z žogo) in Elvina Čosića (v ozadju) niso bili dovolj za vsaj točko Izolanov Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zadetki Žige Smolnika (z žogo) in Elvina Čosića (v ozadju) niso bili dovolj za vsaj točko Izolanov Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > S tem sta sodnika odvzela nekaj navijaške evforije in naboja domači ekipi, z izpraznitvijo tribun pa ni bilo nobenih težav. Ribari, z njimi pa tudi nekaj deset Viol, ki jim je delalo družbo na tribunah, so se v manj kot desetih minutah disciplinirano umaknili, pri tem pa sploh niso potrebovali pomoči policistov.

Istrabenz plini Izola : Maribor Br. 23:26 (13:13). Športna dvorana, gledalcev 400 (po 28. minuti 300), sodnika: Rižner in Teršek (oba Dol pri Hrastniku). Istrabenz plini Izola: Gregorič, Kevič 12 obramb, Markovič 4, Zorič-Stepančič 1, Božič 5 (4), Jelovčan, Vidic, Smolnik 6, Čosić 7, Kojić, Jurič, Redžić. Trener: Borut Hren. Maribor Branik: Škalički 3 obrambe, Vran 14 obramb, Čudič, Štefanič, Malinović 3, Žmavc, Špelić 1, Jamnik 2, Poklar 1, Razgor 3 (1), Kodrin 1, Hrastnik 2, Fidel, Zarabec 7 (2), Kleč 2, Sok 4. Trener: Marko Šibila. Sedemmetrovke - IP Izola 6 (4), Maribor 4 (3), izključitve - IP Izola 6, Maribor Branik 12.

Morda bi njihova prisotnost vplivala na razplet tekme, saj so se domači dobro upirali favoriziranim gostom. Izolani so začeli sramežljivo. Gostje so povedli s 5:0. “Vsi nas sprašujejo o začetku dvoboja. Dobili smo pet golov v petih napadih, nam pa žoga nikakor ni hotela v gol. Bili smo premalo agresivni v obrambi, a smo jih nato kar hitro ujeli,” je po tekmi komentiral Žiga Smolnik, ki je v osmi minuti dosegel prvi zadetek za svoje moštvo. Z delnim izidom 7:1 so Izolani celo povedli.

Nato je preizkušeni strateg Marko Šibila svojim varovancem zaukazal obrambo 5+1, ki je spet nagnila tehtnico na štajersko stran. V končnici prvega dela so bili Izolani v težkem položaju, saj so zaostajali z 10:12, imeli izključenega igralca, njihovi najbolj zvesti navijači pa so morali zapustiti dvorano, a so se nekako le ubranili in z zadetki razpoloženega Elvina Čosića odšli na odmor brez zaostanka.

Domači so odlično startali v drugi del, saj so povedli s 15:13, nekaj obramb je zbral vratar Dragan Kevič, Smolnik je dobro povezoval igro in zadeval, tako da je bil v 44. minuti izid še poravnan - 19:19. Dišalo je na presenečenje borbenih Izolanov, a je nato prišla do izraza boljša telesna pripravljenost Mariborčanov. “Zmanjkalo nam je malo moči in malo sreče. A smo ne glede na to prikazali lepo igro in dobro tekmo. Zadovoljen sem s prikazanim. Ni se nam potrebno sekirati zaradi poraza, čeprav bi bilo lepše, če bi točke ostale v Izoli,” je povedal prvi strelec Izolanov Elvin Čosić (met 14/7). Mariborčani so povedli s 23:19, a so domači še enkrat pokazali upornost in zapretili prek nepredvidljivega Ivana Markovića (dosegel je štiri od zadnjih šestih izolskih golov) ter v 57. minuti znižali na 23:24. Nato pa je vajeti v svoje roke prevzel organizator Maribora Miha Zarabec (met 7/7), Jure Vran je dodal dve obrambi, Blaž Kleč in Simon Razgor pa sta z zadetkoma potrdila zmago gostov.

Z njo je bil zadovoljen Koprčan v mariborskih vratih Jure Vran: “Morda smo nekoliko podlegli pritisku s tribun. Ko vodiš zgolj za gol ali dva, so gledalci v Izoli zelo bučni, domači pa to evforijo večkrat izkoristijo in pridejo do točk. Na srečo smo jih mi znali zaustaviti. Kljub naši mladosti in težavam s poškodbami smo igrali svojo igro in pokazali zrelost.” Ob njem primorsko rokometno kolonijo v štajerski prestolnici dopolnjujeta še Koprčana Dušan Fidel (lani Izola) in Tine Poklar (lani Cimos), ki pa se tokrat nista naigrala.

Gostiteljem se je v zadnji četrtini tekme predvsem v obrambi poznalo, da je rokomet (za razliko od gostov, ki imajo vzpostavljen profesionalen način dela) njihovo sekundarno delo. “Maribor ima daljšo klop, tako da je lahko rotiral igralce. V zadnjih petih minutah so bili ravno toliko sveži, da so nam ušli. Z našo igro sem zadovoljen. Lahko bi sicer igrali hitreje, a imamo premajhen izbor igralcev, da bi lahko gojili tak slog rokometa,” je še povedal Smolnik. Zgovoren je podatek, da se je za Maribor med strelce vpisalo deset rokometašev, za Istrabenz pline pa zgolj pet (izven forme so bili Redžić, Vidic in tudi Božič).

DENIS SABADIN


Najbolj brano