Roglič: Tudi pred naslednjim Tourom ne bom rekel, da grem po zmago

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je po četrtem mestu na dirki po Franciji potreboval kar nekaj časa, da se je vrnil v domovino. Konec minulega tedna je namreč nastopil še na dirki v San Sebastianu, na kateri je veljal za enega izmed favoritov, a je dirko končal s skupinskim padcem.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je po četrtem mestu na dirki 
po Franciji potreboval kar nekaj časa, da se je vrnil v domovino. Foto: Simon Maljevac
Slovenski kolesarski as Primož Roglič je po četrtem mestu na dirki po Franciji potreboval kar nekaj časa, da se je vrnil v domovino. Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Ta hujših posledic ni pustil, tako da se bo lahko začel v miru pripravljati za septembrsko svetovno prvenstvo v Avstriji.

"V San Sebastianu sem imel velike načrte, ekipa je dirkala zame, počutil sem se zelo dobro. A žal je prišlo do padca, ki se ga je bilo nemogoče izogniti. Čeprav je šlo malo na dol, pa sem na srečo uspel toliko zavreti, da nisem huje padel. Večja težava je bila, da so drugi nato padali na in čez mene, tako da sem nekaj poškodb utrpel. Po vsem telesu imam odrgnine, na več mestih me boli, a hujšega ni bilo, zdaj bom imel dovolj časa, da se pozdravim in seveda tudi spočijem," je na novinarski konferenci dejal Roglič, ki je seveda še vedno pod vtisom odličnega nastopa na Touru, s katerim je navdušil tako privržence tega športa v domovini kot tudi sotekmovalce.

“V smislu samozavesti sem se najbolj spremenil”

Kot sam pravi, se je po Touru otresel občutka manjvrednosti v kolesarski karavani, zdaj se počuti enakovrednega vsem, drugim ne potrebuje več odgovarjati na vprašanja o smučarskih skokih, zdaj je tema pogovorov kolesarstvo.

"V tem smislu sem največ pridobil, v smislu samozavesti sem se najbolj spremenil. Počutim se bolj sproščeno, bolj domače. Z vsemi govorim, ni tekmovalca, pred katerimi bi imel zaradi mojih poznih začetkov s kolesarstvom kakšen kompleks. Zdaj si ne mislim več, da ne smem kakšnemu kolesarju kaj reči. Zaradi tega mi je lažje, vsekakor pa ne mislim, da zdaj že vse vem. Sem se pa letos veliko naučil, storil sem korak naprej," meni Zasavec, ki je povsem zadovoljen s pomočjo ekipe, ta je po njegovem storila maksimum, kar je v danem momentu lahko, tako da ni niti v enem trenutku pomislil, kaj bi lahko storil, če bi imel boljše in številčnejše pomočnike.

"Treba je vedeti, da jaz na začetku sploh nisem bil kapetan, to je bil Steven Kruijswick, pa še pol ekipe je bil podrejeno sprinterju Dylanu Groenewegnu. Mogoče bi se dalo ugnati Toma Dumoulina in njegov Sunweb, Sky pa je bil nepremagljiv. Rezerve so sicer povsod, v vsaki ekipi so plusi in minusi, če pa pogledamo realno in ne povsem iz strogo tekmovalnega stališča, je bil to naš maksimum. Treba je pogledati malo iz oddaljenosti, kaj je naša ekipa prej dosegla, kaj dosega v zadnjih dveh letih. Vse ne gre čez noč, tudi Sky se ni sestavil čez noč. Treba je dobiti izkušnje in vse druge stvari, ki so potrebne, da se napade zmago na Touru. Ne moreš priti na Tour in reči, jaz grem na zmago. Ogromno je faktorjev, ki jih poznajo le tisti z izkušnjami. A smo na dobri poti, v ekipo povsem zaupam. Zagotovo bom zanjo kolesaril tudi v naslednji sezoni," je pripadnost nizozemski ekipi Lotto NL-Jumbo potrdil Roglič, ki zaenkrat še nima zagotovil, na katerih dirkah bo nastopal v naslednjem letu.

"Najprej se mora sezona končati, potem se bomo usedli in naredili načrte. Težko rečem, kje bom naslednje leto dirkal, na kaj se bom osredotočil, a zakaj ne bi poskusil iti na Giro in Tour. Lahko pa že zdaj povem, da pred Tourom ne bom rekel, da grem zmagat, saj že zdaj vem, da bo tudi Groenewegen vozil Tour, tako da ne bom imel treh, štirih ljudi prav zase. Lahko pa vozim na način, ki sem ga kazal letos. Tudi sam imam rezerve, predvsem v izkušnjah," meni Zasavec, ki je letos najbolj trpel v Alpah, ponosen pa je, da je brez večjih težav preživel stresne ravninske etape, te se je najbolj bal.

Bal se je neprijetnih dogodkov s Froomom

V družbi Christopherja Frooma, za mnoge dopinškega goljufivca, se je nekoliko bal tudi, da bo deležen neprijetnih dogodkov, a večjih nevšečnosti ni doživel: "Niso me polili z nobeno tekočino, ni pa bilo prijetno poslušati vsega, kar so Chrisu navijači izrekli. Zagotovo sem se bolje počutil, če sem bil jaz spredaj, on pa nekoliko za mano. Mi pa je do živega prišel solzivec, tisto je bilo res neprijetno."

Naslednji cilj Rogliča bo svetovno prvenstvo v Innsbrucku, kjer bo trasa zahtevna in pisana njemu na kožo. "Tega izziva se veselim. Res je, da bom na cestni tekmi kapetan, a to je tudi zahtevna in odgovorna naloga. Moram reči, da so dirke, na kateri sem tudi v mojem klubu kapetan, in poznam ta občutek. Na Touru je bil kapetan Steven, odnesel je veliko pritiska in bremena. Vsekakor pa lahko rečem, da v Innsbrucku računam na pomoč slovenskih fantov, imamo priložnost, da kaj naredimo. Peter Sagan zaradi zahtevnosti proge ne bo svetovni prvak, priložnost se ponuja drugim, tudi nam," pravi Roglič, ki bo glavne priprave za svetovno prvenstvo začel po 15. avgustu.


Najbolj brano