Nove osnove koprskega rokometa

V tekmovalni sezoni 2013/14 izolski Istrabenz plini predstavljajo vrh obalnega in primorskega rokometa, privrženci te igre pa so minuli konec tedna lahko na delu videli ostale ekipe. Koprske rokometašice so v Luciji odigrale svoj prvi prvoligaški primorski derbi, nov moški koprski klub se je predstavil domačim gledalcem, doma v Hrpeljah je igral tudi oživljeni Jadran 2009.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, LUCIJA> Predvsem za moška kluba iz Kopra in Hrpelj velja, da ju je okolje sprejelo. Zanesenjaki v obeh klubih, ki so v kratkem času postavili članski ekipi, so pokazali veliko elana in dobre volje, odziv navijačev pa kaže, da rokomet tu še ne bo zamrl. Igral pa se bo na povsem drugačnih osnovah kot v preteklih petih ali desetih letih, ko so v Kopru in v Hrpeljah gledali celo ligo prvakov in velikane svetovnega rokometa. Podobno velja tudi za dekleta, za katera je sicer nekoliko manj zanimanja.

Piran : ŽURD Fikon 31:22 (18:8)

LUCIJA > Dvorana OŠ Lucija, gledalcev 100, sodnika Čretnik in Turnšek.

Piran: Kraja, Petek, Katič, Tutnjič, Krajnc 1 (1), Kovačič, Panger 5, Hrnjić 7, Barič 6 (1), Orejaš, Milakovič 7 (2), Jagurdžija 4, Mattica, Bužekijan 1, Levačič. Trenerka: Dalija Erceg.

ŽURD Fikon Koper: Križanec, Ečimovič, Klobas, Kurnik, Bertok, Bajič 2, Munda 7 (1), Čamdžič, Petrinja, Argenti, Udovič 1, Leški 5 (3), Zorko 3, Bytyqi 4, Cuder-Skrlič. Trener: Igor Poklar.

Rokometašice Pirana so že v uvodnih minutah pokazale, kdo gospodari v primorskem ženskem rokometu. Po šestih minutah so že vodile s 5:0 in skorajda rešile vprašanje zmagovalca, saj se jim gostje iz Kopra niso več približale. Najvišjo prednost so si priigrale sredi drugega polčasa, ko je razlika znašala petnajst zadetkov (25:10).

V sami končnici so Koprčanke omilile poraz. Ob odlični domači obrambi in napakah napada gostij so v hitre protinapade drvele predvsem Hrnjič, Barič, Milakovič in Panger ter Piranu zagotovile zmago. S tem domačinke potrjujejo svojo kandidaturo za nastop v končnici za prvakinje, medtem ko bodo gostje iskale svoje priložnosti s tekmicami v boju za obstanek. Že jutri bodo Koprčanke v zaostali tekmi slovenskega pokala v Bonifiki gostile Krim.

Polona Barič, Piran: “Ker je to derbi, smo začele odločno, pa čeprav so nasprotnice še lani igrale v 1. B ligi. Odločila je predvsem naša obramba in posledično veliko lahkih zadetkov iz protinapadov. V končnici smo nekoliko popustile in dovolile gostjam, da znižajo zaostanek.”

Tina Bajič, ŽURD Fikon: “Zavedale smo se, da gre za primorski derbi in želele smo si boljši rezultat. Morda sta naša neizkušenost in neuigranost botrovali začetnemu zaostanku, morda smo šle v tekmo preveč sproščeno, izkušena piranska ekipa pa je to kaznovala.”

ELVIS ŠTADER

Koper 2013 : Grča Koč. 41:19 (19:10)

Dobro navijaško vzdušje (200 gledalcev) je bilo tudi v Modri dvorani, kjer je Jadran 2009 z 31:28 (15:12) premagal Škofljico. Hrpeljci, ki so po treh letih ponovno oživili člansko ekipo, so po dveh krogih 2. DRL z dvema zmagama na vrhu lestvice.

ŠKOFIJE > Dvorana Burja, gledalcev 300, sodnika Kočevar, Lesar.

Koper 2013: Tine Ponikvar 10 obr., Despotović 14 obr., Nedoh 1, Dobrila 2, Vlah 2, Krečič 5, Gašperšič 2, Moljk, Starčič 1, Gorela 5, Zugan 1, Rapotec 8, Velkavrh 8, Sokolič 5, Tomaž Ponikvar, Ravlija 1. Trener: Zoran Jovičić.

Zgodovinsko prvo uradno domačo tekmo je nov koprski rokometni klub opravil na Škofijah, saj dvorano Bonifiko, po novem Areno Bonifika, še preurejajo po eurobasketu. Dvoboj drugega kroga druge DRL je pokazal, da je rokomet v Kopru pognal globoke korenine, saj so domači privrženci skoraj napolnili dvorano Burja.

V prijetnem ozračju so bili Koprčani za razred boljši od lanskega 1. B ligaša. Gostje so ritem mlade domače ekipe, ki jo sestavljajo večinoma 16- in 17-letniki, sledili le do izida 3:3. Nato pa je začetna trema popustila, rumeno-modri z Urošem Rapotcem na čelu, so zadevali z vseh položajev ter strnili obrambne vrste. Z enajstimi zaporednimi zadetki so razrešili vse dvome o zmagovalcu. Trener Zoran Jovičić je v drugem polčasu ponudil priložnost vsem rokometašem. Ti so jo tudi izkoristili in z nekaj hitrimi in atraktivnimi potezami izvabili aplavz občinstva. Gostje, pri katerih je nekaj več pokazal le Alen Alukič (10 golov), so se kmalu predali.

Dvanajsti Kopra, ki bodo koprske rokometaše spremljali tudi v drugi ligi, so nagrado za najboljšega igralca podelili Tilnu Sokoliču: “Vsa ekipa je zaigrala tako, kot mora. Igrali smo hitro, brez napak in posledica je dober rezultat. Drugo ligo šele spoznavamo, a vemo, da bo naporna in ne tako lahka, kot se nekaterim zdi.”

S prvo prvenstveno zmago (v prvem krogu so izgubili v Črnomlju) je bil zadovoljen tudi trener Zoran Jovičić, za katerega je to prvi samostojen trenerski izziv: “Bili smo boljši v vseh pogledih. Zaradi te visoke zmage ne bi delal evforije, saj obstajajo še boljše ekipe. Priložnost so dobili vsi igralci, saj si to z delom na treningih tudi zaslužijo. Je pa to povsem druga ekipa v primerjavi s tisto, s katero smo startali avgusta.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano