Prehitra, da bi bila polž

Tekaška inflacija je minuli konec tedna zmanjšala število tekačev na treh primorskih tekih. V ravninskem pokalu je debitirala Postojna, mladina se je za točke borila v Tolminu, Col so zavzeli Italijani; miroljubno, da ne bo nesporazuma.

Darjo Jejčič bomo letos pogosteje srečevali tudi na gorskih tekih. Foto: Venčeslav Japelj
Darjo Jejčič bomo letos pogosteje srečevali tudi na gorskih tekih. Foto: Venčeslav Japelj

COL, TOLMIN, POSTOJNA> Minuli konec tedna so na Primorskem pripravili kar tri pokalne teke. V soboto dopoldne so gorski tekači tekli na 7. Bubinem spominskem teku od Cola do Javornika (9,3 kilometra, 535 višinskih metrov), popoldne je mladina tekla na jubilejnem, 10. Teku Sotočja v Tolminu, v nedeljo popoldne pa so se Postojnčani s svojim tradicionalnim tekom po mestnih ulicah (trije krogi po 3300 metrov) ob občinskem prazniku tokrat prvič vključili v primorski pokal.

Italijani navdušeni

Med 61 gorskimi tekači je bil na cilju pri koči na Javorniku najhitreje, prej kot v 42 minutah, Gorenjec Simon Alič, dve minuti za njim je prišel domačin Marko Tratnik, na tretjo stopničko pa je stopil Istran Danijel Vinčec. Med ženskami je bila najhitrejša Mihaela Tušar iz Cerknega pred Uršo Trobec (Setnik) in Petro Tratnik, Markovo sestro. Pretirano delavni Marko ni čisto brez treninga, je povedal, na teden mu uspe teči dvakrat do trikrat, letos pa bo tekel “kot bo naneslo”. Na Simonov tempo ni nasedel, ker bi pregorel, raje si je z zmernejšim korakom pritekel drugo mesto.

Za PN je dal izjavo še drugi Marko, Marco Bocciai iz Trsta, eden od 17 italijanskih udeležencev teka: “V Sloveniji tečemo zelo pogosto, in tu vedno nadvse uživamo. Ta tek je na našem klubskem seznamu (ŠD Val Rosandra-Glinščica), nanj smo kar navezani. Proga je lepa, prijetna, le da je bila tokrat malo daljša, kot sem bil vajen, zato sem imel nekaj težav. Namesto 8,2 kilometra je bilo treba teči skoraj deset kilometrov, zadnji kilometer pa je bil gotovo dolg kilometer in pol.” Za tekače, ki svoj tek spremljajo s pomočjo elektronskih naprav, je bilo moteče dejstvo, da kilometrske oznake niso bile vedno na pravih mestih, še najbolj se je raztegnil prav zadnji kilometer. Sicer pa so pohvalili organizatorje iz društva Trillek, izidi so bili tokrat zelo hitro na voljo, prvič so obrok testenin pripravili tudi za vegetarijance.

Katja Rakušček: “Prijela sem se skupine moških, pred vetrom sem se skrila za njimi, konkurence pa sploh nisem gledala.”

Vipavka Darja Jejčič je bila navdušena nad progo, ki jo je pretekla prvič. “Bilo je super, nič ni manjkalo. Lani sem poskusno dala skozi štiri gorske teke, letos pa se jih bom lotila kar po vrsti, sem dobila 'gajst',” je povedala. Njena ljubezen do teka premaguje ovire v vsakdanjem življenju, zlasti tiste časovne, saj služba (tudi ob sobotah) in družina z dvema otrokoma (“mož pa se že znajde”) terjata kar natančno načrtovanje. “Ima me, da bi šla na maraton štirih občin; bomo videli, nisem se še odločila,” je še povedala. Na progi proti Javorniku je bilo videti številne bele majice zadnjega GM4O, ki opozarjajo na bližajoče se svetovno prvenstvo v Podbrdu.

Dobri organizatorji in tekači

V Tolminu je na Teku Sotočja v 17 kategorijah (manjkali so fantje letnika 1996) za točke mladinskega pokala teklo natanko sto tekačev. Na najvišjo stopničko so največkrat stopili predstavniki organizatorja, AD Posočje, kar šestkrat (ŠD Nanos trikrat), zmagovalci pa so bili: deklice: letnik 2004 in mlajše: Lara Gašič (AK Postojna); 2003: Gaja Ahtik (TŠ Živko); 2002: Karin Cukjati (TK Kobarid); 2001: Iris Breganski (TD Bovec); 2000: Urša Uršič (AD Posočje); 1999: Manca Kerkoč (TD Burja); 1998: Tinkara Gregorčič (AD Posočje); 1997: Vika Rutar (AD Posočje); 1996: Blažka Šturm (TK Kobarid); dečki: 2004 in mlajši: Jan Kopatin (ŠD Nanos); 2003: Andrej Skočir (AD Posočje); 2002; Jan Berčon (AK Rudar); 2001: Miha Rojc (ŠD Nanos); 2000: Luka Drol (AD Posočje); 1999: Kevin Podreka (AD Posočje); 1998: Klemen Vilhar (AK Postojna), 1997: Aljaž Furlan (ŠD Nanos).

