Tek med oblake

Organizatorjem gorskega teka med Colom in kočo na Javorniku je uspelo izpeljati verjetno najboljši tek doslej.

Za spust v dolino je poskrbel avtobus, ki je ozko pot in tesne ovinke zmogel brez težav. V ospredju je Kraševec Stojan Rodica, ki je v svoji kategoriji osvojil bron. Foto: Venčeslav Japelj
Za spust v dolino je poskrbel avtobus, ki je ozko pot in tesne ovinke zmogel brez težav. V ospredju je Kraševec Stojan Rodica, ki je v svoji kategoriji osvojil bron. Foto: Venčeslav Japelj

COL> Osmi Bubin tek Col-Javornik za članske točke PGT se ni ognil tradiciji: vreme je bilo kislo in pršenje je ponehalo šele proti cilju, pri koči na Javorniku, ko so gorski tekači dosegli višino oblakov. Z malo domišljije lahko zapišemo, da so tekli v nebo.

Našteli smo jih 61, od tega slabo četrtino Italijanov, ki so zaljubljeni v domačnost primorskih tekov. Prednost ne preštevilne udeležbe je bila, da so se vsi lahko na cilju stisnili v toplo kočo in se preoblekli, nato pa jih je avtobus spravil spet na startno mesto do Cola, pri gasilcih, kjer jih je čakal topli obrok in hladen sladoled.

Za zmago sta se udarila domači Marko (Tratnik) iz Žagoliča in tržaški Marco (Moretton). Marko je Marcu dihal za ovratnik, na njegovo smolo pa je proga pri koncu dokaj ravna, kar je Tržačan, ki mu strmine ne ležijo, na ravnini pa je hiter, s pridom izkoristil. Marko je bil drugi, njegova sestra Petra pa je zmagala. “Dobro je pripravljena, zdi se mi, da je tačas najboljša, odkar teče,” jo je pohvalil Marko.

Novogoričanka Valda Dornik je ena najboljših ravninskih tekačic med damami, na Colu pa se je drugič pomerila v gorskem teku. “Prvič sem gorski tek tekla lani na GM4O v Podbrdu, in tudi ta tek je bil posvečen pripravam na maraton. Rada Milič me je prehitela v zadnjih dveh metrih; hrib mi je dal hudiča, malo sem tudi hodila.”

Dvakrat po kakšnih sto metrov je hodil tudi najmlajši udeleženec, desetletni Matej Miklavčič, član Kraških tekačev. “To je bil moj najdaljši tek doslej. Sem poskusil, in je šlo,” si je oddahnil na cilju. Ob njem je bil najstarejši tekač, Albert Lazar, ki dopolnjuje 75 let. Najmlajši in najstarejši sta tekla skupaj in se spodbujala.

Priznanja na spominskem Bubinem teku sta delila vdova Silva Tratnika - Bube Silvana in brat Jože.

Daljšo reportažo z več fotografijami objavljamo na spletni strani PN www.primorske.si/Sport/Rekreacija.aspx. VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano