Jutri se v Izoli in v Kopru začenja jubilejni 20. Eurofest

Čeprav mu je marsikdo napovedoval kratek dah, je Eurofest še vedno tu, med nami. Jutri se bo začela že 20. izvedba tega festivala rokometa in mladine, ki je postal prepoznaven del športne in turistične ponudbe Izole in tudi Kopra.

Organizatorji so izdali tudi poštno znamko v nakladi 500 izvodov Foto: Denis Sabadin
Organizatorji so izdali tudi poštno znamko v nakladi 500 izvodov Foto: Denis Sabadin

IZOLA> V zadnjih letih se organizator, agencija Eurofest, d.o.o., ki ga pooseblja Tone Barič, spopada z upadom sponzorskih sredstev in vedno večjimi finančnimi težavami. Sponzorji so letos prispevali zgolj 7000 evrov v približno 110.000 evrov težak proračun. Zato tudi vseh ambicioznih načrtov ob jubilejni 20. obletnici niso uspeli uresničiti, a bodo kljub temu z dodatnimi aktivnostmi popestrili dogajanje na igriščih. “Kljub nezadostni pomoči lokalnega okolja vztrajamo pri tej prireditvi in prepričan sem, da bomo pripravili dober rokometni festival, saj je tudi vremenska napoved ugodna. Podobno kot v zadnjih petih letih bomo dali pozornost obtekmovalnim dejavnostim,” je povedal Tone Barič, direktor Eurofesta.

Na 20. Eurofestu bo sodelovalo 150 ekip iz 17 držav, 44 sodnikov, 120 prostovoljcev, skupno bo zaradi Eurofesta Izolo (in Koper) obiskalo približno 3000 ljudi.

Ob že utečenih večernih družabnih srečanjih, kulinaričnih večerih, razstavi v izolskem Kulturnem domu in izboru Mr. in Miss Eurofesta bodo tokrat predstavili tudi veliki rokomet. Dvoboj med Švicarji, ki to panogo še aktivno gojijo, in domačo ekipo KIH bo jutri ob 20. uri na izolskem nogometnem stadionu. Zadnja tekma velikega rokometa, imenovanega tudi hazena, je bila v Sloveniji odigrana leta 1960. V vsakem moštvu igra enajst rokometašev.

Eurofest bo potekal od ponedeljka do petka na petih igriščih v Izoli in dveh v Kopru (zunanji igrišči na Bonifiki). Glavno igrišče bo na parkirišču pred SGTŠ, novost pa predstavlja igrišče v Jagodju, ki ga doslej za Eurofest niso uporabljali. Sodelujoče ekipe bodo razdeljene v 15 kategorij, organizatorji pa so morali celo zavračati prijave, saj v Izoli in okolici niso mogli zagotoviti dovolj namestitvenih kapacitet. Večina udeležencev si izbere nizkocenovna prenočišča: osnovne šole, dijaške domove, kampe ... Zato bo letos na Eurofestu sodelovalo približno 150 ekip, ki prihajajo iz 17 držav. Ob Tajvancih in Katarcih, ki so stalni gostje, bodo v Izolo po letu premora spet prišli Švedi, Norvežani in Danci, prijavljeni pa sta tudi dve ruski ekipi. Skupno bo Izolo (in Koper) zaradi Eurofesta obiskalo skoraj 3000 ljudi.

Rdeča nit letošnjega Eurofesta je humanitarnost, saj bodo organizatorji ves iztržek, ki ga bodo zbrali z licitacijami dresov in podpisov znanih športnikov, prodajami na tržnici in podobnimi akcijami, predali fundaciji Hrvaška brez min. DENIS SABADIN


Najbolj brano