Največji obalni obračun

Niti četrto medsebojno tekmo v prvoligaški konkurenci koprski in izolski rokometaši ne bodo odigrali v najbolj pogostem in logičnem sobotnem terminu, temveč bo zaradi mednarodnih obveznosti Cimosa srečanje že drevi.

Žiga Smolnik (v modrem dresu) bo skušal prebiti koprski sredinski obrambni blok Vlado Osmajić-Uroš Bundalo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Žiga Smolnik (v modrem dresu) bo skušal prebiti koprski sredinski obrambni blok Vlado Osmajić-Uroš Bundalo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Ne glede na to, da je razlika v kakovosti in ustroju obeh klubov zelo velika, ne gre dvomiti, da bosta obalni moštvi ponovno priredili spektakularno tekmo. Dvoboj izolskih in koprskih rokometašev je po vrnitvi Izolanov v elitno ligo postal največji primorski športni derbi in je nadomestil nekdanje nogometno rivalstvo med obalnima mestoma.

Rivalstvo je še zaostrila zaušnica, ki jo je novinec iz Izole zadal tedaj aktualnemu državnemu prvaku, uspešno nastopajočemu v ligi prvakov, ko ga je v svoji dvorani senzacionalno premagal. Cimosovci so tedaj vodili vso tekmo, končnih 28:27 pa je bilo edino vodstvo plinarjev na tekmi ...

Dosedanji rezultati medsebojnih dvobojev; oktober 2011 - Istrabenz plini : Cimos 28:27; februar 2012 - Cimos : Istrabenz plini 29:19; november 2012 - Istrabenz plini : Cimos 20:26.

Karte so pred drevišnjim dvobojem, ki se bo v Bonifiki začel ob 19. uri, razdeljene podobno kot pred letom in pol: Cimos je z 28 točkami tretji v DP, Istrabenz plini pa z 12 na desetem. Koprčani so sicer res izgubili dve zaporedni prvenstveni tekmi, a so po bleščeči zmagi v pokalu EHF z Naturhouse La Riojo prebrodili krizo. “Potrebovali smo takšno zmago. S tem smo zaustavili voz, ki je brzel navzdol, na naslednjih tekmah pa ga moramo spet pognati, da bo šel navkreber. Mi nismo v položaju, da bi kogarkoli podcenjevali,” je po tekmi s Španci komentiral Fredi Radojkovič, Izolan, ki vodi koprske rokometaše. Podobno so razmišljali tudi njegovi varovanci, na primer Vlado Osmajić, ki bo najbrž prvi levi zunanji igralec: “O Švedih bomo razmišljali šele po tekmi z Izolo. Lani smo izkusili, kakšne tekme so to.”

Zdravstveno stanje v koprskem taboru se izboljšuje, saj je Gorazd Škof že nared za branjenje, Nikola Manojlović počasi nabira kilometre, le Tine Poklar je izven pogona.

Izolani obračun s Koprom jemljejo še bolj čustveno. Navijači so tudi letos rezervirali preklopni avtobus, ki sicer redno vozi med obalnimi mesti, seveda pa tudi mirnejši ljubitelji rokometa napovedujejo množičen prihod v Bonifiko. Izolski rokometaši so v zadnjih dneh delali v običajnem ritmu. Peter Božič, s 101 golom trenutno osmi najučinkovitejši igralec v 1. A ligi, je povedal: “Na tekmo proti Koprčanom se nam ni treba posebej pripravljati. Vsi fantje so zagotovo dovolj motivirani in tudi naši navijači, Ribari, nas bodo dovolj glasno spodbujali. V zadnjih dneh smo na treningih poskušali odpraviti slabosti, ki so se pokazale na zadnjih tekmah: velika nihanja v napadu, ko deset ali petnajst minut nismo dosegli gola, niti z igralcem več. Pričakujem, da bomo igrali dobro in se borili do konca.”

Če se bo ta napoved uresničila, bo zelo verjetno v eni od glavnih vlog prav Božič, ki je skoraj nezaustavljiv v protinapadih. Do takšnih priložnosti pa lahko pride le ob dobri igri v obrambi in razpoloženem vratarju. To bi ob Draganu Keviču lahko bila bodisi Tine Ponikvar ali Martin Gregorič, junak lanske izolske zmage. Proti postavljeni obrambi lahko Izolani pričakujejo bistveno več težav. Igralci zunanje vrste, levičar Jan Gorela, ideolog igre Žiga Smolnik in mladinski reprezentant Dušan Fidel, ki jih je Cimos posodil v Izolo, bodo imeli priložnost pokazati, kaj zmorejo. Izolani računajo tudi na povratnike Rudja Slobodnika in Amela Redžića. Elvin Čosić je včeraj po prejetem rdečem kartonu še čakal na uradno obvestilo o suspenzu.

DENIS SABADIN,

BOJAN KRALJ


Najbolj brano