Oboji so v krizi

Dvoboj Cimos : Göppingen bi lahko predstavljal pravi izziv za zakrknjene stavce, saj je na obeh straneh toliko spremenljivk, da bodo poleg športnih elementov tudi srečne okoliščine vplivale na razplet. Zmage, ki bi pomenila precejšnji korak do četrtfinala, si želita obe moštvi.

Ob odsotnosti drugih strelcev bo veliko breme ponovno na plečih Milorada Krivokapića (z žogo) Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ob odsotnosti drugih strelcev bo veliko breme ponovno na plečih Milorada Krivokapića (z žogo) Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Tako Cimos kot Göppingen namreč bistveno zaostajata za cilji, ki sta si jih zadala. Koprčani so se že poslovili od morebitnega naslova državnih prvakov, do drugega mesta in lige prvakov pa jih pripelje le še čudež, Nemci pa so v domačem prvenstvu šele na enajstem mestu, daleč od uvrstitev, ki so jih dosegali zadnja leta.

Klub iz južne Nemčije je v 50. letih dominiral na nemški rokometni sceni, nato pa mrknil in se šele v novem tisočletju vrnil med pomembne dejavnike. Kreator vrnitve je bil trener Velimir Petković iz Banje Luke, ki že devet let vodi zeleno-bele. Tudi zaradi njega se Göppingen tradicionalno opira na tujce iz Balkanskega polotoka. Črnogorec Žarko Marković, Srba Momir Rnić in Bojan Beljanski, Slovenec Primož Prošt in stari koprski znanec, Bošnjak Enid Tahirović so rokometaši z mednarodnim ugledom. Najpomembnejši igralec pa je kljub vsemu Michael Haaß, srednji zunanji, ki je pred petimi leti z Nemčijo postal tudi svetovni prvak. Ob omenjenih za Göppingen igra še nekaj vrhunskih rokometašev: Pavel Horak, Christian Schöne, Dragoš Oprea ...

Zelo so oddaljeni tudi od ponovnih uvrstitev v evropske pokale, kar je za moštvo, ki je v zadnjih dveh letih zmagalo v pokalu EHF, pravi polom. Oba današnja nasprotnika imata namreč v svojih vrstah kopico preverjenih rokometašev, a kljub temu ne prikazujeta iger, ki jih pričakujejo njihovi navijači.

Morda beseda kriza ni najboljši izraz za položaj, v katerem so se znašli koprski rokometaši, a nedvomno drži, da so v čudni situaciji. Zdravstveni bilten je poln! “Saj niti nimam možnosti, da bi delal neke velike taktike. Tudi rotiranje igralcev bo omejeno, saj imam na razpolago samo eno levo krilo, enega pivota, enega levega zunanjega ...” je položaj pojasnil Fredi Radojković. Ob Nikoli Manojloviću in Tinetu Poklarju za igro nista sposobna niti Uroš Bundalo (hrbet) in Jure Dobelšek (rebra). Podobno meni tudi kapetan Cimosa Uroš Rapotec: “Igramo tisti, ki lahko. Ne glede na vse, bomo tudi tokrat zaigrali na zmago. Nemška ekipa je dobra, a se je da premagati.”

Nemške ekipe s svojim slogom, ki temelji na telesni moči, obrambi 6-0 in hitrih metih proti vratom, naj bi ustrezale Cimosu, ki pa zaradi zdesetkanosti ne bo mogel pokazati vseh svojih potencialov. Sicer pa sta kluba nekako povezana prek svojih vratarjev. Jure Vran, ki je včeraj prvič postal oče in bo torej danes ponovno v vratih, je pred vrnitvijo v Koper pol sezone branil prav v tem klubu. Ob njem je bil tedaj še Enid Tahirović, ki je pustil pri Cimosu v sezoni 2007/08 precejšen pečat. Tahirović je z nemško ekipo prišel tudi v Koper, a najbrž ne bo branil. 42-letni bosanski vratar je jeseni že končal kariero, a so ga njegovi nekdanji delodajalci po poškodbah poklicali na pomoč. Po zimskem premoru je branil le na eni tekmi - v Logronu.

DENIS SABADIN


Najbolj brano