Nekateri so za hladno

Na novega leta dan bodo v Portorožu osmič pripravili zimsko kopanje v morju. Tokrat se bodo pogumni kopalci v vodo podali na portoroški plaži (prejšnja leta na Bernardinu).

Za dobro voljo med kopalci je lani skrbel Izolan Darjan Gorela (v modri majici) Foto: Venčeslav Japelj
Za dobro voljo med kopalci je lani skrbel Izolan Darjan Gorela (v modri majici) Foto: Venčeslav Japelj

PORTOROŽ> Severni narodi imajo navado raztegniti kopanje tudi v mrzle zimske dni in velikokrat morajo razbijati led, da se lahko namočijo v vodi, ki ima temperaturo blizu ledišča.

Portorož je uveljavljen kot turistični kraj z blagodejno klimo in toplim morjem. V poletni turistični sezoni je na plaži gneča, pozimi pa je morje prepuščeno bolj ali manj le kormoranom in galebom. V tem obdobju je morska voda bolj čista in v začetku januarja ima običajno temperaturo 10 stopinj Celzija. Slovensko morje pozimi ne zamrzne, razen ob izjemno nizkih temperaturah v zatoku pri Kopru, zato imajo Istrani pred nosom možnost, da brez stroškov poskrbijo za lastno zdravje. Nekateri domačini se že vrsto let kopajo vse leto, njihovo število iz leta v leto narašča.

Kopanje v mrzli vodi je koristno za poživljanje telesa, krepitev odpornosti in dvigovanje imunskega sistema. Zimsko kopanje ima blagodejen vpliv na počutje, prekrvavitev in presnovo.

Skupina zanesenjakov, ki jim koledar ni omejeval miselnega vzorca, je pred sedmimi leti pričela s kopanjem na novega leta dan. Prva leta jih je bilo le peščica, a se je skupina zimskih kopalcev večala in lani je v morje skočilo že 60 pogumnih plavalcev. Tudi tistih, ki jih spodbujajo s kopnega, je vedno več.

Niti 1. januarja 2012 se pobudniki zimskega skoka v morje ne bodo izneverili tej zabavi, ki so ji zvesti že sedem let. Tudi tokrat pričakujejo rekordno udeležbo iz vse Slovenije, domačinov in - tako se nadejajo - tudi gostov iz tujine.

Osmi novoletni skok v morje bo ob 14. uri na portoroški plaži (ob glavnem pomolu) odprl piranski župan Peter Bossman. Ob aktivnem ogrevanju na športnih rekvizitih (bosu žoge ali TRX) pričakujejo več kot sto pogumnežev.

Kopanje odsvetujejo ljudem s slabo telesno pripravljenostjo ali visokim krvnim tlakom. O kopanju v mrzli vodi, ki ga spremljata krčenjem žil na periferiji in izredna obremenitev srca, se je vsekakor treba posvetovati z zdravnikom.

Organizatorji, ŠD Sokol iz Ljubljane, Društvo za trajnostni razvoj Istre D3 iz Portoroža, ŠD 3šport iz Kopra in ŠD Celjan, želijo ta dogodek popeljati med prepoznane tudi v svetu.

NR


Najbolj brano