Koprski rokometaši nadaljujejo po sistemu vroče-hladno

Koprski rokometaši v letošnji sezoni nadaljujejo z igranjem po sistemu vroče-hladno. Ko že kaže, da so izgubili rdečo nit in so zašli v krizo, zablestijo na tekmah, pred katerimi jih večina že odpiše. Prav to se je zgodilo v nedeljo na Poljskem. A je za njimi zgolj prvi polčas dvoboja osmine finala lige prvakov.

Dean Bombač je v napadu, a je vrata zaklenil igralec tekme, vratar Kielc Slavomir Szmal, ki je zbral kar 19 obramb  Foto: Davor Remec
Dean Bombač je v napadu, a je vrata zaklenil igralec tekme, vratar Kielc Slavomir Szmal, ki je zbral kar 19 obramb  Foto: Davor Remec

KIELCE> Gostovanje pri vodilni ekipi poljskega državnega prvenstva se je za Koprčane izteklo nad pričakovanji. Po predajah dveh lovorik na domači sceni in mučenju z zadnjeuvrščenim Šmartnim so Koprčani strnili vrste v pravem trenutku. Poraz s 26:27 je še vedno poraz, a je v rokometu ta izid enak zmagi. Odpira jim vrata za napredovanje, o katerem se bo odločalo v zadnjih minutah tekme v Bonifiki. Tako so vsaj napovedali v obeh taborih po nedeljski tekmi.

Koprčani imajo v letošnji sezoni več nihanj kot v lanski. To ne velja samo za nihanja med eno in drugo tekmo, temveč tudi med tekmo samo. V nedeljo so imeli slabi obdobji v prvih 20 minutah ter v zadnjih desetih. Vseeno pa je njihova igra v Kielcah glede na bibavico v zadnjih mesecih predstavljala plimovanje. A je na takšni ravni pričakovati, da se tehtnica nagne enkrat na eno enkrat na drugo stran, saj na obeh straneh igrajo vrhunski rokometaši. Koprčanom je lahko nekoliko žal, da v ritmu, ki so ga Poljaki komaj dohajali, niso zdržali do konca dvoboja. V tem pogledu je koprska ekipa nekoliko podobna slovenski reprezentanci, ki z ritmom melje nasprotnika, zablesti v trenutkih, ko jo skoraj vsi že odpišejo, a nato piko na i le redko postavi.

Sredi drugega polčasa so Poljaki začeli delovati utrujeno in tudi rotiranje trenerja Bogdana Wente ni preobrnilo poteka dogodkov. Za to sta v končnici poskrbela šele izkušena francoska sodnika, ki sta poskrbela za domačo zmago, ki pa sta jo Bojan Skoko in Matjaž Brumen (odlično se je izkazal na položaju desnega zunanjega igralca) z duhovito akcijo ob koncu ublažila. Prvi dvoboj je pokazal, da ima pred povratnim dvobojem Cimos Koper morda še več rezerv kot Targi Kielce. Milorad Krivokapić je zaradi bolečin v stopalu po prvi četrtini tekme ostal na klopi, zato je bila desna stran napada skoraj odrezana. A so zato ob vlečnih konjih Deanu Bombaču in Sebastianu Skubetu, na katera so se Poljaki pred dvobojem najbolj pripravljali, svoj delež dodali vsi trije krožni napadalci, ki so garali v sredini koprske obrambe. To je bil ključ do vodstva v drugem polčasu, saj je omogočil lahke zadetke iz protinapadov. Izkušeni Poljaki so se malce naivno ujeli v koprsko zanko, saj so slednji imeli veliko težav pri napadih na postavljeno domačo obrambo. V koprski vrsti pravzaprav ni bilo slabega moža. Tudi krila so dodala svoje (Dobelšek in Konečnik predvsem z igro v obrambi), vratarja pa sta nekaj žog ubranila v ključnih trenutkih, čeprav sta v seštevku zaostala za najboljšim igralcem srečanja Slavomirjem Szmalom, ki je zbral kar 19 obramb.

Odločitev bo padla torej v soboto (začetek tekme ob 18. uri) v Bonifiki, ko bo pomembno vlogo odigralo tudi občinstvo. Poljski privrženci so dvorano v Kielcah napolnili do zadnjega kotička, čeprav je bila cena vstopnice relativno visokih deset evrov. Koprski rokometaši pričakujejo, da bodo doma igrali v podobnem vzdušju.

Povedali so v Kielcah

> Jure Dobelšek: “Če bi nam kdo pred tekmo ponudil takšen izid, bi ga zagotovo sprejeli. Potrdilo se je, da nam nekoliko višje ekipe ustrezajo, ker lahko odigramo bolj globoko obrambo.”

> Gorazd Škof: “Zanimiv je podatek, da mi igramo zelo dobro v gosteh, a je hkrati tudi Kielce v gosteh odlično, saj je na primer zmagalo v Veszpremu. Vse imamo v svojih rokah: navijače, domačo dvorano, pozitiven rezultat, a bo povratni dvoboj še težji. Na začetku je Szmal naredil razliko, po 15. minuti pa smo odlično igrali v obrambi.”

> Sebastian Skube: “Ne vem, če je bila izključitev ob koncu upravičena. Sodnika sta me med tekmo res dvakrat opozorila zaradi sklanjanja, a na koncu sta Poljakom podarila žogo, ko so jo najbolj potrebovali. Mislim, da je to bolj aktiven rezultat za nas kot za Kielce.”

> Robert Konečnik: “To je dober rezultat, a bodimo realni, saj Kielce zelo dobro igrajo tudi v gosteh. Zunanje igralce, od koder nam je pretila največja nevarnost, smo uspešno zaustavili, predvsem Jureckega.”

> Fredi Radojkovič, trener Cimosa: “Z igro sem zadovoljen, čestitam svojim fantom za ta nastop. V finišu nismo imeli strelca, ki bi lahko razbijal visoko domačo obrambo. Po hitrih zadetkih smo pridobili samozavest, a s takšno obrambo in prehodi v napad lahko premagamo marsikoga. Dokazali smo, da nismo mrtva ekipa, kot pravijo nekateri.”

> Uroš Zorman, Targi Kielce: “Cimos me ni presenetil, saj nismo taki favoriti, kot pravijo. Koper ima odlične posameznike, res, da jih je malo, a igra sodoben rokomet. Tudi v Kopru bomo poskušali zmagati.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano