Cimos Koper ali z Nemci ali s Španci

Barcelona, Kiel, Atletico Madrid in Füchse Berlin so možni nasprotniki koprskih rokometašev v četrtfinalu lige prvakov. EHF namreč osem udeležencev razdeli v dva kakovostna bobna, tako da imajo zmagovalci predtekmovalnih skupin status nosilcev.

Koprske rokometaše (in gledalce) v letošnji sezoni čaka vsaj  še en podoben spektakel kot proti Kielcam Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprske rokometaše (in gledalce) v letošnji sezoni čaka vsaj še en podoben spektakel kot proti Kielcam Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Po sobotnem večeru in noči, ki ni bila krajša samo zaradi premika urnih kazalcev na poletni čas, so koprski rokometni junaki najprej imeli prosto nedeljo, včeraj pa se je že začela operacija Gorenje. Misli sicer še vedno uhajajo k zgodovinskemu podvigu in veliki zmagi nad Kielcami ter možnemu razpletu današnjega žreba na Dunaju, toda tudi v domačem prvenstvu si Cimos želi izpolniti pomemben cilj: če je boj za prvaka izgubljen, pa je drugo mesto, ki vodi v ligo prvakov v naslednji sezoni, še dosegljivo.

Zmaga Cimosa nad Kielcami ni ostala neopažena niti v mednarodni javnosti. EHF TV, ki po vsakem krogu izbira najboljše posameznike, je tokrat Gorazda Škofa in Matjaža Brumna uvrstil v idealno sedmerko kroga. Poleg tega je Skubetov gol z bočnim strelom pod roko razglasil za petega najlepšega minulega vikenda, zaporedni obrambi Škofa s šestmetrske črte v prvem polčasu pa za tretji najlepši obrambi.

Skoraj polovico ekipe je bilo v nedeljo na ledu, kot se je slikovito izrazil trener Fredi Radojkovič, saj so podplutbe, poškodbe, bolečine v mišicah in sklepih stalen spremljevalec divjega spomladanskega rokometnega ritma. Ali je dvoboj s poljskimi podprvaki pustil še dodatne posledice in žrtve, je bilo bolj jasno sinoči, saj se ponedeljkovega treninga tradicionalno udeleži tudi dr. Radoslav Marčan, ki podrobneje pregleda poškodovance. Med njimi kot pravcati fenomen izstopa Vladimir Osmajić, ki po mesecu in pol (poškodbo je staknil na domačem srečanju z Metalurgom) še ni saniral raztrganine mečne mišice. Zadnja dva tedna je na treningih sicer tekel, a ni niti minute poskušal igrati. Kljub temu je v soboto želel pomagati svojim soigralcem.

Ker je Cimos po vseh vidikih (finance, kadri, tradicija) najšibkejši četrtfinalist, je brezpredmetno pisati o željah pri žrebu. “Nesmiselno je omenjati želje, kdo bi lahko bil težji ali lažji nasprotnik. Vsi so vrhunski,” je sinoči dejal direktor RK Cimos Koper Aleš Koršič, ki bo ob Dušanu Podpečanu zastopal slovenske prvake na današnjem žrebu. Koprčani bodo v drugem bobnu skupaj z Zagrebom CO, danskim Koebenhavnom in španskim Ademarjem Leonom. Z njimi se v četrtfinalu ne morejo pomeriti, žreb pa jim lahko nameni vodilne ekipe najmočnejših prvenstev na svetu: nemška Kiel in Füchse Berlin ter španska Barcelono in Atletico Madrid, nekdanji Ciudad Real. To so trenutno štirje najmočnejši klubi na svetu, s samimi zvezdniki v svojih vrstah.

Selektor slovenske reprezentance Boris Denič je objavil seznam povabljenih na turnir v Avstriji, ki bo med 5. in 7. aprilom. Na njem ni Gorazda Škofa in Matjaža Brumna, ki jima je selektor dal počitek, sicer pa so na njem vsi najboljši slovenski rokometaši. Od igralcev Cimosa so povabljeni Dean Bombač, Sebastian Skube, Uroš Bundalo in Jure Dobelšek, priprav pa se bo udeležil tudi Izolan Borut Mačkovšek (Celje PL).

“O nasprotnikih v četrtfinalu res še ne razmišljamo. A zakaj bi se tu ustavili. Naša pravica je, da razmišljamo še o novih napredovanjih,” je po sobotni tekmi izjavil Sebastian Skube, podobno pa so razmišljali tudi njegovi soigralci. “Iz tekmovalnega vidika je med temi moštvi manj dober Berlin, iz spektakelskega pa bi bila najbolj atraktivna Barcelona. Toda kdorkoli bo naš nasprotnik, bo vrhunski. Naše želje so sanje in sanjajmo naprej,” je včeraj poudaril trener Radojkovič. Berlinski Füchse nima še takšne tradicije v rokometnem svetu kot ostali klubi, a je v osmini finala z dvema zmagama izločil Hamburg, ki je bil prvi v “cimosovi” skupini C.

Cimos Koper bo v vsakem primeru prvi dvoboj četrtfinala, ki bo na sporedu v drugi polovici aprila, odigral doma. Do tedaj pa so tudi dovoljene sanje o udeležbi na spektakularnem finalnem turnirju četverice v Kölnu, ki bo 26. in 27. maja. DENIS SABADIN


Najbolj brano