Cimos je pokoril carsko mesto

Koprski rokometaši so gostovanje v Sankt Peterburgu opravili z odliko. Rusko carsko mesto so si pokorili predvsem v drugem polčasu, v katerem so bili domači nemočni. S tretjo zmago v ligi prvakov so se zelo približali napredovanju v osmino finala.

O zmagi v Rusiji je odločila dobra Cimosova obramba. Na najnevarnejšega Rusa Nasirova so pazili kar trije Koprčani -  Matjaž Brumen, Bojan Skoko in Robert Konečnik  (z leve).
O zmagi v Rusiji je odločila dobra Cimosova obramba. Na najnevarnejšega Rusa Nasirova so pazili kar trije Koprčani - Matjaž Brumen, Bojan Skoko in Robert Konečnik (z leve). 

Koprčani se niso ustrašili pompozne najave ekip pred začetkom dvoboja, ob kateri so organizatorji povsem zatemnili dvorano in z laserskimi vložki skušali pričarati gladiatorsko vzdušje. To jim ni uspelo, saj niso mogli prikriti nezanimanja svojih someščanov za tekmo; v veliki dvorani Jubilejna se je zbralo le 600 gledalcev, od tega je bila desetina privržencev Cimosa.

Dvorana Jubilejna, gledalcev 600, sodnika Pedersen, Mortensen (Danska). St. Petersburg: Bogdanov 6 obramb, Nasirov 6, Liašenko 1, Puškin 1, Višnjevski 2, Pronin 4, Šindin 7 (začetna postava); Šicko 2 obr., Poljakov 1 obr.; Gabojev 1, Sanaškin 1, Muhin 1, Kostigov, Čezlov 2, Samarski, Komok; trener: Dmitrij Torgovanov. Cimos Koper: Vran 12 obr., Skoko 2, Brumen 5 (2), Krivokapić 4, Skube 9, Bombač 5, Rapotec 7 (začetna postava); Podpečan 8 obr., Konečnik, Bundalo 1, Osmajić, Poklar, Džono, Bogunović 2, Jovičić, Čemas; trener: Fredi Radojković. 7-metrovke - St. Petersburg 4 (3), Cimos 5 (3); izključitve - St. Petersburg 6, Cimos 10. 1.

Gostje niso začeli prepričljivo, domači so povedli. “Tu smo že tri dni, vozili smo se in poležavali ter komaj čakali na tekmo. Prav zato smo pred začetkom opozarjali, da ne smemo porabiti prvega polčasa za prebujanje. No, bilo je dovolj 15 minut, da smo začeli igrati na polno,” je po tekmi povedal trener Fredi Radojkovič, ki ni mogel računati na Jureta Dobelška; ta je sicer pripotoval v Rusijo, a poškodovano koleno še ne zdrži naporov lige prvakov.

Rusi so na začetku prevzeli pobudo. “Prvič igramo med sabo, zato smo se v uvodnih minutah tipali. V nadaljevanju smo le pokazali, da smo boljši. Je pa res, da smo danes bili vsi pri strelu. Povratni dvoboj doma bo težji, ker nas Rusi sedaj poznajo,” je po tekmi komentiral eden od junakov v koprskih vrstah Sebastian Skube. Skoraj vse svoje zadetke je dosegel s streli iz koraka. “Ker so dokaj visoki, sem ocenil, da bi mi mete iz skoka najbrž blokirali, zato sem metal s tal,” je pojasnil Skube. V uvodu je bil strelsko razpoložen Dean Bombač, nato pa so se mu počasi pridruževali še ostali. St. Petersburg je sicer povedel s 7:3, a je v prvem polčasu imel precej sreče z odbitimi žogami. Nato je Jure Vran, ki je odlično nadomestil poškodovanega Gorazda Škofa, začel braniti, stekel pa je tudi protinapad. Brumen je izenačil na 13:13, Skube je v naslednjem napadu zadel za prvo vodstvo, ki ga Cimos do konca dvoboja ni več izpustil iz rok.

“Morda smo v prvih 15 minutah naredili nekaj napak, potem pa smo vse postavili na pravo mesto. Lahko smo razvili protinapade, iz katerih smo dosegli veliko lahkih golov,” je po tekmi izjavil Milorad Krivokapić.

V drugem polčasu so Koprčani v obrambi zaigrali še bolj zavzeto. Svoj delež k vodstvu so dodali tudi Bogunović, Poklar, Konečnik in Bundalo, medtem ko je bilo pri domačih očitno, da nimajo tako širokega nabora igralcev. Furioznega ritma Koprčanov niso zdržali, sredi drugega polčasa so delovali kot razbita vojska. Pomagala nista niti obramba 5+1 niti minuta odmora. Pokončal jih je Dušan Podpečan, ki je zaklenil vrata. Deset minut do konca je bila ob izidu 23:29 zmaga zagotovljena. “Zadovoljen sem, da se nismo ustavili ob vodstvu za štiri, pet golov. Ta zmaga nam pomeni veliko, a smo tudi po zmagi v Constanti nato izgubili v Izoli,” je previden Krivokapić.

“Zmaga razbremenjuje nadaljevanje sezone. Vedeli smo, da moramo hitro speljati prehode v napad, saj so se oni v obrambo vračali neorganizirano,” je pristavil Radojkovič, ponosen na igralce, ki so včeraj odigrali eno svojih najboljših tekem na mednarodni sceni.


Najbolj brano