Lovijo zadnji vlak za Dansko

Slovenska rokometna reprezentanca bo drevi in v nedeljo lovila vlak za evropsko prvenstvo na Danskem. Izračun je preprost. Drugo mesto, ki še prinaša napredovanje, zagotavljata zmagi z Romunijo in Belorusijo.

Nenad Bilbija (v modrem dresu) utegne biti skriti adut v Romuniji Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nenad Bilbija (v modrem dresu) utegne biti skriti adut v Romuniji Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BUKAREŠTA > Naloga na papirju za izbrance Borisa Deniča niti ne bi smela biti pretežka. Kakovostna primerjava oziroma razmerja moči v skupini Slovenijo postavljajo v vlogo favorita na tekmah proti Romuniji in Belorusiji. Islandija je že uvrščena na evropsko prvenstvo (EP), ki bo januarja prihodnje leto, za drugo mesto pa kandidirata Belorusija, ki bo danes v 5. krogu kvalifikacijske skupine 6 doma igrala proti Islandcem, in Slovenija, ki gostuje v Bukarešti.

Zmaga za miren spanec

Romuni so najšibkejša reprezentanca skupine, saj v štirih tekmah še niso osvojili točke. Gladko so klonili tudi v koprski Bonifiki v prvem medsebojnem dvoboju. Slovenija je na začetku kvalifikacij slavila z gladkih 34:26 (Špiler in L. Žvižej 5 golov).

Po tesnem porazu na Islandiji in remiju v Belorusiji pa je napočil čas tudi za prvo gostujočo zmago v teh kvalifikacijah. Romuni pač niso več strah in trepet, kot so bili še pred tremi, štirimi desetletji. Klubski in reprezentančni uspehi so le še lep spomin. Romunska rokometna slava je precej zbledela, preboj na velika tekmovanja pa je prej izjema kot pravilo. Tudi to pot je že jasno, da bodo ostali brez nastopa na evropskem prvenstvu. Za povrh ne premorejo niti izstopajočega posameznika oziroma vodje, kot ga imajo Belorusi v Sergeju Rutenki, ki lahko povleče za sabo vso ekipo.

Razmerja moči in tudi okoliščine govorijo torej v prid slovenski reprezentanci, ki bo imela pred sabo tudi tekmovalni motiv. Morda bi za drugo mesto zadostovala tudi nedeljska zmaga v Stožicah proti Belorusiji, saj je težko verjeti, da bi Rutenka in druščina presenetili Islandce v gosteh. Vnaprejšnje izračune pa velja vendarle odmisliti. Slovenija po dveh zaporednih porazih z Islandci potrebuje zmago tudi za bolj sproščeno popotnico v nedeljski dvoboj. Edini oteževalni okoliščini bi lahko predstavljala čustvena in telesna izžetost po zahtevni klubski sezoni.

In kakšna so izhodišča pred tekmo z Romuni? Denič ne more računati na poškodovanega Gorazda Škofa, ki je na prvi medsebojni tekmi zbral 15 obramb. Vlogo prvega vratarja bo tako prevzel Primož Prošt, ki je v Nemčiji stopnjeval tekmovalni ritem v vratih. V reprezentanci ne bo niti izolskega ostrostrelca Boruta Mačkovška, ki je klubsko sezono podaljšal v Katarju. Njegov učinek naj bi poskušal nadomestiti visokorasli rekonvalescent Nenad Bilbija, ki utegne po potrebi razbijati plitko obrambo Romunov.

Današnja para 5. kroga skupine 6 - Romunija : Slovenija, Belorusija : Islandija; vrstni red - Islandija 8 točk, Belorusija 5, Slovenija 3, Romunija 0.

Globokonad Romune

Slovenski selektor je že napovedal, da se bo tekmecem zoperstavil z različico 3-2-1. Romuni namreč ne slovijo kot raznovrstna ekipa. Prav nasprotno: na prvi tekmi so se pretežno zanašali na strele od daleč. V domači dvorani bo morda drugače, a izhodišče naj bi bila globoka obramba. V njej naj bi ena od nosilnih vlog pripadla Mateju Gabru, ki pa ima težave z vidom in je moral opraviti celo manjši operativni poseg. Prav zato je Denič v Romunijo odpeljal 17 igralcev, med katerimi pa ni njegovega bodočega varovanca pri Dinamu iz Minska Deana Bombača.

Nekdanjega soigralca pri Cimosu Kopru Sebastiana Skubeta ob misli na Romunijo spreletijo mešani občutki. S Constanto je meril moči v ligi prvakov tako lani v dresu Koprčanov, s katerimi je slavil v gosteh, kot letos, ko je s Celjani doživel nenadejan poraz: “Upam na povsem drugačen razvoj dogodkov od tistega, ki se nam je zgodil nazadnje v gosteh proti Constanti. Na treningih delujemo dobro tako v napadu kot obrambi, ki bo odločilnega pomena tudi na povratni tekmi z Romuni.”ALEŠ SORTA


Najbolj brano