Gospodarji rokometa na kolenih, a so se dvignili

Čeprav je bilo na tem evropskem prvenstvu že nekaj presenetljivih izidov, bi bila zmaga Slovenije nad Francijo največje presenečenje doslej. A se sinoči v prvem dvoboju drugega dela EP ni izšlo po slovenskih željah, čeprav je v zraku ostal vtis, da je bila tokratna Francija premagljiva.

Jure Dolenec (z žogo) je preigraval med Nikolo Karabatićem in Didierjem Dinartom (levo) Foto: Reuters
Jure Dolenec (z žogo) je preigraval med Nikolo Karabatićem in Didierjem Dinartom (levo) Foto: Reuters

NOVI SAD> Boj za londonske olimpijske igre je tako bržkone izgubljen, jutri pa slovenske rokometaše čaka Madžarska.

Slovenija je namreč večji del srečanja vodila, narekovala ritem in navduševala z načinom, kako se je lotila nespornih gospodarjev svetovnega rokometa v zadnjem desetletju. V ključnem obdobju med 40. in 50. minuto so nasprotniki preobrnili izid in v zadnjih minutah tudi z nekoliko sreče vknjižili zmago.

Po porazu s Francijo je uvrstitev v olimpijske kvalifikacije skoraj nedosegljiv cilj. V skupini I so namreč na vrhu tri ekipe, ki olimpijskih kvalifikacij še nimajo zagotovljenih: Srbija, Nemčija in Poljska. Zato bi se morala Slovenija uvrstiti najmanj v polfinale in potem doseči še eno zmago. To pa bi pomenilo, da bi morala zmagati na obeh naslednjih tekmah in upati, da reprezentanci Madžarske in Francije ne bosta tako uspešni.

V 58. minuti je David Špiler znižal na 26:27. Primož Prošt in odlična obramba sta nato dvakrat zaustavila Francoze, a je na drugi strani Omeyer ubranil protinapad Draganu Gajiču, Luka Žvižej pa je iz dokaj ugodnega kota naredil prestop. Tako so napad v zadnji minuti izvedli Francozi, ki so prek Fernandeza zadeli deset sekund pred koncem za končnih 27:25.

“V nekaterih elementih nismo odigrali najboljše. Ko bi morali cariniti žogo, smo jo prevečkrat izgubili. Bilo je tudi preveč tehničnih napak, izkušena ekipa Francije pa je to izkoristila. Nato je v končnici še njihov vratar ubranil dva ključna meta. Ostaja malce grenak priokus, saj bi lahko prišli najmanj do točke,” je bil po koncu tekme realen slovenski selektor Boris Denič.

Dvorana Spens, gledalcev 4500, sodnika: Din in Dinu (oba Romunija). Slovenija: Prošt 15 obramb, L. Žvižej 6, Špiler 3, Zorman 2, Dolenec 3, M. Žvižej 1, Gajič 5 (2) (začetna postava); Škof, Miklavčič 1, Dobelšek 2, Pucelj, Brumen, Bezjak 2, Skube 1, Gaber, Mačkovšek. Selektor: Boris Denič. Francija: Omeyer 13 obramb, Bingo 2, Accambray 3, Karabatić 2, Fernandez 2, B. Gille 3, Abalo 4 (začetna postava); Karaboue, Dinart, Barachet 6, G. Gille, Narcisse, Joli 4 (3), Honrubia 2, Detrez. Selektor: Claude Onesta. Sedemmetrovke - Slovenija 2 (2), Francija 3 (3); izključitve - Slovenija 14, Francija 6.

Ta je v začetno sedmerko presenetljivo uvrstil Primoža Prošta, ki v tej sezoni brani za Montpellier in dobro pozna francoske rokometaše. “Bilo mi je lažje, saj poznam večino igralcev iz francoske lige, z nekaterimi sem tudi soigralec. A na koncu to ni bilo dovolj. Dvoboj se je iztekel podobno kot na prvih dveh tekmah, zmanjkalo nam je malo sreče,” je komentiral Prošt, ki je branil vseh 60 minut. Ko je do 14. minute zbral štiri obrambe in je Slovenija vodila z 8:4, je moral francoski selektor Onesta, nezadovoljen z igro svojih varovancev, že uporabiti minuto odmora. Uradno najboljši igralec na svetu Nikola Karabatić je bil povsem nerazpoložen oziroma sta ga Matej Gaber in Peter Pucelj zaustavila. Prav slovenska obramba je odigrala odlično in tako omogočila tudi protinapade, ki sta jih učinkovito zaključevala najboljša v naših vrstah Luka Žvižej in Dragan Gajić.

Tudi po rotiranju igra ni bistveno padla. Aktualni olimpijski, svetovni in evropski prvaki ter prvi favoriti na tem EP so delovali povsem brez idej in razglašeno. Slovenija je ponovila izjemno petkovo predstavo z dvoboja z Islandijo. Francoze so v igri držali zadetki Abaloja in rezervistov, z golom Bertranda Gilla pa so prvič prišli v vodstvo šele v 45. minuti.

“Vedno eno in isto, razen proti Islandiji. Spet smo bili tako blizu, potem pa tako daleč. Zaradi prevelikega vpliva tistih, ki so bili na igrišču, a niso igrali, nam ni bilo dovoljeno zmagati,” je v sodniških odločitvah videl razlog za poraz Peter Pucelj. Romuna sta v trenutkih, ko se je “lomil” rezultat res dopustila nekoliko bolj ostro igro.

Slovencem je začelo zmanjkovati moči, Skube in Špiler sta po nepotrebnem izgubila nekaj žog, tudi izključitev je bilo preveč. Francozi so prevzeli pobudo, a več kot za dva zadetka niso vodili, saj so bili dokaj nenatančni. Tako se je Sloveniji v končnici ponudila priložnost za kaj več, saj so bili galski petelini neprepričljivi, a jo je zapravila. Tako ostaja le pri eni zmagi (na EP v Sloveniji leta 2004) proti Franciji v 12 dvobojih na uradnih tekmovanjih. Vseeno pa so bili njihovi navijači, ki se jih je v Novem Sadu zbralo manj kot v Vršcu, zadovoljni s prikazanim. DENIS SABADIN


Najbolj brano