Ob čvrsti obrambi psihološko trdni

Sobotna tekma je bila nasprotje prejšnjega derbija z Gorenjem. Koprčani so proti Celjanom dobili psihološko vojno in zatem tudi srečanje na igrišču. Poleg tega, da je zmanjšal zaostanek za Celjani, je Cimos tekmecu tudi nagnal strah v kosti, zato drugo mesto ni nedosegljivo. Cimos Koper : Celje PL 29:24 (15:12).

Hrvat Petar Metličić (v sendviču med Deanom Bombačem in Juretom Dobelškom) tokrat strelsko ni prišel do izraza. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Hrvat Petar Metličić (v sendviču med Deanom Bombačem in Juretom Dobelškom) tokrat strelsko ni prišel do izraza. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Domači rokometaši so odigrali zbrano vse do zadnje sekunde tekme, niso nasedali na provokacije, pa tudi sodnika jih nista spravila s tira že s tem, ko sta se pojavila na igrišču.

Koper, dvorana Bonifika, gledalcev 1800, sodnika Veber in Pangerc. Cimos Koper: Skoko 2, Dobelšek 1, Brumen 7 (1), Čemas, Bombač 3, Poklar T., Džono, Škof 14 obramb, Krivokapić 8 (4), Skube 4, Vran, Mlakar 2, Konečnik, Rapotec 2, Bundalo, Osmajić; Trener: Fredi Radojkovič. Celje PL: Lesjak, Potočnik, Mlakar 1, Marguč 2, Žuran, Razgor 1, Toskić 4, Perić, N. Poklar 4, Poteko, Skok (7 obr., 1x7m), Metličić 1, Zelenović, Žabič, Mačkovšek 3, Žvižej 8 (5). Trener: Vladan Matić. Sedemmetrovke: Cimos 6 (5), CPL 5 (5); izključitve: Cimos 8, CPL 10 minut.

Gostujoči trener Vladan Matić je taktiko pripravil tudi v pričakovanju, da bodo Koprčani podlegli pritisku, tako kot so proti Velenju. “Vsi vedo, da je naša obramba boljša v drugem polčasu, ko imamo krajšo menjavo na desni strani. Tokrat Celjani niso izvajali hitrega centra, zato smo lahko opravljali menjave in tako postavili najboljšo obrambo, kar je bilo ključno na poti do zmage,” je povedal eden boljših obrambnih igralcev Robi Konečnik. Začetek tekme je pripadel Koprčanom, ki so povedli s 3:0. Domači so igrali z najmočnejšo postavo, Celjani pa so morali kombinirati. V obrambi sta na položaju tretjega zaigrala Vid Poteko (z zaščitno masko na obrazu) in Gregor Potočnik. Oba sta s podaljšanimi prekrški poskušala zmesti Koprčane. V napadu je skupaj z organizatorjem igre Davidom Razgorjem kljub nedavni poškodbi zaigral Borut Mačkovšek. V 20. minuti so Celjani vodili z 10:8 in kazalo je, da jim taktični načrt uspeva. Končnica polčasa je pripadla domačim, ki so z delnim izidom 5:0 povedli s 13:10 in do konca tekme niso več dovolili Celjanom, da bi se približali.

Drugi polčas je Matić poskušal z nižjo postavo, z rekonvalescentom Rokom Žuranom in Nejcem Poklarjem, ki naj bi nekoliko pospešila igro. A brez uspeha. Prvega so igralci Cimosa odlično zaustavili, drugi je bil v svoji dvorani ponovno zelo učinkovit, a premalo za preobrat. Pri Koprčanih se je ob Miloradu Krivokapiću razigral Matjaž Brumen. “Ključne so bile obrambe. Mi nismo uspeli zaustaviti Koprčanov in doseči lahkih zadetkov iz protinapadov. Na drugi strani smo se mučili na postavljeno koprsko obrambo in to je bilo ključno,” je povedal Koprčan v dresu Celja, Nejc Poklar.

“Pripravljeni smo bili na vse celjske taktične variante. Krivokapić se vrača v svojo staro formo, Brumen je odličen, Škof brani na vrhunskem nivoju. Ko to seštejete in ko uspemo z rotacijo spočiti Skubeta in Bombača, da prideta v zadnjo četrtino tekme dovolj sveža, potem se da zmagati,” pravi koprski trener Fredi Radojkovič.

Da je bil v igri velik vložek, priča podatek, da sta si po koncu tekme v lase skočila športni direktor Celja Roman Pungartnik in športni menedžer Cimosa Andrej Beliš.

Tudi psihološko so bili Koprčani pripravljeni na vse. O tem so pričale reakcije na majhne provokacije z gostujoče strani. Ko je Lesjak vstopil v igro, da bi branil sedemmetrovko, je Krivokapiću vzel žogo in mu je ni vrnil, temveč jo je odložil na tla ob sedemmetrski črti. Krivokapić jo je mirno vzel v roke in ga hladnokrvno premagal.

Tudi odsotnost poškodovanega Perića je bila med odločilnimi faktorji na tekmi. V zadnjem medsebojnem dvoboju je bil s 16 obrambami ključni igralec. Na drugi strani je takrat zaradi kazni manjkal Škof, ki je tokrat v odločilnih trenutkih prispeval pomembne obrambe. V končnici tekme so si Koprčani privoščili tudi malo spektakla in z dvema goloma iz cepelinov navdušili svoje navijače.

“Koprčani so upravičili vlogo favorita. Toda še vedno morajo priti v Celje in nas tam premagati,” je po tekmi povedal visokorasli Izolan v celjskih vrstah Borut Mačkovšek.

“Zasluženo smo zmagali. Zdaj se moramo pripraviti na tekme, kjer smo ponavadi zapravljali priložnosti in točke, kot v Krškem, Mariboru, Trebnjem ... Te bodo določale o drugem mestu,” je povedal Jure Dobelšek, ki si je v drugem polčasu poškodoval prst in mesto v igri prepustil kapetanu Urošu Rapotcu. ELVIS ŠTADER


Najbolj brano