Ne smejo izgubiti

Že dolgo časa se slovenska rokometna reprezentanca ni znašla v podobnem položaju kot tokrat. Drevi (začetek ob 20. uri) na gostovanju v Švici ne sme izgubiti, če želi še naprej računati na preboj na svetovno prvenstvo.

Uspešnost drevišnjega gostovanja v Švici bo odvisna tudi od Sebastiana Skubeta (z žogo) Foto: Denis Sabadin
Uspešnost drevišnjega gostovanja v Švici bo odvisna tudi od Sebastiana Skubeta (z žogo) Foto: Denis Sabadin

SCHAFFHAUSEN > Lanska poraza z Belorusijo in Ukrajino sta v veliki meri zatemnila idilično sliko slovenskega moškega rokometa, ki se je lahko kitil s četrtim mestom na svetu. Slabo leto zatem naši rokometaši trepetajo pred tretjerazrednimi nasprotniki in se v predkvalifikacijah mučijo po osnovnošolskih telovadnicah. Ker se po porazu z Belorusijo niso uvrstili na evropsko prvenstvo, ki se ta konec tedna začenja na Danskem, nato pa so izgubili še v Ukrajini, si ne morejo privoščiti nobenega spodrsljaja več, če želijo napredovati na naslednje svetovno prvenstvo, ki bo leta 2015 v Katarju. To pomeni, da drevi v Švici ne smejo izgubiti, nato pa morajo v nedeljo premagati še Ukrajino v Velenju. Šele nato se bo lahko začel pravi popravni izpit, ki pa bo precej odvisen tudi od sreče pri žrebu. V dodatnih kvalifikacijah bodo morali izločiti še eno od reprezentanc, ki se bo uvrstila od petega do 14. mesta na letošnjem evropskem prvenstvu. Pot ni enostavna!

Slovenija drevi v Švici ne sme izgubiti, v nedeljo pa mora premagati še Ukrajino v Velenju.

“Švica bo zavoljo neobremenjenosti s končnim izidom še posebej nevarna. Vsi dobro vemo, kako težko je igrati proti sproščenim ekipam, ki ne čutijo tekmovalnega pritiska. Nov švicarski selektor Rolf Brack je prinesel tudi nekaj novosti, recimo obrambo 3-2-1. Nasprotnika bomo vzeli zelo resno,” je pred odhodom dejal selektor Boris Denić, ki je prepričan v slovensko napredovanje v dodatne kvalifikacije. V primeru neodločenega izida bo morala Slovenija na zadnji kvalifikacijski tekmi Ukrajino premagati s petimi goli razlike, saj je v Zaporožju izgubila s štirimi zadetki (28:32).

Selektor bo imel tokrat na voljo najmočnejšo ekipo, saj bosta v njej tudi Uroš Zorman in Gorazd Škof, manj-kal bo le novopečeni očka Primož Prošt. Med potniki sta tudi Primorca Dean Bombač in Borut Mačkovšek. Sicer so slovenski rokometaši že pozabili nedavna ogrevalna dvoboja z nižjerazrednimi Luksemburžani. “Če ne bi bili optimisti in ne bi računali na dve zmagi, potem nobenega od nas ne bi bilo tukaj. Brez kančka preračunljivosti bomo naskakovali dve zmagi,” je odločno napovedal ideolog slovenske izbrane vrste Uroš Zorman.

Čeprav Švica velja za resno ekipo, se zdi, da so največji nasprotnik Slovenije prav Slovenci sami. Iz apatije, ki je posledica neuspehov, dolgov zveze do rokometašev in splošne sivine v družbi

DENIS SABADIN


Najbolj brano