Možni razpleti v skupini D pred zadnjim krogom

Tekmovalni sistem na EP je takšen, da zadnja tekma predtekmovanja praviloma odloča o uvrstitvah v drugi krog. Po povprečnih predstavah na zadnjih tekmovanjih je preračunavanje in preigravanje možnih scenarijev pred tretjim krogom v slovenskem taboru že tradicija.

 Foto: Denis Sabadin
Foto: Denis Sabadin

VRŠAC> Kakšni rezultati vodijo v drugi krog, kako se mora končati druga tekma v skupini, kaj bi ustrezalo tudi nasprotnikom, so bile med Slovenci v Srbiji prevladujoče teme že po sredinem porazu s Hrvaško, včeraj pa še toliko bolj.

A je računanje tokrat preprosto: Slovenija mora drevi zgolj premagati Islandijo. Zadošča ji že zmaga z golom razlike, vsak drug rezultat pa jo pošilja domov. Zakaj?

Ob predpostavki, da Hrvaška premaga Norveško, saj ti dve točki potrebuje v nadaljevanju prvenstva, in Slovenija užene Islandijo, nastane krog treh reprezentanc z dvema točkama, v katerem se upoštevajo medsebojni rezultati. Norveška ima ob eni zmagi gol razliko -1, Slovenija pa že z zmago z enim zadetkom prednosti pristane pri gol razliki 0. V tem primeru (in tudi, če bi izgubila z dvema goloma razlike) bi Islandija napredovala v drugi krog, saj bi imela ob eni zmagi medsebojno gol razliko +1 (oziroma ob porazu z dvema goloma 0). Tako bi Slovenija v Novi Sad ponesla tudi dve točki iz dvoboja z Islandijo in bi bila v povsem odprtem boju za preboj v olimpijske kvalifikacije.

Če bi Slovenija premagala Islandijo s tremi ali več goli prednosti, bi v drugi krog napredovala Norveška, Islandci pa bi se že po predtekmovanju vrnili na svoj otok v Atlantskem oceanu. A v tem primeru bi Slovenija v drugi del startala brez točke, Norveška pa z dvema. Če bi se zgodil nepričakovan scenarij z zmago Norveške proti Hrvaški, bi Sloveniji prav tako zadostovala minimalna zmaga, saj bi potem o tretjem mestu odločala le medsebojna tekma z Islandijo (Norveška bi že imela štiri točke).

DES


Najbolj brano