Primorska gosti svetovno prvenstvo

Primorski pokalni gorski teki sezone 2011, ki so se začeli že lani, s tekom na Tabor, se bodo nadaljevali to soboto na Colu z Bubinim tekom.

GM4O bo letos, ob svoji deseti izvedbi, štel za državno in svetovno prvenstvo v gorskem maratonu. Na fotografiji je lanski start na Petrovem Brdu. Letošnja izvedba ima dva kilometra in 200 višinskih metrov dodatka, cilj pa bo v Podbrdu. Foto: Venčeslav Japelj
GM4O bo letos, ob svoji deseti izvedbi, štel za državno in svetovno prvenstvo v gorskem maratonu. Na fotografiji je lanski start na Petrovem Brdu. Letošnja izvedba ima dva kilometra in 200 višinskih metrov dodatka, cilj pa bo v Podbrdu. Foto: Venčeslav Japelj

GORSKI TEK> Letos teče 12. sezona primorskih pokalnih gorskih tekov, ki so se začeli s petimi teki leta 2000. Letošnji pokal ponuja 14 gorskih tekov, prvi je že za tekači, kajti Tek na Tabor iz decembra 2010 je iz praktičnih razlogov že padel v naslednje leto, enako pa se bo zgodilo 11. decembra letos, ko bo ta tek odprl sezono 2012. Med temi 14 teki imata dva poseben status, tek na Kokoš bo štel za slovenski pokal, jubilejni deseti Gorski maraton štirih občin pa bo štel za svetovno prvenstvo (podrobnosti na www.gm4o.si).

Letošnja novost je, da se je koordiniranje gorskih tekov iz okrilja ŠKD Modras iz Podgorja preselilo v Ajdovščino, kjer je sedež novoustanovljenega društva Primorski gorski teki. Namen ustanovitve društva je organiziranje športno-rekreativnih prireditev, predvsem pa vodenje in koordiniranje Primorskih gorskih tekov. Ustanovitelji društva so dosedanji koordinatorji in nekateri organizatorji gorskih tekov.

V društvu pripravljajo svojo spletno stran, dotlej pa informacije o tekih še vedno najdete na spletni strani podgorskega ŠKD Modras (www.skd-modras.si). Koordinator tekov je še naprej Klavdij Čendak, 031/657-952, klavdijocendak@gmail.com.

V absolutni konkurenci bo štelo osem najboljših tekov (za prvo trojico najmanj pet tekov), v kategorijah pa šteje deset najboljših tekov (za prvo trojico najmanj pet tekov), v primeru enakega števila točk je boljši tekmovalec z več teki. Tekmovalci, ki bodo odtekli najmanj osem tekov, bodo izpolnili pogoj udeležbe in bodo prejeli zahvalo z darilom.

Startnina naj bi bila 12 evrov (priporočena), za ta denar tekmovalec dobi spominsko darilo, topli obrok in napitke. Startnino za mlade določi organizator. Organizatorji družinam dajejo popuste.

Osem od 14 tekov je tudi za mladino, v kategoriji šteje pet najboljših tekov (za prvo trojico mora odteči najmanj tri), pogoj udeležbe tekmovalec izpolni s petimi teki.

Uporaba palic je prepovedana, edina izjema je GM4O. Vsi teki štejejo za akcijo Slovenija teče za zdravje.VJ


Najbolj brano