Bili so blizu, a obenem daleč

Čudež se ni zgodil. Po še eni vrhunski predstavi so morali rokometaši Cimosa Kopra v četrtfinalu lige prvakov priznati premoč Atleticu Madridu. Na spektakularni turnir četverice tako potuje zvezdniška španska ekipa, ki pa je bila sredi drugega polčasa na pragu poloma. Atletico Madrid : Cimos Koper 31:24 (14:13).

Moški prijemi na šestmetrski črti (od leve proti desni) - Matjaž Mlakar, Didier Dinart, Isais Guardiola in Dean Bombač Foto: Denis Sabadin
Moški prijemi na šestmetrski črti (od leve proti desni) - Matjaž Mlakar, Didier Dinart, Isais Guardiola in Dean Bombač Foto: Denis Sabadin

MADRID Zdelo se je, da so Koprčani glavo Atletica že imeli na krožniku, a ji usodnega udarca niso uspeli zadati.

Ko so v 38. minuti Koprčani povedli z 19:17 (in imeli celo napad za +3), je to pomenilo skupno že pet golov prednosti, vodilni možje španskega kluba so ob igrišču prebledeli in njihovo obnašanje je že mejilo na paniko.

Madrid, dvorana Vistalegre, gledalcev 10.500, sodnika: Buy in Pichon (oba Francija). Atletico Madrid: Šterbik 16 obramb, Källman 7, Markussen 8, Chema 1, Edu 1, Lazarov 4, Abalo 2 (začetna sedmerka); Hombrados, Aguinagalde 1, Guardiola 2, Davis, Hombrados, Canellas 4 (1), Jurkiewicz, A. Entrerrios 1, Dinart. Trener: Talant Dušebajev. Cimos Koper: Škof 2 obrambi, Rapotec 3, Skube 1, Bombač 2, Skoko 2, Krivokapić 6, Brumen 7 (3) (začetna sedmerka); Vran 9 obramb, Čemas, Dobelšek, Poklar, Džono, Mlakar 2, Konečnik 1, Bundalo, Osmajić. Sedemmetrovke: Atletico 2 (1), Cimos 4 (3); izključitve: Atletico 8, Cimos 12.

In potem je domači strateg Talant Dušebajev potegnil še zadnjo potezo obupanca: namesto globoke obrambe 5+1 je zaukazal plitko 6-0, ki jo Madridčani že nekaj let sploh ne igrajo, in zadel v polno. Z delnim izidom 14:5 je trikratni zmagovalec lige prvakov preobrnil potek srečanja, razrešil vprašanje zmagovalca in se izognil negotovi končnici.

S tem se je končala letošnja Cimosova evropska zgodba, ki je privržencem najboljšega primorskega kluba prinesla obilo veselja in ponosa. Koprčani so bili v 120 minutah povsem enakovreden nasprotnik najboljši ekipi zadnjega desetletja na svetu. Predvsem pa so dokazali, da niso naključno zašli med osem najboljših moštev v Evropi. Morda bi z ugodnejšim žrebom lahko dejansko prišli do finalnega turnirja, zvezdniški Atletico Madrid s skoraj štirikrat večjim proračunom od Cimosa je bil pač previsoka ovira.

Obe moštvi sta dvoboj začeli s podobnima sedmerkama kot v Bonifiki, torej z vsemi razpoložljivimi močmi. Za Špance je po poškodbi zaigral tudi Jonas Källman, kar se je izkazalo za eno odločilnih potez. S podporo fanatične publike, ki so jo večinoma sestavljali nogometni privrženci Atletica, opiti še z uvrstitvijo svojih nogometašev v finale evropske lige, so gostitelji začeli evforično. Nikolaj Markussen je dvakrat zadel od daleč in napovedal, da bo to drugačna pesem kot pred tednom dni. Atletico si je hitro priboril potrebne tri gole prednosti (v Bonifiki je bilo 26:23), v 12. minuti pa je imel že +5, tako da je Fredi Radojkovič že moral uporabiti minuto odmora. Ta je bila koristna, saj je po vstopu Tineta Poklarja in Jureta Vrana zaostanek začel kopneti. Gostitelji niso bili več tako natančni kot na začetku in v 25. minuti je bil Cimos spet v polfinalu (13:11).

V koprskem klubu so najprej napovedali, da si bo srečanje v Madridu v živo ogledal tudi koprski župan Boris Popovič. A je slednji dan pred tekmo svoj obisk odpovedal, MO Koper pa je v Vistalegri zastopal podžupan Danijel Cep.

Na odmor je odšel le z golom zaostanka, v 34. minuti pa je Dean Bombač zadel za prvo vodstvo gostov. To so bile minute Koprčanov, saj Atleticu napad ni stekel, napake so napravili tudi najbolj izkušeni Abalo, Kallman, Aguinagalde. Obrambni zid s Skokom in z Osmajićem je deloval vrhunsko. V 38. minuti je Cimos vodil z 19:17, preobrat pa je prinesla španska obramba 6-0.

Na krilih Arpada Šterbika, čigar obrambe so omogočale protinapade, so gostitelji povedli z 22:20. Cimos je še zmogel reakcijo in do 49. minute (24:22) z eno nogo še bil v polfinalu, nato pa so ga Španci preprosto prehiteli. Zadnji vlak za napredovanje je ušel tri minute in 10 sekund pred koncem, ko je Källman pri izidu 28:24 z igralcem manj izsilil sedemmetrovko in izključitev Matjaža Mlakarja, ki je bila prestroga. Španski vratar je do konca zaustavil še poskusa Skubeta in Krivokapića, tako da si je Atletico priboril nekoliko previsoko zmago.

DENIS SABADIN


Najbolj brano