Šport združuje tudi župane

Še dva dneva in istrske ceste, ulice ter rekreacijske poti bo napolnilo okrog 3000 udeležencev prvega Istrskega maratona, ki so mu včeraj dobrodošlico izrekli vsi trije istrski župani.

Tako so se v cilju postavili na ogled (z leve) - Gašpar Gašpar Mišič (Luka Koper), Giancarlo Miranda (Banka Koper), Peter Kolar (Vzajemna), Mojmir Kovač, Peter Bossman (Piran), Boris Popovič (Koper) in Igor Kolenc (Izola)
Tako so se v cilju postavili na ogled (z leve) - Gašpar Gašpar Mišič (Luka Koper), Giancarlo Miranda (Banka Koper), Peter Kolar (Vzajemna), Mojmir Kovač, Peter Bossman (Piran), Boris Popovič (Koper) in Igor Kolenc (Izola) 

KOPER > Po približno poldrugem letu dela od prve ideje bo v nedeljo prva izvedba Istrskega maratona, ki bo potekal po vseh treh občinah slovenske Istre. Če kaj občasno združi vse tri župane, potem so to, vsaj v zadnjem času, športne prireditve.

Spletni portal Ljudstvo tekačev je 29. marca izvedel štafetni tek med Bovcem in Koprom. Na 180 kilometrov dolgem teku je v 13 etapah teklo 47 tekačev, ki so se najprej spomnili, da so v Bovcu leta 1979 prvi v Sloveniji poskusili organizirati maraton (42 km), nato pa so proti Kopru nabirali pozitivno energijo za 1. Istrski maraton.

“Šport združuje, to vedno znova ugotavljamo. In očitno združuje tudi lokalne skupnosti,” je ugotovil izolski župan Igor Kolenc, ki je na včerajšnji tiskovni konferenci na odprtem v Taverni sedel skupaj s kolegoma: koprskim Borisom Popovičem in piranskim Petrom Bossmanom. Vsi so bili kratki v pozdravnih nagovorih v podporo tretjemu slovenskemu maratonu (ob Radencih in Ljubljani), vsi po malem pa so vrgli tudi rokavico izziva ljubljanskemu županu Zoranu Janković. “Na našem prvem maratonu je več vpisanih kot na prvem ljubljanskem, torej ima svetlo prihodnost,” je ugotovil Popovič.

Predsednik uprave Banke Koper Giancarlo Miranda je povedal, da so se za pokroviteljstvo maratona odločili takoj. “Radi imamo športe, ki vključujejo veliko število ljudi in v katerih so vsi udeleženci zmagovalci. Veseli smo, ker projekt povezuje celotno Istro, in tretjič, malce za šalo, vrgli smo tudi poslovno rokavico prestolnici,” je povedal Miranda, ki naj bi se tudi udeležil maratona, skupaj z (včeraj še) predsednikom uprave Luke Koper Gašparjem Gašparjem Mišičem. Ta je povedal, da Luka pod njegovim vodstvom z veseljem vlaga v šport in kulturo. “To ni metanje denarja, ampak je vložek v okolje, ki mu veliko vzamemo. Za pokroviteljstvo smo se odločili tudi zato, da za ukvarjanje s športom motiviramo zaposlene. Prijavilo se jih je nekaj deset,” je povedal GGM, ki je na vprašanje radijskega kolega odgovoril, da se je z Izetom Rastoderjem, največjim slovenskim uvoznikom banan, dogovoril, da bo njegovo podjetje udeležencem zagotovilo tono banan.

Na tekaške trase - maratona (42,195 km), polmaratona (21,98 km) in rekreativnega teka (8,5 km), ki bodo vodile ob morju, mimo oljčnikov, vinogradov, cvetoče narave in skozi predore in slikovite ozke klife, ki omogočajo istočasen prehod le dvema tekačema, se bo v nedeljo dopoldne odpravilo približno 3000 prijavljenih udeležencev. Še dvakrat toliko pa v Kopru, Izoli in Piranu pričakujejo spremljevalcev in gledalcev iz vse Slovenije. Tujcev naj bi bilo okoli 50, predvsem so organizatorji presenečeni, da jih je največ iz Srbije in najmanj iz Italije.

ROK MAVER


Najbolj brano