HSV Hamburg na evropskem rokometnem prestolu

Rokometaši HSV iz Hamburga so letošnji zmagovalci zaključnega turnirja evropske lige prvakov, potem ko so v današnji finalni tekmi v Kölnu po podaljšku premagali Barcelono s 30:29 (25:25, 9:11).

Rokometaši HSV iz Hamburga so letošnji zmagovalci zaključnega turnirja evropske lige prvakov, potem ko so v današnji finalni tekmi v Kölnu po podaljšku premagali Barcelono s 30:29 (25:25, 9:11) Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Rokometaši HSV iz Hamburga so letošnji zmagovalci zaključnega turnirja evropske lige prvakov, potem ko so v današnji finalni tekmi v Kölnu po podaljšku premagali Barcelono s 30:29 (25:25, 9:11) Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KÖLN > Ekipa iz Hamburga se je z zlatimi črkami zapisala v zgodovino evropskega rokometa. Razmeroma mlada zasedba - njene rokometne korenine segajo šele v leto 1999 - je osvojila drugo evropsko lovoriko, po zmagoslavju v pokalu pokalnih zmagovalcev leta 2007 je letos slavila še v najbolj prestižnem klubskem tekmovanju na stari celini, sloviti katalonski ekipi pa preprečila, da devetič zmaga v tem tekmovanju. Barcelona je ligo prvakov osvojila v letih 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005 in 2011, leta 1991 pa je bila najboljša v nekdanjem evropskem pokalu prvakov.

Lanxess Arena, gledalcev 19.250, sodnika: Abrahamsen in Kristiansen (oba Norveška). Barcelona: Šterbik, Šarić, Nöddesbo 3, Garcia 3, Tomas 7, Entrerrios, Sorhaindo 1, Sarmiento 1, Montoro 1, Gurbindo 4, Jernemyr, Aguirrezabalaga, Rutenka 8 (2), Stranovsky 1, Rocas, Morros. HSV Hamburg: Bitter, Hermann, Kraus 6, Schröder, Duvnjak 4, Jansen 2, Lacković 2, Flohr, Vori 2, Lindberg 6 (3), Terzić, Nilsson, Lijewski 3, Hens, Petersen 5. Sedemmetrovke: Barcelona 2 (2), HSV Hamburg 4 (3). Izključitve: Barcelona 8, HSV Hamburg 8 minut. Rdeč karton: /.

Rokoborski vložki

Nemška pot do končne zmage je bila impozantna, saj si je nastop v ligi prvakov zagotovila šele na lanskem septembrskem turnirju povabljencev v francoskem Saint Raphaelu, kjer je bila poleg domače ekipe boljša še od koprskega Cimosa in poljske Wisle iz Plocka, nato pa je svoje delo opravila brezhibno in po zanesljivem nastopu v skupinskem delu v osmini finala izločila Celje Pivovarno Laško, v četrtfinalu in polfinalu pa domača tekmeca iz Flensburga oziroma Kiela.

Finalni obračun v nabito polni Lanxess Areni je vseboval malo estetike, na parketu se je od prve do zadnje minute odvijal ogorčen boj za vsako žogo, obe ekipi pa sta tudi z “nedovoljenimi” sredstvi skušali priti do končnega cilja. V tej neusmiljeni rokometni bitki je zavoljo “rokoborskih vložkov” občasno na igrišču obležal tudi kakšen igralec Barcelone ali HSV, obračun poln majhnih trikov in iskanju šibkih nasprotnikovih točk pa so bolje začeli rokometaši s Pirenejskega polotoka, ki so v prvem polčasu imeli vseskozi rahlo rezultatsko prednost, a ta ni nikoli znašala več kot dva gola.

Kraus “eksplodiral”

Katalonci so v začetku drugega polčasa po golu Victorja Tomasa prvič na dvoboju povedli s +3 (13:10), a to je le podžgalo igralce iz Hamburga, ki so v nadaljevanju zaigrali naravnost odlično in ponovili predstavo s sobotne polfinalne tekme, ko so “osramotili” branilce naslova iz Kiela. Finalni dvoboj so hitro postavili v začetno izhodišče (13:13), v 45. minuti pa povedli z 18:16.

Favorizirana Barcelona je bila zavoljo granitne nemške obrambe naravnost paralizirana, veliko razpok pa je bilo tudi v njeni obrambi, kar je nemška ekipa s pridom izkoristila v svojo prid. Minuta odmora Xavierja Pascuala je nekoliko predramila Katalonce, predvsem pa nekaj bravuroznih obramb Arpada Šterbika, ki je zamenjal Danijela Šarića. V 52. minuti je izenačila na 20:20, po izključitvi Jesperja Nöddesboja in strelski “eksploziji” Michaela Krausa pa v 55. minuti znova zabredla v hude težave, saj je zaostala z 20:24. Le nekaj trenutkov zatem je Šterbik na čudežen način zaustavil strel Torstena Jansna, v nasprotnem primeru bi Barcelona zaostala za pet golov.

Končna odločitev šele v podaljšku

A katalonska zasedba je v končnici tekme pokazala svoje skrbno negovane mišice, v naslednji poltretji minuti je “vstala od mrtvih” in - večji del je igrala z igralcem več po izključitvi Matthiasa Flohra - izenačila na 24:24. V izjemno dramatični končnici ni padla končna odločitev o zmagovalcu, temveč šele v 10-minutnem podaljšku. Ta se je začel po okusu HSV, ki si je hitro priigral dva gola prednosti (28:26), a se je Barcelona znova vrnila in izenačila na 29:29, zadnji žebelj v katalonsko krsto pa je zabil danski reprezentant Hans Lindberg za končno zmago s 30:29.

V nemški ekipi sta Kraus in Lindberg dosegla po šest golov, najbolj učinkovit igralec katalonske zasedbe pa je bil nekdanji slovenski reprezentant in zunanji igralec Celja Pivovarne laško, Belorus Sergej Rutenka, ki je dosegel osem zadetkov.

STA


Najbolj brano