Cimosa ne bo več zraven

Načeloma se v Kopru vsi strinjajo, da bi bilo potrebno koprski rokometni klub ohraniti, najbrž na nižji ravni kot doslej, v resnici pa nihče ne ve, kdo in kako naj povleče voz iz brezna. Podjetja Cimos zagotovo ne bo med njimi, časa pa je vedno manj.

Še zadnje slovo koprskih rokometašev  od njihovih privržencev po dvoboju z Mariborom Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Še zadnje slovo koprskih rokometašev od njihovih privržencev po dvoboju z Mariborom Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Trenutni položaj je naslednji: RK Cimos ima skoraj pol milijona dolgov do igralcev in dobaviteljev, medtem ko je podjetje Cimos deset milijonov “kredita” v bilancah odpisalo, kar pa ne pomeni avtomatično, da ga ne bo terjalo. Praktično je brez ekipe, saj je polovici moštva pogodba potekla, druga polovica pa lahko zaradi zaostajanja s plačili v vsakem trenutku doseže prekinitev pogodbe. Pogajalska skupina, ki jo je imenoval direktor RK Cimos Aleš Koršič, se je že sestala z rokometaši, a je dokaj skrivnostna, saj v klubu ne želijo izdati njene identitete. Kljub temu smo izvedeli, da so v njej predsednik Dvanajstih Kopra Simon Maučec, nekdanji kapetan Cimosa ob uvrstitvi v 1. A DRL Aljoša Bertok in še en nekdanji rokometaš Rado Velkavrh.

A omenjeni dolgovi predstavljajo le del problema, saj trenutno na vidiku ni osebe, podjetja ali ekipe, ki bi lahko zbrala dovolj financ za vsaj skromno nastopanje članskega moštva v 1. A DRL v naslednji sezoni. Aleš Koršič je po petkovi tekmi v nevezanem pogovoru omenil, da je trenutno večja težava dobiti denarna sredstva za novo sezono kot pa aktualni dolgovi. Ker tudi v podjetju Cimos zaradi pomembnih organizacijskih in kadrovskih sprememb, kot so zapisali, ne dajejo izjav v zvezi z njihovim sodelovanjem z rokometnim klubom, smo se obrnili na državnega sekretarja vlade Gašparja Gašparja Mišiča, ki je vodja koordinacijske skupine za reševanje podjetja Cimos.

“Cimos je zašel v težave in rešuje sam sebe. Pri tem težko rešuje še koga zraven. Glavni cilj je, da ohrani zdravo jedro proizvodnje,” je Mišić odgovoril na vprašanje ali bo podjetje Cimos še naprej sodelovalo z rokometnim klubom, a je nato dodal: “Tudi RK Cimos je na dnevnem redu naše skupine. Na sestankih so bili vsi naklonjeni sodelovanju in ohranitvi kluba, a le v manjšem obsegu. Razsipavanje, ki je vodilo tudi do napak, kot na primer kreditiranja, ne pride več v poštev. RK Cimos je pokazal dobro delo, ima razvit mladinski pogon in z razumevanjem se lahko pristopi k temu problemu. Ko se stvari usedejo, lahko podjetje še vedno z nekim delom financira koprski rokometni klub. Ne bi na vse gledal negativno.”

V vsakem primeru bo o načinu sodelovanja odločala nova uprava podjetja Cimos, rokometni klub pa potrebuje rešitev zdaj, saj bo čez tedne ali mesece že prepozno. Tedaj bodo iz Kopra odšli tudi tisti, ki bi sicer kljub ukinitvi profesionalizma ostali. Prvi rok je 16. junij, ko se mora ekipa prijaviti za igranje v 1. A DRL. Mišič je sicer odprl še eno vprašanje. “Kaj narediti z znanimi športnimi klubi, katerih glavni pokrovitelji zaidejo v finančne težave? Rešitve za te klube je potrebno poiskati na neki širši ravni: od RZS do ministrstva za šport, OKS in lokalnega okolja,” predlaga politik iz Pirana.

Trenutno je ponovno bliže realizaciji B plan, po katerem bi v Kopru ustanovili nov klub, v katerega bi se preselile mlajše selekcije in bi začel tekmovati v najnižjem razredu.

DENIS SABADIN


Najbolj brano