Koprskemu Cimosu se je izšlo v popoln večer

24. marec 2012 je postal nov mejnik v primorskem športu. Koprski rokometaši so v povratni tekmi osmine finala lige prvakov premagali poljske Kielce in se uvrstili med osem najboljših moštev v Evropi.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> To je bila težko izbojevana zmaga! Dvoboj je bil po pričakovanjih in napovedih z obeh taborov odločil v končnici, v kateri so imeli Koprčani več moči in zbranosti. A je bil temelj velikemu uspehu kovan že na prvi tekmi, v kateri so iztržili ugoden izid.

Rokometni spektakel

Privrženci domače ekipe so napolnili Bonifiko in bili priča pravemu spektaklu. Rokomet je bil vrhunski, na obeh straneh taktično dovršen, vložek izjemen, motiv vseh akterjev prav tako. Zato je Skoko zaigral celo s počenim nosom, Krivokapić s tremi injekcijami v stopalo, poškodovani Osmajić s protibolečinskimi tabletami.

Koper>, dvorana Bonifika, gledalcev 3200, sodnika: Geipel in Helbig (Nemčija). Cimos Koper: Škof 18 obramb, Rapotec 1, Bogunović, Bombač 2, Skoko 3, Krivokapić 4 (1), Konečnik 1 (začetna sedmerka); Vran, Dobelšek 1, Brumen 8 (4), Poklar, Džono, Skube 4, Mlakar 1, Bundalo, Osmajić. Trener: Fredi Radojkovič. Vive Targi Kielce: Szmal 11 obram, Jachlewski 3, Rosinski, Zorman 1, Musa, Buntić 2, Olafsson 4 (začetna sedmerka); Cleverly, Grabarczyk, Tomczak, Jurecki, Tkaczyk 4, Zaremba, Kuchczynski 4, Jurasik, Stojković 5 (2). Trener: Bogdan Wenta. 7m: Cimos 6 (5), Kielce 2 (2); izk.: Cimos 8, Kielce 10; rdeč karton: Tkaczyk (59 - grob prekršek).

Žreb četrtfinala lige prvakov bo jutri ob 11.30 na Dunaju, Koprčani pa so v zelo spoštovani družbi nemških Kiela in Berlina, španskih Barcelone, Ademarja Leona in Atletica Madrid, danskega Koebenhavna in hrvaškega Zagreba. V domačem prvenstvu pa jih že v soboto doma čaka še en trd dvoboj z Gorenjem.

Oba trenerja sta v uvodu nekoliko taktizirala, saj sta želela razporediti moči svojih največjih adutov. Gostje so začeli odločno, povedli z 2:0 in 4:1, domači (Krivokapić) pa so dosegli prvi zadetek šele v četrtem napadu. Obe ekipi sta igrali disciplinirani in ostri obrambi 6-0, a so Poljaki prihajali do lepših priložnosti za mete, predvsem s krilnih položajev. V sredini prvega dela sta trenerja na parket poslala vse, kar premoreta: Tkaczyk je zaigral ob Zormanu, vstopil je bombarder Jurecki, Skube je zamenjal Bogunovića, zaigral je tudi Brumen, v 20. minuti je položaj v obrambi zasedel Osmajić ...

Slovenski podprvaki so prvič izenačili v 16. minuti (Mlakar za 6:6), a so nato še vedno capljali za nasprotniki. Le po zaslugi razpoloženega Gorazda Škofa je bil rezultat ob odmoru identičen tistemu na prvi tekmi v Kielcah.

Tudi drugi polčas se ni začel spodbudno: Brumen je zapravil sedemmetrovko, Cimos z igralcem več ni dosegel zadetka in v 39. minuti je bilo 14:17. A Koprčani niso popuščali in še naprej igrali svojo igro. Najprej so prišli do izenačenja na 17, nato pa se je zgodil morda celo prelomen dogodek srečanja. Klop gostov je v igrišče poslala Muso, čeprav so v njem že imeli sedem rokometašev. Ob njegovi izključitvi je Skube zadel za prvo vodstvo. Buntić je sicer takoj odgovoril, a se je tehtnica nagnila v koprsko stran in do konca ni več zanihala. S strelom pod roko je Skube v 49. minuti prvič povedel domače v vodstvo za +2. Koprska obramba ni popustila, Poljaki so morali nekajkrat streljati iz neizdelanih akcij, ravnotežje je držal le Stojković, ki je dosegel dva zadetka in izsilil izključitev Brumna pet minut pred koncem.

Rastko Stojković: “Lahko sedaj govorimo, a rezultat na semaforju pove vse.”

Sledila je dramatična končnica, v kateri so se Kielce še približale na 24:23, a je nato zelo lepo zadel Brumen. Po obrambi Škofa je Tkaczyuk izgubil živce (rdeči karton) in grdo udaril Krivokapića. Vseeno je Buntić prišel do dobrega položaja za met, a mu je Škof 70 sekund pred koncem ubranil poskus. Brumen je nato moral metati, a se je na srečo žoga odbila od Szmala v stranski avt, kar je bil znak za veselje v koprskih vrstah. Cimos je prva slovenska ekipa v četrtfinalu lige prvakov po letu 2006.

