Krivokapić na drugi strani

Časa za objokovanje zamujenih priložnosti in lizanja ran ni! Slovenska rokometna reprezentanca se bo drevi pomerila še z eno vrhunsko reprezentanco, Madžarsko. Za njo igra tudi član Cimosa Kopra Milorad Krivokapić.

Luka Žvižej je bistven člen slovenske reprezentance tako v napadu kot v obrambi Foto: Reuters
Luka Žvižej je bistven člen slovenske reprezentance tako v napadu kot v obrambi Foto: Reuters

NOVI SAD> Pravzaprav ima Slovenija glede na prikazano manj točk, kot bi jih lahko imela. Na štirih srečanjih se je merila s tremi reprezentancami, ki so v zadnjem olimpijskem ciklusu osvajale medalje na velikih tekmovanjih, a kljub temu na nobeni tekmi ni bila nadigrana.

Boris Denič: “Madžari nas prekašajo v višini, mi pa njih v hitrosti, kar bomo skušali izkoristiti.”

Res grenak priokus je ostal v ustih po porazu s Francijo za dva zadetka. Absolutni vladarji svetovnega rokometa iz Francije so bili povsem nemočni, tako da je tudi tvorec njihovega koncepta igre, selektor Claude Onesta, po srečanju moral priznati, da so jim Slovenci odčitali pravo lekcijo rokometa. A se to na točkovnem računu ni poznalo.

Ker so ekipe izjemno izenačene in dejansko lahko vsaka premaga vsako, je odprtih še precej teoretičnih možnosti. Tudi za Slovenijo, ki Madžarske na velikem tekmovanju sploh še ni premagala. V slovenskem taboru ne skrivajo, da so na obračunu s francoskimi orjaki porabili ogromno energije, drevi pa jih čaka nova rokoborba. Madžari imajo namreč eno najvišjih moštev na tem EP.

Madžari imajo eno najvišjih moštev na EP, zato Slovence čaka še ena rokoborba.

Izbranci Borisa Deniča se ruvanju z nasprotniki lahko izognejo s hitrim kroženjem žoge, bliskovitimi nasprotnimi (pol)protinapadi in hitrim izvajanjem napadalnih akcij s sredine igrišča, postavljeno madžarsko obrambo 6-0, ki jo je prvi mož slovenske stroke slikovito poimenoval bunker, pa bo veliko težje premagati.

“Upam, da moji varovanci po hudi preizkušnji s Francozi niso izgubili preveč moči in da se bodo do tekme z našimi vzhodnimi sosedi regenerirali,” je na včerajšnji novinarski konferenci v hotelu Park, začasnem bivališču vseh udeležencev v drugem delu sklepnega turnirja, dejal Denič in dodal: “Madžari igrajo obrambo 6-0 brez izpadanja igralcev, kar nam ne ustreza. Skušali jo bomo premagati z našo široko napadalno postavitvijo z veliko teka ter bliskovitimi akcijami. Madžari nas prekašajo v višini, mi pa njih v hitrosti, kar bomo skušali izkoristiti.”

Fredi Radojkovič, trener Cimosa Kopra: “Poraz Madžarov na uvodni tekmi drugega dela nas ne sme zavesti. Islandci so bili motivirani, naše vzhodne sosede pa je zelo dobra popotnica pred nadaljevanjem bržčas nekoliko preveč sprostila. V prvem delu prvenstva so se Madžari izkazali kot čvrsta ekipa, ki je tekmecem z obrambo 6-0 povzročila precej preglavic. Kako jo načeti? Ker nimamo izrazitega strelca z zunanjih položajev, moramo v napadu potrpežljivo iskati vrzel v postavitvi tekmeca. Še bolj pomemben bo naš pristop v obrambi. Madžari namreč imajo nekaj zelo neugodnih posameznikov. Zanašati se bo treba na agresivno igro, s katero bi si odprli več manevrskega prostora za nasprotne napade. Pri tem bo ključen tudi delež vratarjev, ki sta v dosedanjem delu prvenstva dobro opravila svoje poslanstvo. Za motiv po porazu s Francozi ni bojazni. Igralci so željni dokazovanja, kar so pokazali tudi po ničlah v prvem delu. Verjamem, da se bodo srčno borili do konca prvenstva, ne glede na razvoj dogodkov.” ASO

Na nedeljski tekmi je vratar Primož Prošt dobil prednost pred Gorazdom Škofom, slovenski legionar pri francoskem Montpellierju pa je pred torkovim obračunom dejal: “Pred nami je težka tekma, zagotovo bo minila v lepem vzdušju. V Novem Sadu je veliko madžarskih privržencev, tudi naši bodo prišli. Upam, da bomo prikazali dobro igro in dosegli drugo zmago.”

Madžarske mišice so na lastni koži občutili Francozi, ki so izgubili s 23:26. Nato so naši vzhodni sosedi remizirali z Rusijo in Španijo, v prvi tekmi drugega dela pa dokaj gladko izgubili z Islandijo (21:27). Madžarska reprezentanca je na poseben način povezana s koprskim rokometnim klubom, saj zanjo igrata dva nekdanja in en aktualen član slovenskih državnih prvakov. Njihov udarni napadalec Milorad Krivokapić, ki ga uradni EHF zapisniki vodijo pod priimkom Krivokapics, se je po letih odsotnosti vrnil v madžarsko reprezentanco. V njej igra pomembno vlogo, nekoliko stranski pa sta ostali za Balasza Laluszko in Barna Puticsa, ki pred tremi leti v slovenski Istri nista pustila trajnejše sledi. Zanimiv bo torej dvoboj Krivokapića, ki je bil med najbolj zaslužnimi za lansko trojno lovoriko Koprčanov, z njegovimi soigralci: vratarjem Gorazdom Škofom, Sebastianom Skubetom, Matjažem Brumnom in predvsem Juretom Dobelškom, ki bo v obrambi igral tudi na njegovi strani.

DENIS SABADIN


Najbolj brano