Predstavila se je Postojna

Postojnčan Klemen Vilhar je bil med tistimi tekači, ki so minuli konec tedna tekli na dveh tekih, in to nadvse uspešno, saj je zmagal tako v Tolminu kot v domačem mestu. Na cilju Teka po ulicah Postojne so našteli 99 tekačev, mladine in odraslih.

V Atletskem klubu Postojna so se letos odločili, da svoj tradicionalni tek pridružijo PPT in mu dajo predvsem rekreativno obeležje, po lanskem izraziteje tekmovalnem. Predsednik Andrej Žitko je povedal: “Prav je, da ima tudi Postojna tek v primorskem pokalu. Želimo si čim večje udeležbe, tak pokal pa jo prinaša. V Postojni imamo v pionirskih vrstah kar nekaj nadarjenih tekmovalcev, v atletskem klubu pa želimo enako pozornost posvečati vsem disciplinam.” Pri organizaciji je sodelovalo nekaj deset prostovoljcev, izvedba je bila drugo leto zapored na visoki ravni, ocenjevalci postojnskega debija v PPT pa so bili z opravljenim delom zadovoljni, z nekaj manjšimi pripombami. Pri podeljevanju priznanj je pomagal tudi župan Jernej Verbič.

Med mladimi tekači je bil najuspešnejši gostitelj, AK Postojna, s šestimi zmagami (AK Pivka tri). Med člani je zmagal mladinec Jernej Šemrov iz Hotedršice pred Bistričanom Urošem Taksom in Budanjcem Mitjo Curkom, v ženski konkurenci pa je bila najhitrejša veteranka Katja Rakušček iz Žirov pred drugo veteranko Danielo Da Forno (Atletica Cadore) in Valentino Rebec, ki dela “sramoto” imenu svoje kluba (ŠD Povž, Stara Vrhnika). Drobna, a žilava Daniela je poskrbela za mednarodno zasedbo, za PN je ultramaratonska reprezentantka Italije povedala, da ji na začetku sezone manjka še kar precej hitrosti, želi pa nastopiti tudi na GM4O.

Marco Bocciai: “V Sloveniji tečemo zelo pogosto, in tu vedno nadvse uživamo. Ta tek je na našem klubskem seznamu (ŠD Val Rosandra-Glinščica), nanj smo kar navezani.”

Primorska gorskotekaška šampionka Katja, ki je v Postojno prišla z vso družino, dva od njenih štirih fantov sta iz Žirov prikolesarila, je z zmago dokazala, da je v dobri formi, čeprav letos ne namerava zbirati točk v nobenem od pokalov, tekla bo za dušo. Povedala je: “Postojnska krožna proga mi je všeč, ker lahko primerjaš čase posameznih krogov. Kot vedno sem se tudi danes 'pomatrala'. Prijela sem se skupine moških, pred vetrom sem se skrila za njimi, konkurence pa sploh nisem gledala.” Prvič smo jo videli z novo, rdečo frizuro. Rdeča je bila moževa izbira, zgodilo pa se je tako. Moža Matjaža (Primorca) je poklicala po telefonu in mu povedala, da je pri frizerju. Vprašala ga je, kakšno barvo naj izbere za lase. Matjaž se je pošalil: “Rdečo.” Toda to, da gre za šalo, je vedel samo on, zvečer je bil namreč krepko presenečen, ko se mu je prikazala rdečelasa Katja. Res pa je, da se ji živahna rdeča barva poda.

Jernej Šemrov je bil vesel zmage, bistriškega Štajerca Taksa se je otresel v zadnjem krogu in do cilja pridelal obilno prednost. Povedal je, da so se trije tekaški prijatelji iz Hotedršice, še Žiga Peklaj in Borut Albreht, odločili sprejeti ponudbo AD Kladivar, da se pridružijo temu štajerskemu klubu. Zadnja dva meseca se tako ravnajo po navodilih iz Celja. “Doma treniramo po razporedu, enkrat ali dvakrat na teden pa gremo v Celje, na stadion. Nov način treninga se kar pozna, sam sem v Senožečah tekel tri minute hitreje kot lani. Postojnski tek je odlično organiziran, proga je razgibana, resda po asfaltu, a je v redu,” je povedal Jernej, ki je v Postojni tekel že lani.

Naslednji tek iz primorskih pokalov bo ponedeljkov velikonočni Gradiški tek (Gradišče pri Vipavi), start je napovedan za 10. uro. V nedeljo, 1. maja, bo sledil Bovški tek, prvi start bo ob 10. uri.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano