Vilma obvlada statistiko

V Dobravljah so pripravili šagro in tradicionalni tek. Udeležba je bila interkontinentalna, najhitrejši pa so bili tekači ŠD Nanos.

Najboljše letnika 2004: Tia Žagar, Lara Gašič, Žana Žorž
Najboljše letnika 2004: Tia Žagar, Lara Gašič, Žana Žorž 

DOBRAVLJE > V KS Dobravlje so tudi letos svojo šagro nadgradili z izvedbo teka. Tokrat že desetič, za kar je predsednik KS Silvester Volk prejel posebno priznanje koordinatorja PPT Mira Vogriča. V nedeljo je po njihovih poteh in stezah teklo 94 odraslih in 71 mladih tekačev.

Najprej so se merili šolarji. S štirimi zmagami je bil najuspešnejši ŠD Nanos, tri pa je zbral TK Kobarid. Tokratna udeležba je bila mednarodna in medkontinentalna: tekel (in zmagal) je tudi Američan, fant iz mesta Bedford iz Virginie.

Svit Kramar Roš iz Kobarida je resno na poti k skupni zmagi v letniku 2003. Za PN je povedal: “Proga se mi je zdela malo dolga, a kljub temu, da je bil klanec kar hud, se je dobro izteklo, zmagal sem s prednostjo 50 metrov. Treninge s trenerjem imamo trikrat tedensko, tako da sem kar dobro pripravljen. Mislim, da bom skupno zmagal. Potrebujem še eno zmago, pa bo.”

Leto mlajša Tia Žagar, članica TD Bovec, je bila tretja, povedala pa je: “Težko je bilo, ker je bilo vroče. Hodim v drugi razred in še nimam ocen, tako da ne vem, kako dobra sem; pri teku to takoj izveš. V šoli mi je najbolj všeč likovni, obiskujem pa tudi glasbeno šolo. Zdaj se učim flavto in note, prihodnje leto pa bom igrala klarinet. Tudi tekla bom še.”

Izolanka Niki Kmetec, letnik 1998, je članica AK Koper. V Dobravlje je prišla z leto mlajšim tekaškim kolegom Jernejem Jevščkom iz AD Nova Aurora in njegovo družino. Oba sta zmagala, Jernej v soboto še tudi na koprskem olimpijskem teku. Niki je tek komentirala z besedami: “Res je bilo naporno, a sem že vajena teči po taki vročini. V klubu treniramo trikrat na teden, v avgustu pa bomo vsak dan, ker se bomo pripravljali na državno prvenstvo. Tekla bom na 1000 metrov. Danes sem zlahka zmagala, še celo z rezervo.”

Na teku odraslih so bile težave z orientacijo, nekateri tekači so zašli. Borut Malavašič, tekač in tekaški trener, tudi že primorski pokalni prvak, je zato predlagal, da prihodnjič progo dodatno označijo z belimi trakovi po tleh.

Na moških stopničkah je kraljeval ŠD Nanos. Zmagal je veteran Tomaž Ferjančič pred Jernejem Krkočem, ki je med dvema piknikoma (družinske družabne obveznosti) skočil na tekaško stezo, tretji pa je bil Uroš Vodopivec. Uroš je tekel prvič po triletni pavzi, ki sta jo zakrivila služba in pisanje diplome; “pa tudi naveličal sem se malo”, je priznal. “Spet bom poskusil, in to najraje gorske teke. Na ravnini ne tečem veliko, danes sem malo trpel.”

Tekačica z največ zmagami v PPT Neja Kršinar je izpustila tri tekme iz letošnje serije. Kriva sta zvin gležnja v Bovcu in natlačen urnik tekov. “Vendar imam vse pod nadzorom,” napoveduje končno skupno zmago. “Današnji tek je bil težak, bilo je vroče, poleg tega sem zjutraj tekla na Katarino, na edinem teku v domačem kraju. Tako je, zmagala sem.”

Za Nejo se bije bitka med Kristino Bele in Sergejo Lipušček. Kristina je v krizi, zdi se, da potrebuje počitek, Sergeja pa je po slabši pomladi prišla v formo. “A tudi jaz čutim, da prihaja utrujenost, pavza mi bo prav prišla,” je povedala Idrijčanka. Glede možnosti, da prehiti Kristino, pa zmajuje z glavo: “Težko bo, zdi se mi, da je že kar odločeno. Kristina je večkrat premagala mene kot jaz njo, do konca mi bo zmanjkalo tekov.”

Dobravci so za svoj tek uvedli nagrade za tiste, ki se najbolj približajo povprečnemu izmerjenemu času, zlati sredini. Tokrat sta v tej konkurenci zmagala Goričanka Vilma Brešan in Dobravec Danijel Vončina (pred Doris Bratina iz Skrilj in Natašo Rupnik iz Logatca ter Simonom Rebulo iz Sežane in Gregorjem Kosičem iz Ilirske Bistrice). Usoda je hotela, da je Vilma to nagrado dobila dvakrat zapored (že tudi lani).

PPT gredo na dopust, prihodnji tek bo 25. avgusta v Sežani.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano