Obuditev starih časov

Drevišnji dvoboj med hrpeljskimi in koprskimi rokometaši ne bo odločal o uvrstitvi v ligo prvakov ali o prevzemu vodstva na prvoligaški lestvici, a bo kljub temu razvnel in obudil nekdanjo rivalstvo. Kluba, ki v svojih imenih nosita letnici propada Gold Cluba in Cimosa, igrata v tretjeligaški konkurenci.

Utrinek s tekme propadlih klubov  Gold Cluba in Cimosa Kopra iz sezone  2004/2005 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Utrinek s tekme propadlih klubov Gold Cluba in Cimosa Kopra iz sezone 2004/2005 Foto: Zdravko Primožič/Fpa

HRPELJE > Usoda koprskega in hrpeljskega kluba v slovenskem rokometu ni izstopajoča, saj se je cela kopica rokometnih okolij zaradi predimenzioniranosti znašla v podobnih težavah, ki jih je reševala na podoben način. Ko sponzorja nista mogla ali nista hotela več financirati dragega profesionalnega pogona, sta kluba v Hrpeljah in v Kopru propadla, na njunih ruševinah pa so rokometni zanesenjaki ustanovili nova kluba.

O rivalstvu in prepletanju hrpeljskega in koprskega rokometa bi lahko napisali knjigo, tokrat pa se bo začelo novo poglavje, v katerem obdobji Gold Cluba in Cimosa ne bosta imeli vpliva. Moštvi igrata z domačima ekipama, močno pomlajeni, v tretji državni ligi. V prvih treh krogih sta obe dvakrat zmagali in enkrat izgubili. Višje cilje imajo Koprčani, ki si čim prej želijo napredovati, a tudi Hrpeljci si v prihodnosti želijo vrniti vsaj del nekdanje slave.

“Želimo sestaviti čvrsto, domačo ekipo, ki bo napredovala iz sezone v sezono. Dogovorjeni smo, da se po vsaki zmagi poveselimo, po porazih pa se skušamo iz njih kaj naučiti,” je svojo filozofijo predstavil trener Hrpeljcev Damjan Miklavec. Po končani igralski karieri je takoj zabredel v trenerske vode, vodenje Jadrana 2009 pa je zanj šele drugi izziv v članski konkurenci. “Pričakujem lepo in čvrsto tekmo. Težko rečem, katera ekipa bi lahko bila v prednosti, najbrž pa bo odločala dnevna forma,” je še povedal Miklavec, ki ima med svojimi izbranci le enega preizkušenega rokometaša - Petra Hrvatina. Slednji je nekaj let igral tudi v Kopru, pri Jadranu 2009 pa je kot organizator igre tudi vodja moštva. Ob njem ima nekaj prvoligaških izkušenj še vratar Uroš Čuk, od mlade garde pa sta se v prvih krogih najbolj izkazala Andrej Kljun in Jernej Poles.

Na koprski trenerski klopi bo nekdanji Miklavčev soigralec Zoran Jovičić, s katerim sta v Hrpeljah skupaj igrala leta 1994. To je bila Miklavčeva zadnja in Jovičićeva prva sezona v članskem rokometu. “Povsod, kjer sem igral, sem se počutil prijetno, še posebej v Hrpeljah. Imam lepe spomine na tista obdobja, a zdaj živim za koprski klub,” je povedal Zoki. Njegova podaljšana roka na igrišču je Uroš Rapotec, še edini od šampionske ekipe, ki je ostal v Kopru. Adam Bratković, Nino Grzentić in Alex Vlah so poškodovani, v njihovi odsotnosti pa bodo večje breme morali prevzeti Jan Gorela, vratar Tine Ponikvar (oba sta lani igrala za Izolo v prvi ligi) ter mlajši kadeti in mladinci. “Vsako tekmo gremo na zmago, a nimam argumentov, da bi sprejel vlogo favorita. Pričakujem pravi derbi, odločale pa bodo najbrž malenkosti,” je še dodal Jovičić. DENIS SABADIN


Najbolj brano