Finale pokala Slovenije za rokometaše - Cimos Koper : Celje PL 21:26

V 21. finalu rokometnega pokala Slovenije so slavili Celjani. Koprčanom je dobro kazalo tri četrtine dvoboja. V 42. minuti so si priigrali najvišjo prednost (19:15), v preostanku tekme pa so zmogli le še dva zadetka in so tako morali predati prvo domačo lovoriko tekmecem.

Celjska obramba je dobro zaustavila Sebastiana Skubeta (z žogo) Foto: Igor Napast
Celjska obramba je dobro zaustavila Sebastiana Skubeta (z žogo) Foto: Igor Napast

PODČETRTEK> V manjši, vendar akustični dvorani, ki sicer ni bila nabito polna, sta obe ekipi uživali podporo organiziranih navijačev. Številčnejšo in glasnejšo so razumljivo imeli gostitelji. Branilce lovorike je spodbujalo kakih 70 navijačev, ki so na začetku tekme videli spodbudno otvoritev svojih ljubljencev.

Podčetrtek, športna dvorana, gledalcev 800, sodnika Pangerc, Veber (oba Ljubljana). Cimos Koper: Škof (13 obramb), Rapotec 3, Skube 2, Bombač 2, Skoko, Krivokapić 6, Brumen 7 (4) (začetna sedmerka); Dobelšek, Čemas, T. Poklar, Džono, Vran, Mlakar, Konečnik, Bogunović, Bundalo 1. Trener: Fredi Radojkovič. Celje PL: Perić 8 obramb, Žvižej 8 (4), Žuran 4, N. Poklar 1, Toskić 2, Metličić, Marguč 6 (1) (začetna sedmerka); Lesjak, Mlakar, Razgor, Ranevski, Skok 7 obramb, Zelenović 1, Žabić, Mačkovšek 4. Trener: Vladan Matić. Sedemmetrovke: Cimos KP 5 (4), Celje PL 7 (5); izključitve: Cimos KP 16, Celje PL 12.

Koprčani so povedli z 2:0 in imeli napad za tri zadetke prednosti, a so ga zapravili. Kazen je bila takojšnja. Celjani so znižali izid in po uspešnih obrambah Dejana Perića uprizorili rezultatski zasuk. Finalna tekma je sicer postregla s pričakovanim pristopom: tekmeca sta prisegala na gibljivo in čvrsto obrambo (Celjani na 5-1, Koprčani na svojo tradicionalno 6-0) ter hitre protinapade. Prednjačili so seveda gostitelji. V 12. minuti so si prvič priigrali tri zadetke prednosti (6:3), ki pa ni trajala. Koprčani na čelu z Gorazdom Škofom so strnili obrambe vrste in na polovici prvega polčasa z dvema zadetkoma MiloradaKrivokapića umirili nalete gostiteljev ter vzpostavili rezultatsko ravnotežje. Na postavljeni obrambi sta napada trpela, zato so poleg hitrih prehodov na nasprotnikovo polovico zadetki padali še iz najstrožjih kazni oziroma z igralcem več. V kombinatoriki in iz izdelanih akcij so bili nevarnejši Koprčani, ki so v 24. minuti spet povedli z 9:8. Celjani so imeli manj zamisli v napadu. Še pol minute pred koncem so Koprčani vodili z dvema zadetkoma prednosti, a sta projektila Roka Žurana in Gašperja Marguča, ki je zadel prav ob zvoku sirene, prinesla izenačenje. Začetek drugega polčasa je zaznamoval Škof (skupno, ki je prisilil celjske napadalce, da so začeli razmišljati ob strelih – in grešiti. Koprčani so spet ušli na dva zadetka prednosti (15:13), gostitelji pa so strelski post prekinili le iz sedemmetrovke. To so bile minute Koprčanov, ki so kljub drugi izključitvi Bojana Skoka postavili neprebojni zid pred Škofom. V napadu pa so kljub globlji obrambi gostiteljev učinkovito reševali vse uganke in v 40. minuti prvič povedli za tri zadetke. Ko so Celjani zastreljali še prvo sedemmetrovko, in so si Koprčani priigrali sploh najvišjo prednost (plus štiri) katerekoli ekipe na tekmi, je bil v 42. minuti domači trener Vladan Matić prisiljen vzeti minuto odmora.

Nato se je gostiteljem odprlo v napadu. Odgovornost je prevzel Izolan Borut Mačkovšek, ki je s tremi zadetki popeljal Celjane v vodstvo 20:19. Koprčani so začasno izgubili rdečo nit v napadu. Fredi Radojković je poskušal z nekaj rotacijami v napadu, kar pa se ni najbolje obneslo. Celjani so tudi z uspešnimi obrambami Matevža Skoka in na krilih navijačev po daljšem času v 53. minuti povedli za dva zadetka, a branilci pokalne lovorike se niso predali. Tretja izključitev Petra Metličića in zadetek Deana Bombača za znižanje na 21:22 sta obudila koprske upe, ki pa jih je razblinili Skok na celjskih vratih in Žuran z dvema zaporednima goloma za plus tri Celjanov tri minute pred koncem. Žebelj v koprsko krsto pa je zabil Luka Žvižej s svojim sedmim zadetkom. Štajerska veselica pod taktirko celjskih navijačev se je tako lahko začela. Koprčani so v četrtem pokalnem finalu sploh prvič izgubili, Celjani pa so se razveselili 15. pokalne lovorike.

Polfinalna obračuna sta se razpletla po pričakovanjih. Ormožani so kakovostni primanjkljaj proti Koprčanom poskušali nadomestiti z ostrimi in na trenutke celo grobimi prijemi. Recept je deloval v prvem polčasu. Na odmor sta šli ekipi v rezultatskem ravnovesju (10:10). Dvoboj se je prelomil v prvih minutah nadaljevanja, ko se je Cimos s tremi zaporednimi goli Matjaža Brumna odlepil na 13:10 in razblinil dvome o zmagovalcu. Branilci naslova, ki so pogrešali Vladimirja Osmajića, so namreč v nadaljevanju podvojili prednost in se uvrstili v finale z izidom 24:19. Poleg Gorazda Škofa (14 obramb) sta se z učinkovitostjo izkazala še Milorad Krivokapić (6 golov) in Dean Bombač (5).

Tudi štajerski derbi je imel podoben potek. Po izenačenem prvem polčasu (16:15) so Celjani v uvodnih minutah nadaljevanja z delnim izidom 5:1 povišali prednost in tekmo mirno pripeljali do končnih 30:27. Najboljši strelec Celjanov je bil Gašper Marguč, ki je v polno zadel sedemkrat. Nejc Poklar in Borut Mačkovšek sta prispevala po štiri zadetke.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano