Odločila je klapa

Izolski rokometaši so na koncu osvojili deseto mesto, kar je bilo komaj dovolj za obstanek. A že to predstavlja znanstveno fantastiko, saj jim pred prvenstvom nihče ni dajal minimalnih možnosti, da bi se obdržali med prvoligaši.

Veselje izolskih rokometašev po zmagi nad Šmartnim, s katero so si zagotovili obstanek v 1. A DRL Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Veselje izolskih rokometašev po zmagi nad Šmartnim, s katero so si zagotovili obstanek v 1. A DRL Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA> Začelo se je s sporom o tem, kdo ima pravico do nastopa v 1. A DRL, ki je povzročil kar nekaj sprememb v slovenskem rokometu in sprožil novo porazdeljevanje moči, ki se še ni končalo. “Zelo smo zadovoljni s sezono. Nihče ni pričakoval tega. Ne glede na vse mislim, da smo zasluženo obstali v ligi in dosegli cilj, ki smo si ga zastavili pred sezono. Za to je bilo potrebno veliko odrekanja. Vprašanje je, če bodo starejši igralci lahko to zdržali, saj sta tu še služba in družina. Je pa velika čast in zadovoljstvo igrati v prvi ligi. Še posebej sem zadovoljen, ker vidim, da se je v Izoli nekaj spremenilo in da mladi igralci ponosno hodijo naokrog s klubskimi trenirkami,” je povedal kapetan izolskega moštva David Zorič - Stepančič.

“Krepat, ma ne molat,” je bil slogan ki jih je skupaj z njihovimi zvestimi navijači Ribari vodil skozi sezono. In dejansko ne poškodbi edinega pravega desnega zunanjega igralca Boštjana Špegla, ne prvega napadalca Elvina Čosića jih nista zaustavili. Izolska dvorana je bila dolgo časa neosvojiva trdnjava, pred njo je ostal tudi takratni aktualni državni prvak Cimos iz Kopra, kar bo ostalo zapisano v urbani legendi. V prvem delu so šele v zadnjem trenutku ostali brez nastopa v končnici za prvaka, kar bi bila prvovrstna senzacija.

Izolsko moštvo je bilo sestavljeno iz igralcev, ki so vrsto let igrali v 1. B ligi, okrepili so se le z dvema mladima Korošcema (Boštjan Špegel in Grega Apat) in dvema Koprčanoma (Žiga Smolnik, Dušan Fidel), ki se nista uspela prebiti v prvo ekipo Cimosa. Spomladi se jim je pridružil še Jan Gorela. Vmes se jim je priključil tudi nekdanji kapetan Srbije Nikola Kojić, ki si je v Izoli ustvaril svoj novi dom. “Odločila je klapa. Igralci smo se poenotili in dogovorili, ter predvsem v prvem delu, ko je vladala evforija ob napredovanju, igrali tudi zelo dobro in osvajali točke. Zasluženo smo obstali, saj smo bili zelo redko nadigrani. Za prihodnjo sezono pa je potrebno narediti korak naprej na vseh nivojih,” je povedal vratar Dragan Kevič. Na sobotnem poslovilnem srečanju od sezone je predsednik kluba Dean Kočevar sezono ocenil tako: “Seveda smo zadovoljni. Zagotovili smo si obstanek v ligi, kar je bil naš cilj. Na krilih evforije smo si nabrali precej točk, nato pa je sledil padec, tudi zaradi preobremenjenosti, saj smo odigrali več kot 50 tekem. Najbrž imamo najnižji proračun v ligi in tako bo tudi v prihodnje. Sedaj se pogajamo s trenerjem Hrvatinom, rokometašem pa smo ponudili nove pogodbe za naslednjo sezono. Vemo, na katerih položajih smo tanki, a ne bomo šli preko zmožnosti.”

Izolski klub je posloval s skromnimi sredstvi, zato se prav te dni odloča o prihodnosti kluba. Trener Vlado Hrvatin še ni potrdil, da bo podaljšal pogodbo, tudi rokometaši so si vzeli čas za premislek. Za mlade igralce je nastop v prvi ligi velika izkušnja, saj se postavijo v vitrino za prehod v bogatejše klube, starejši pa se bodo težko odločili za še eno sezono tolikšnega odrekanja brez nadomestila.

ELVIS ŠTADER


Najbolj brano