Kakovostni in lačni

Slovenska moška rokometna reprezentanca odšteva ure do prve kvalifikacijske tekme s Portugalsko za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Španiji. Začela se bo danes ob 15. uri dvorani Stožice.

David Špiler (z žogo) je prepričan, da se Slovenija ne sme skrivati pred vlogo favorita  Foto: Ivan Milutinovic
David Špiler (z žogo) je prepričan, da se Slovenija ne sme skrivati pred vlogo favorita  Foto: Ivan Milutinovic

LJUBLJANA > Slovenski rokometaši so manjkali na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih na Hrvaškem leta 2009 in dve leti kasneje na Švedskem. Spodrsljaja proti Slovakom in Madžarom sta nekoliko načela njihovo samozavest, po letošnjem evropskem prvenstvu v Srbiji in končnem šestem mestu pa se jim je povrnil ta pomemben element.

Slovenija je s Portugalsko odigrala že številne tekme, na dosedanjih devetih tekmah jo je petkrat premagala in štirikrat izgubila, nazadnje pa se je z njo pomerila v lanskih kvalifikacijah za EP v Srbiji. A tedaj je bilo v ospredju nabiranje točk, tokrat pa bosta na sporedu izločilna obračuna. Najpomembnejša bo medsebojna razlika v golih.

V slovenskem taboru se zavedajo, da jim bodo na nasprotni strani stali izjemno motivirani tekmeci, ki so bili v minulih kvalifikacijah le streljaj od uvrstitve na veliko tekmovanje.

Ostali pari kvalifikacijskih tekem so - Litva : Poljska, Rusija : Češka, Slovaška : Belorusija, Makedonija : Avstrija, Madžarska : Norveška, Islandija : Nizozemska, Nemčija : BiH in Švedska : Črna gora.

“Portugalska je dobra tekmica in nanjo se temeljito pripravljamo. Njena igra je premišljena. Tudi mi imamo svoj sistem igre, ki ne dovoljuje velikih odstopanj. Če želimo doseči dober izid, potem moramo igrati agresivno, pametno, disciplinirano, trmasto in potrpežljivo čakati na svojih pet do sedem minut, da si priigramo določeno prednost v zadetkih,” je dejal slovenski selektor Boris Denič, ki je po prihodu iz Zreč v Domžale zmanjšal intenzivnost vadbe.

“Dejstvo je, da smo kakovostnejši od Portugalcev, po dveh neuspešnih kvalifikacijah pa tudi izjemno motivirani in lačni nastopa na svetovnem prvenstvu v Španiji. Ob tem želimo nadaljevati kontinuiteto nastopov na velikih tekmovanjih, ki se je začel na letošnjem evropskem prvenstvu,” je med drugim dejal rokometaš Dragan Gajić, medtem ko je Jure Dolenec apeliral na ljubitelje rokometa: “Želim, da bi bile Stožice polne. Upam, da nas bodo privrženci na tej izjemno pomembni tekmi podprli v čim večjem številu, saj so pomemben del naše ekipe.”

David Špiler pa je menil: “Menim, da je zdajšnji rokometni rod po dosežku v Srbiji dobil nov zalet, ki ga moramo kronati z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo. Vsak drug scenarij bi bil prava mala katastrofa, da ne uporabim kakšne druge besede. Na obračunu proti Portugalski se ne smemo skrivati pred vlogo favorita, smo boljša reprezentanca, a to moramo dokazati na obeh tekmah.”

Na svetovno prvenstvo so se že uvrstile Španija, Francija, Hrvaška, Danska in Srbija. STA


Najbolj brano