Poročni prstan Katji očitno pomaga

Najstarejšega udeleženca kolesarske dirke Vipava-Nanos, 85-letnega Pietra Lonzaricha, je pospremila žena, najhitrejši kolesarki Katji Šorli Peternel pa je pomagal poročni prstan.

Alessandro Magli predlaga organiziranje furlansko-primorskega kolesarskega pokalnega tekmovanja Foto: Venčeslav Japelj
Alessandro Magli predlaga organiziranje furlansko-primorskega kolesarskega pokalnega tekmovanja Foto: Venčeslav Japelj

KOLESARSTVO> Vipavski Kolesarski klub Izvir je v soboto pripravil 15. dirko Vipava-Nanos z letečim ciljem pri Vrhpolju. 11,5-kilometrsko asfaltirano progo s 775 višinskimi metri je najhitreje prevozil Italijan Alessandro Magli, med ženskami pa je bila najhitrejša Katja Šorli Peternel iz Ljubinja.

Vodja dirke Branko Česen je dirko predstavil z besedami: “Na naši dirki je sodelovalo že tudi 300 kolesarjev, ki k nam prihajajo iz vse Slovenije in bližnje Italije. Dirka je amaterska, velja za slovenski pokal, tekmuje se v 18 kategorijah.”

Sobotna bila ena bolje obiskanih vipavskih dirk, čeprav v času predvidenega starta, ob 10. uri, na glavnem vipavskem trgu ni bilo videti prav veliko kolesarjev. Zaradi del na avtocesti je precej kolesarjev iz Ljubljane zamujalo, zato so start odložili za četrt ure. Na progo se je nato podalo 276 udeležencev, med njimi je bil najstarejši 85-letni Pietro Lonzarich, ki ga je na pot iz Vipave s poljubom za spodbudo poslala boljša polovica. Pot je zmogel v uri in osmih minutah. “Zdravnik mi je po operaciji na želodcu rekel, da naj se od kolesa poslovim za štiri mesece. Pa sem brez njega zdržal samo dva meseca,” je priznal trdoživi Tržačan, ki vsak drugi dan prekolesari 70 do 80 kilometrov.

Klanci so za nekatere izziv, ki se mu ne morejo upirati, lotevajo se jih s tekom ali na kolesu. V Vipavi ni manjkalo gorskih tekačev, znancev s primorskih tekaških tekem. Reprezentant Simon Alič kar tri tedne ni bil na kolesu, a je na Nanos prikolesaril sedmi, Danijel Vinčec, ki na kolesu zastopa KK Izvir Vipava, pa je bil s časom 32:44.40 tretji. Kolesarila sta tekača Damijan Čufer in Danilo Pudgar, pa tudi mladinec Anej Likar, ki je (pre)hitro zrasel in mu zdravniki priporočajo, naj za nekaj časa tek zamenja s kolesom.

Od Vinčeca sta bila hitrejša samo zmagovalec Alessandro Magli iz Vidma (30:55.29) in Blaž Bonča (32:29.16), mladi državni reprezentant. Legendarni Valter Bonča je bil osmi (33:59.90), za PN pa je povedal: “Zame to ni več sprehajanje, sem bolj malo na kolesu, a še vedno si želim voziti med prvimi, to je poseben užitek. Ti boljši rekreativci so že pravi kolesarji, imajo svoj tempo in moraš biti kar dobro pripravljen, če se jih hočeš držati.”

Zmagovalec Magli, eden najboljših italijanskih amaterskih kolesarjev, specializiran za vzpone, je bil dobre volje in zgovoren, a tudi skromen: “Ta vzpon je vedno lep izziv. Ni bilo prav gotovo, da bom zmagal. Treniram samo vzpone, če bi imeli danes dirko na 100 kilometrov, bi me vsi premagali. Vi Slovenci ste vedno zelo številni na podobnih dirkah. Želim si, da bi v Furlaniji in zahodni Sloveniji pripravili skupno serijo dirk. Tak slovensko-italijanski pokal bi bil nekaj krasnega.”

Med udeleženci dirke ni bilo pred startom nobenega dvoma, da bo v ženski konkurenci zmagala Katja. Tako se je tudi zgodilo, zmagovalka pa je - niti ne zadihana - na cilju ugotovitev, da se čudež (njen poraz) ni zgodil, komentirala: “Čudež se ni zgodil, kar pa še ne pomeni, da je bilo lahko. Kot na vsaki dirki je tudi tukaj vse veliko lažje, ko si na cilju.” Letos je osvojila državni naslov (vzpon na Stari vrh), najbolj pa ji je pri srcu absolutni ženski rekord 32 let vzponov na Vršič, postavljen prejšnjo soboto. Še skoraj sveže poročeno smo jo vprašali, kako na kolesarjenje deluje zakonski stan. “Poročila sem se v soboto, natanko pred letom dni - zato lani tudi nisem prišla na Nanos. Glede na rekord Vršiča in tudi druge uspešne nastope bi rekla, da je očitno nekaj na tem, da prstan deluje in da prinaša boljše rezultate,” je odgovorila v smehu.

Rezultate najdete na spletni strani www.izvir-klub.si.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano