“Končno sem si oblikovala telo”

Razočarane gospodinje so prijetna televizijska nadaljevanka, toda ne morejo se primerjati s tekom po Portorožu. Kultura teka napreduje, vse več je tistih, ki cenijo tek v skupini. Da o zdravju in izklesanih telesih niti ne govorimo ...

Mojca Pečnik Dessardo: “Tečem eno leto in rezultati so vidni. Končno sem si oblikovala in okrepila telo, zagotovila dobro počutje. Zdaj komaj čakam, da bo konec dneva in da grem zvečer na tek.” Foto: Venčeslav Japelj
Mojca Pečnik Dessardo: “Tečem eno leto in rezultati so vidni. Končno sem si oblikovala in okrepila telo, zagotovila dobro počutje. Zdaj komaj čakam, da bo konec dneva in da grem zvečer na tek.” Foto: Venčeslav Japelj

ISTRA> Kultura teka je vedno bolj razširjena tudi v slovenski Istri. Tekači so organizirani v kar nekaj skupin. Poglejmo, kako delujejo nekatere.

Prisluhni telesu

Tekači z obale dvakrat na teden pod strokovnim vodstvom profesorice športne vzgoje in trenerke atletike Metke Pikl pridno nabirajo tekaške kilometre ob obali in v zaledju. Skupina se druži že več kot štiri leta, pod uradnim imenom ŠD Tekači z obale pa jih poznamo od februarja 2008. Odpravijo se tudi na kakšen hrib, kolesarijo in se srečujejo na raznih družabnih dogodkih. Udeležujejo se polmaratonov in premagujejo tudi maratonske razdalje. Teka se lotevajo celostno, zavedajo se, da je treba upoštevati načeli zmernosti in postopnosti obremenitve; vedo, da mora tekač znati prisluhniti svojemu telesu, njegovemu odzivu na napor, in slediti zastavljenemu cilju. Vadijo vse leto, načelno ob ponedeljkih in četrtkih. Njihova vadba je primerna za vsakogar. O času in lokacijah obveščajo na spletni strani www.tekacizobale.net, kjer obiskovalec najde še marsikatero spodbudno iskrico, ki ga bo morda pripeljala v njihovo družbo.

Mojca Pečnik Dessardo: “Tečem eno leto in rezultati so vodni. Končno sem si oblikovala in okrepila telo, zagotovila dobro počutje. Zdaj komaj čakam, da bo konec dneva in da grem zvečer na tek.”

ŠD 3šport s sedežem na Črnem Kalu šteje že 180 članov, ki se rekreativno in tekmovalno ukvarjajo s plavanjem, kolesarjenjem in tekom, ko vse troje združijo, pa tudi s triatlonom.V septembru so na osnovnih šolah Koper, A. Ukmarja, E. Vatovec (Prade in Sv. Anton), O. Kovačič (Škofije) za otroke od 2. do 6. razreda uvedli triatlonsko šolo. Učencem so pokazali pozitivni učinke plavanja, kolesarjenja in teka ter ukvarjanja s športom nasploh. Treningi potekajo po skupinah, na željo posameznikov pa je možna tudi individualna vadba - posameznik dobi individualni mesečni načrt vadbe, ki ga izvaja samostojno in delno v skupini pod strokovnim vodstvom. Več o tem je na voljo na http://sd3sport.blogspot.com/, kličeta pa lahko tudi na tel. št. 040/559-802, Leni.

V Luciji pa poteka projekt Lucija teče. Netekače želijo spremeniti v tekače. Ljudje mislijo, da je tek utrujajoč, boleč ali celo nevaren. Prav imajo, tek je res nevaren: ko stečeš in se ne moreš več ustaviti. Za nove tekače skrbi voditeljica Kristina. Svoje delo opravlja odlično, začetnice po samo treh tednih vadbe skoraj brez vmesne hoje že pretečejo šest kilometrov.

V Luciji se dobivajo dvakrat tedensko in skupaj tečejo, po sposobnostih razdeljeni na skupine. Novincem je prijetno, ker se jim priključijo starejši tekači, ki si tu pa tam zaželijo družbe. Njihov cilj je preteči tek Povežimo soline marca 2012, naskrivaj že tečejo po progi tega teka. Za tiste, ki bi se radi pridružili, objavljamo tel. številko, kamor naj pokličejo: 041/724-262.

Rojena za tek

Med tekači iz Lucije sta tudi Marela Lovrec in Mojca Pečnik Dessardo. Mojca je tekala že prej, a svojih sposobnosti ni poznala. Zdaj ve, da je rojena za tek. Marela pa je začela z ničle in zdaj, po treh tednih, že preteče šest kilometrov.

Marela, 33 let, pojasnjuje, kako se je začelo: “Skupini Lucija teče sem se pridružila nenačrtovano in spontano, brez oprijemljivo zastavljenih ciljev. Izkazalo se je, da je bila to ena boljših odločitev, ki sem jih sprejela v zadnjem času. Predvsem zato, ker sem prej raje gledala Razočarane gospodinje kot pa tekla po Portorožu. Čudovita narava in skupinski duh me motivirata in mi dajeta zagon. Ker sem bila pri teku začetnica, sem začela teči v počasnem ritmu, na razdalji treh kilometrov. Na zadnjem treningu pa sem v slogu 'prosim, počakajte me' uspela preteči osem kilometrov. Vem, nič posebnega, a vzamem si pravico, da si to štejem kot manjši dosežek. Vsem, ki sodelujejo v skupini, se zahvaljujem za potrpežljivost.”

Mojca, 40 let, pa pripoveduje: “Zakaj tečem? Enostavno zato, ker se pri teku sprostim in pozabim na vse, se napolnim z novo energijo in si po osemurnem sedenju v službi razgibam telo. S tekom zbijem stres in tako doma nisem (vsaj upam) tečna. S tekom naredim tudi veliko za zdravje. Tečem eno leto in rezultati so vidni. Končno sem si oblikovala in okrepila telo, zagotovila dobro počutje. Zdaj komaj čakam, da bo konec dneva in da grem zvečer na tek. Tisto slabo urico, ki si jo utrgam zase, bi danes težko opustila. Skupini Lucija sem se pridružila, da sem dobila dodatne napotke glede tehnike teka, ogrevalnih vaj, dihanja ipd. V dobri družbi ura teka tako hitro mine!”

Ob navedenih so v slovenski Istri še nekatere druge skupine, na primer SLO-Istra MTB forum, katerega člani večinoma kolesarijo, a tudi tečejo, in učiteljice z OŠ Lucija.

MOJMIR KOVAČ


Najbolj brano