Brat slavnega Porta gostuje v Bonifiki

Pred koprskimi rokometaši je naporen in pomemben teden. V njem bodo odigrali tri tekme (dve s Portom Vitalisom, eno s Celjem PL), po katerih bo veliko bolj jasno, kakšno perspektivo ima ta ekipa spomladi.

Pred manj kot letom in pol so Koprčani (z žogo Dean Bombač, desno Matjaž Mlakar) v finalu pokala Challenge premagali portugalsko Benfico Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pred manj kot letom in pol so Koprčani (z žogo Dean Bombač, desno Matjaž Mlakar) v finalu pokala Challenge premagali portugalsko Benfico Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Od dvoboja z aktualnim (in štirikratnim zaporednim) portugalskim prvakom iz Porta bo namreč odvisno, ali bo Bonifika tudi spomladi gostila evropske tekme. V novem formatu pokala EHF, v katerem sta združena nekdanja pokal pokalnih zmagovalcev in pokal EHF, se namreč 16 najboljših ekip meri v ligaškem sistemu: v štirih skupinah s štirimi klubi. Gre za nekakšno evropsko ligo, kot so jo pred leti uvedli v nogometu, zaradi koncentracije močnih klubov pa naj bi bila bolj zanimiva in dobičkonosna kot “preminula” pokala. Skratka: Cimos Koper si želi igrati v skupinskem delu pokalu EHF, še več, želi si tudi priti do finalnega turnirja, pot do njega pa seveda vodi prek nasprotnika v tretjem krogu.

>V vnaprej odigrani tekmi 12. kroga so Koprčani v sredo s 36:18 (17:12) premagali najbolj skromno moštvo v 1. A DRL. Domači so imeli le lažji trening, hkrati pa so se razigrali tudi mlajši člani moštva. Najbolj učinkovit je bil krožni napadalec Filip Gavranović s sedmimi zadetki. Ob njem je pet zadetkov dosegel Uroš Rapotec, štiri Matjaž Brumen, po tri pa Dean Bombač, Milorad Krivokapić, Gašper Hrastnik in Robi Konečnik. Zmago je skalila le poškodba Novaka Boškovića, ki si je poškodoval stopalo in jutri ne bo mogel igrati.

Portugalci na Primorsko prihajajo danes, ko bodo ob 19. uri tudi preizkusili Bonifiko. Obeta se pravi rokometni dvoboj, saj gre za izkušenega in trdoživega tekmeca, prekaljenega na mednarodni sceni. Vsi ti pridevniki sicer veljajo tudi za Koprčane, ki naj bi bili v rahli prednosti. “Porto Vitalis je portugalska reprezentanca v malem. Lani so igrali s Slovenijo in videli smo lahko, da niso niti najmanj naivna ekipa. So tehnično-taktično dobro podkovani, imajo odlične strelce z razdalje. Portugalci načrtno vlagajo v rokomet, imajo profesionalno ligo, jedro moštva sestavljajo igralci, ki so pred leti osvojili drugo mesto na mladinskem EP,” je bistvene značilnosti nasprotnikov, ki občasno igrajo brez krožnega napadalca, torej s štirimi zunanjimi igralci, omenil trener Cimosa Fredi Radojkovič. A ob hvali nasprotnika ni pozabil dodati, da je njegova ekipa bolj kakovostna.

Tako kot vsi glavni portugalski klubi je tudi Porto Vitalis zgolj podružnica mnogo bolj znanega nogometnega kluba, ki ima tudi po Evropi precej privržencev. Porto vodi srbski trener Ljubomir Obradović, ki ima v moštvu le dva tujca: Kubanca in Angolca. Poleti naj bi se v Porto iz Ademarja Leona preselil tudi veteran Ricardo Costa, a ga sedaj ni več v kadru.

Porto Vitalis se je v tretji krog pokala EHF uvrstil po osvojenem drugem mestu na kvalifikacijskem turnirju za ligo prvakov v Beogradu. Koprske izkušnje s portugalskimi klubi so pozitivne, saj so leta 2007 izločili Brago, lani v finalu pokala challenge pa Benfico.

In kakšno je trenutno stanje v najboljšem primorskem športnem kolektivu? Po zmagi nad Gorenjem je ekipi zrasla samozavest, v zadnjih tednih je lažje nasprotnike premagovala brez težav, hkrati pa je bilo tudi dovolj časa za regeneracijo najbolj obremenjenih rokometašev. Pred odločilnim povratnim dvobojem na Portugalskem tega ne bo, saj bo Cimos že v sredo gostoval v Celju.DENIS SABADIN


Najbolj brano