Povedali so v Bonifiki

> Franc Krašovec, predsednik RK Cimos Koper: “Mi nismo sanjali, da bi lahko prišli tako daleč. To je zagotovo več kot lanska zmaga v pokalu challenge. Liga prvakov je nek drugi svet. Tokrat je bila publika tista, ki je ponesla rokometaše in ravno ona je iz njih izvlekla zadnje atome moči.”

Od lige prvakov so se že poslovili vsi tekmeci Cimosa v skupinskem delu tekmovanja. Hamburg v nemškem derbiju ni uspel nadoknaditi dveh zadetkov zaostanka iz Berlina, ampak je še drugič tesno izgubil. Barcelona je povsem nadigrala Montpellier, sodila sta Nenad Krstič in Peter Ljubič. Izidi osmine finala liga prvakov - Koebenhavn : Sävehof 26:24, Croatia Os. Zagreb : Metalurg 26:21, Atletico Madrid : Kadetten Schaffhausen 26:30, Hamburg : Füchse Berlin 23:24, Barcelona : Montpellier 36:20, Kiel : Wisla Plock 27:24 Veszprem : Ademar Leon 27:25. Ekipe v krepkem tisku so se uvrstile v četrtfinale.

> Fredi Radojkovič, trener Cimosa: “Odigrali smo maksimalno. Vsi, tudi tisti, ki jim je zdravnik rekel, da ne smejo igrati, a so kljub temu stopili na igrišče, saj so želeli biti del te zgodbe. Lahko jim samo čestitam, kakor tudi publiki za takšno vzdušje. Tokrat v Bonifiki ni bilo gledalcev, vsi so bili navijači. Veliko golov smo dobili iz kril, toda to je bila naša špekulacija, ki se nam je na koncu izšla. Držali smo se vsega, kar smo se dogovorili. Izjemno pomembno pa je bilo tudi, da smo imeli ves teden za pripravo na eno tekmo.“

>Dean Bombač: “To je nekaj najlepšega, kar sem doživel doslej v življenju. Bila je najtežja tekma v moji karieri, odkar sem se začel ukvarjati z rokometom. Tudi tokrat smo slabše začeli - smo kot dizel, ki potrebuje čas za maksimalni izkoristek. Buntić je bil pod svojim nivojem, izvrstni Škof je branil takrat, ko je bilo najbolj nujno, Brumen je bil nezgrešljiv.”

>Matjaž Brumen: “To je bila podobna tekma kot na Poljskem, razlika je le, da smo zdržali tudi zadnjih deset minut, medtem ko smo v Kielcah padli. Mislim, da je zmaga povsem zaslužena, saj smo bili realno malo boljši na obeh tekmah. Zelo sem ponosen. Vsak v določenem trenutku prevzame odgovornost, tokrat sem bil jaz ta, na drugih tekmah so bili drugi. Brez soigralcev ne bi bilo ničesar.”

Dean Bombač: “To je nekaj najlepšega, kar sem doživel doslej v življenju.”

> Jure Dobelšek: “Evropska pravljica se nadaljuje. Do četrtfinala nas je pripeljala fanatična obramba, ki smo jo odigrali vrhunsko. Osmajić se je lepo vrnil, tako da smo imeli več rotacije v obrambi. Recept naših zmag je, da smo zelo posebna in netipična ekipa, brez pravih strelcev od zunaj. Zato smo zelo neugodni za obrambe nasprotnikov, saj je Skubeta in Bombača težko zaustaviti, ker sta hitra v nogah. Res sem zelo vesel za ta uspeh, upam, da še ni konec.”

Fredi Radojkovič: “Tokrat v Bonifiki ni bilo gledalcev, vsi so bili navijači.“

> Rastko Stojković, igralec Kielc: “V prvem polčasu prve tekme nismo uspeli zadržati pet golov prednosti, tokrat smo zapravili tri gole v drugem polčasu. Če nisi dovolj pameten, da takšnih prednosti ne izkoristiš, si ne zaslužiš zmage. Lahko sedaj govorimo, kje smo delali napake, kaj nam je manjkalo, a rezultat na semaforju pove vse. Cimos se je odlično pripravil na nas, in naša branilska linija ni imela pravih rešitev. Koper je bil v dveh tekmah boljši od nas, a smo pred tem verjeli, da se bomo uvrstili v četrtfinale, zato je naše razočaranje veliko.”

> Sebastian Skube: “Tekma je bila nekoliko drugačna kot na Poljskem. Vse naše pomanjkljivosti v obrambi je popravil Škof z odličnimi obrambami. Mi se v napadu nikoli nismo predali. Nismo takšni posamezniki kot Poljaki, a smo močni kot kolektiv in to smo pokazali na parketu.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano