Ljudje, rojeni za tek

Maraton lahko preteče (skoraj) vsakdo, čeprav mora pri tem blokirati beograjski mestni promet. Ste že slišali za indijansko pleme tekačev? Obuvajo se v avtomobilske gume.

Pripoved pisatelja tekača
Pripoved pisatelja tekača 

KOPER> S tem, ko tek postaja vse bolj razširjen življenjski vzorec, se na tržišču bogati tudi medijska ponudba s tekaškimi vsebinami - in obratno. Omenimo tri tovrstne prispevke zadnjega časa.

Tekaški trener Urban Praprotnik je na spletu našel dobro uro dolg film beograjskega režiserja Mladena MatičevićaKako postati heroj. Gre za zabavno in navdihujočo avtobiografsko filmsko pripoved z avtentičnimi posnetki o tem, kako se 40-letnik v krizi srednjih let, visok 194 centimetrov in težak 120 kilogramov, ki nikoli ni tekel, odloči preteči beograjski maraton. Za priprave ima na voljo pol leta, spodbujata ga stava z botrom v višini 1000 evrov in posmehovanje okolice. Film je dragocen kot sporočilo, da lahko tako rekoč vsakdo opravi najdaljšo atletsko preizkušnjo, najzanimivejši prizor pa je tisti, v katerem se glavni junak z enim od sotrpinov v boju z uro mukoma pomika po aveniji, za njima vozita rešilca, nato pa morje avtomobilov z vozniki, ki maratonca preklinjajo in čakajo, kdaj se bo promet sprostil. Film najdete na http://www.tekaskitrener.si/?MeniID>129.

V svetu najbolj uveljavljen japonski pisatelj zadnjih let Haruki Murakami je zagrizen tekač in triatlonec s pretečenimi več kot dvajsetimi maratoni in nekaj ultramaratoni. Povsem pričakovan je bil torej izid njegove knjige O čem govorim, ko govorim o teku. Za izid v slovenščini je poskrbela Mladinska knjiga, Založba d.d. Jezik prevoda ni najbolj briljanten, a je vsebina zanimivo branje zlasti za tekače.

Zato pa je tudi za netekače lahko nadvse zanimiva knjiga Američana Christopherja McDougallaRojeni za tek (Skrito pleme, ultratekači in največja tekma, ki je svet ni videl), ki jo je za slovenske bralce izdala založba Sanje (med drugim so izdali tudi knjigo Deana KarnazesaUltramaratonec). Pritrditi moramo zapisu na ovitku, da gre za “neverjetne osebnosti, osupljive atletske dosežke, najnovejša znanstvena odkritja in čisti navdih”. Knjiga odličnega jezika zna bralca zagrabiti in mu spremeniti načrte za dan, dva ali tri, kolikor časa bo že potreboval, da pride do zadnje, 271. strani. Avtor pripoveduje o indijanskem plemenu ultratekačev Tarahumara (izg.: taraumara), ki tečejo obuti v sandale iz avtomobilskih gum, tekmi med njimi in najboljšimi ultramaratonci “civiliziranega” sveta, njihovem čudežnem energetskem napitku, dodani pa so presenetljivi izsledki znanstvenikov o teku in njegovi vlogi v razvoju človeštva.

In ko knjigo odložiš, se lahko usedeš za računalnik in se na spletu soočiš z junaki iz knjige, tudi z video zapisi ter celo s postopki izdelave in obuvanja obuval Tarahumar huaraches (izg.: uaračes). Splet je sposoben v naša stanovanja v hipu prinesti življenje v kanjonih odročne severozahodne Mehike, domovini Tarahumar - in nam nazorno prikazati, kako zna “civilizacija” to eksotiko zlorabiti.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano