Cimos Koper na obisk v Amsterdam

Koprski rokometaši se bodo jutri vrnili tja, kjer so začeli svojo evropsko pot. V drugem krogu kvalifikacij za evropsko ligo bodo gostovali pri nizozemski ekipi KRAS Volendam.

Za Koprčane bo na Nizozemskem zabijal tudi Nikola Manojlović (z žogo) Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Za Koprčane bo na Nizozemskem zabijal tudi Nikola Manojlović (z žogo) Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Rumeno-modri so namreč svojo prvo evropsko tekmo prav tako odigrali na Nizozemskem. Pred osmimi leti so se pomerili z moštvom Emmen en Ostreken in ga gladko izločili. V ekipi, ki je že v gosteh slavila z 12 zadetki prednosti, so bili tudi Uroš Rapotec, Jure Vran in Nejc Poklar (pa tudi Blaž Vončina, sedanji tehnični vodja Danijel Kranjec in Nikola Kojić), vodil pa jih je nihče drug kot Fredi Radojkovič.

Od tedaj je Cimos odigral na desetine evropskih tekem, staro celino je prekrižaril po dolgem in počez, nastopil v vseh štirih evropskih pokalih, enega celo osvojil, a tudi spomin na tisti krstni nastop še ni zbledel. Koprski rokometni klub v evropskih okvirih ni več palček in tudi v letošnji sezoni ima visoke ambicije, a tudi nizozemski rokomet ni več takšen kot pred desetletjem. Na Nizozemskem so v rokomet začeli sistematično vlagati, kar se že pozna v ženski konkurenci, počasi pa rastejo tudi v moški. KRAS Volendam je tako z dvema zmagama v prvem krogu izločil švicarskega predstavnika iz Berna, švicarske klube pa nekako štejemo v srednji evropski razred.

“V Evropi ni več države, kjer ne znajo igrati rokometa. Tudi Nizozemci ga znajo. V svojih vrstah imajo same domače igralce. So kvalitetna ekipa, a smo mi zagotovo kakovostnejši. Predvsem se tega gostovanja ne smemo lotiti z mislijo, da bo samo naša prisotnost na igrišču dovolj za zmago. Igrajo organizirano, so fizično močni in imajo hitra krila. Nekaj je izkušenih rokometašev, večina pa mladih,” je nasprotnike predstavil in ocenil Radojkovič. Volendam je bil trikrat zapored državni prvak, od leta 2002 redno nastopa v evropskih pokalih, a nikoli ni preskočil dveh nasprotnikov.

Koprčani se v popolni postavi, saj nimajo poškodovanih rokometašev (Gorazd Škof je že pozdravljen), na pot iz Trevisa odpravljajo danes. Zvečer bodo v mestu, ki je zgolj 20 kilometrov oddaljeno od Amsterdama, opravili trening. Morda je tudi ta podatek vplival na to, da bodo rumeno-modri imeli precejšnjo podporo s tribun, saj se v Volendam oz. v Amsterdam odpravlja tudi 30 njihovih navijačev.

Cimos Koper je letošnje nastope v evropskih tekmovanjih začel pred enim mesecem na turnirju povabljencev v Franciji. A je tam osvojil le četrto mesto, s čimer je pristal v drugem krogu drugega najmočnejšega evropskega rokometnega pokala. Povratni dvoboj bo naslednjo soboto.DENIS SABADIN


Najbolj brano