Ni bilo več moči

Slovenija se je sinoči 45 minut enakovredno borila s Španijo, ki postaja prvi favorit za evropsko zlato, a je nato popustila. Če so se večerne tekme končale po pričakovanjih, torej brez zmag Madžarske in Makedonije, je tudi to bilo dovolj za uvrstitev na tretje mesto v skupini in v dodatne kvalifikacije za olimpijske igre.

Čeprav je sinoči odigral eno slabših tekem, je Jure Dolenec (z žogo) eno prijetnejših presenečenj letošnjega EP Foto: Stoyan Nenov
Čeprav je sinoči odigral eno slabših tekem, je Jure Dolenec (z žogo) eno prijetnejših presenečenj letošnjega EP Foto: Stoyan Nenov

NOVI SAD> Popoldanska izida sta šla na roke slovenskim rokometašem, zato so brez večjih pritiskov in še s posebnim motivom startali v dvoboj z eno od dveh še nepremaganih ekip na tem svetovnem prvenstvu. Španci so si že predtem zagotovili polfinale, a so kljub temu začeli z najmočnejšo sedmerko, počival je zgolj krožni napadalec Aguinagalde.

S tipično hitro igro, preigravanji in ustvarjanjem prostora za krilna napadalca so Slovenci prevzeli pobudo. Španci so uigravali obrambo 4-2, ki pa je bila polna lukenj. Zelo učinkovit je bil predvsem Luka Žvižej, Gorazd Škof pa je zasenčil vratarja Hombradosa na drugi strani. Gibljiva obramba z borbenima Matejem Gabrom in Petrom Pucljem v sredini je dobro ustavljala visoke nasprotnike. V 25. minuti so Deničevi varovanci vodili za dva zadetka, v 33. za tri, v 34. pa za štiri (21:17), kar je bil znak za preplah in minuto odmora za selektorja Valera Rivere. Španci so zaigrali bolj zbrano v obrambi, Slovencem pa je začelo zmanjkovati moči. “Po 45. minuti nismo imeli več gibanja, preprosto so bili prehitri. Na njihovo obrambo smo sicer dobro napadali, a se je lokomotiva nato ustavila. Fantje so želeli, a je prišla na plano utrujenost,” je poraz analiziral selektor Boris Denič. Naporna torkova tekma z Madžari je pustila sledi.

Predvsem v obrambi ni bilo več prave energije in Španci so se z lahkoto prebijali do šestmetrske črte. Stekel jim je tudi protinapad in v 48. minuti so povedli s 26:25. Slovenci so nekaj minut še poskušali preobrniti rezultat, saj so zaostajali za dva do tri zadetke, toda v končnici sta obe obrambi razpadli in Španci so brez naporov slavili. Strelsko sta bila slabše kot na prejšnjih tekmah razpoložena Jure Dolenec in Uroš Zorman.

DENIS SABADIN


Najbolj brano