Faraoni niso vstali iz piramide

Slovenija je sinoči potrdila prvo mesto v predtekmovanju in uveljavila kakovostno razliko proti skromni ekipi Egipta. Ta je bil doslej najskromnejši slovenski tekmec na tem SP, ki pa je sredi drugega polčasa kar dvakrat grozil s preobratom. Jutrišnja tekma z Rusijo bo drugačna in prinaša še mnogo več.

Marko Bezjak je prebijal egiptovsko obrambo, ob njem sta Abu El Fetouh Ahmed in s petimi goli drugi strelec Egipta  Mohamed Mamdouh Foto: © Gustau Nacarino / Reuters
Marko Bezjak je prebijal egiptovsko obrambo, ob njem sta Abu El Fetouh Ahmed in s petimi goli drugi strelec Egipta Mohamed Mamdouh Foto: © Gustau Nacarino / Reuters

Skoraj prazna dvorana Sant Jordi, sicer namenjena največjim športnim prireditvam, na tiste, ki se potijo na parketu, ni mogla delovati stimulativno. Slovenska in egiptovska kolonija v Barceloni nista številni, predvsem pa je bila v istem času tudi tekma med Španijo in Srbijo, ki je pred televizijske zaslone privabila domače ljubitelje rokometa.

Poteza tekme - v 47. minuti so bili Egipčani po delnem izidu 6:0 v naletu. Tedaj pa jih je Skube na svoj atraktiven način dobro preigral in priigral sedemmetrovko in izključitev ter s tem zaustavil egiptovsko vrnitev v igro.

Slovenci, z Matejem Gabrom in Urošem Bundalom v sredini obrambe 6-0, so res začeli zmedeno in nezbrano. Najprej so pristali na počasno igro Afričanov, v napadu pa so prihajali do metov, a niso bili natančni. A Egipt že nekaj let ni več takšna ekipa, ki bi to znala izkoristiti. Nedorečeno igro naših je izkoristila le za vodstvo z 2:1, korak s hitro Slovenijo je držala do sredine prvega polčasa (5:5). Ko je šla žoga hitreje od igralca do igralca, je egiptovska obramba 3-2-1 počila. Prebijal jo je Jure Dolenec, nato pa Marko Bezjak, ki je zamenjal Uroša Zormana in dal še v prestavo više. Hkrati pa je Egipčane zaustavljal še Gorazd Škof, tako da je lahko stekel protinapad. Slovenija je zadela tudi ob prvi izključitvi na tekmi (Jure Dobelšek v 20. minuti), po njej pa s petimi zaporednimi zadetki povedla s 15:7. Egipt je bil razbit, pomagala nista niti minuta odmora in poškodba Dragana Gajića, ki ga je ponovno zaskelelo v zadnji stegenski mišici. V prvem polčasu se je med strelce vpisalo kar enajst slovenskih rokometašev, kar priča enakomerni porazdelitvi bremena.

Tako kot njihovi privrženci na tribuni (približno 40) so tudi slovenski rokometaši mislili, da so svoje delo opravili, s tem pa se Arabci niso strinjali. Drugi polčas so začeli s 4:0, Denič je njihov nalet zaustavil z minuto odmora in v 42. minuti je bilo spet +9 (25:16). A je Egipt še enkrat reagiral, Slovenci so spet popustili, malce sta mu pomagala še slovaška sodnika in v 50. minuti je bilo le še 26:24. Tako je moral Denič aktivirati vse razpoložljive moči. S PrimožemProštom, Zormanom in Dolencem so nato le postavili stvari na mesto, kamor sodijo, ter se brez stresne končnice uvrstili v četrtfinale. S tem so že izboljšali doslej najvišje deseto mesto iz SP v Nemčiji leta 2007, jutri pa se bodo poskušali zavihteti še više, nasproti jim bo stala Rusija.

Uroš Dobelšek: “Razen uvoda smo predvsem v prvem polčasu odigrali zelo dobro tekmo. Nato smo le kontrolirali rezultat. Tudi, ko so se približali na dva gola razlike, ni bilo panike. Vedeli smo, da se Egipt ne bo kar tako predal, v minuti odmora smo si rekli le, da takšne priložnosti ne gre izpustiti iz rok. Dobro je tudi, da smo privarčevali moči nosilcem igre, saj je še dolga pot do polfinala ali finala.”

Miha Žvižej: “V drugem polčasu je sledil velik padec, predvsem v obrambi smo popustili. Prej smo videli, da lahko naredimo takoj razliko, če smo zbrani. Se pa ne bojim, da bi se kaj takega dogajalo proti Rusom.”

Jure Dolenec: “Ni opravičilo, ampak težko je igrati v tako prazni dvorani. Kljub temu še nihče ni v prvih polčasih tako potolkel Egipt. Potem smo malo padli, a je ob tako hitri igri nemogoče, da ne bi delali napak, pa še sodnika sta jim malce pomagala.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano