Jana je zrasla s primorskimi teki

Gradiški gorski tek sta tako kot lani dobila Simon Alič in Daniela da Forno, ki jima to prehaja v navado - še posebej Simonu, ki je na pobočjih Nanosa zmagoval že prej.

Ob prijavi so tekači dobili tudi steklenico vipavskega vina Foto: Venčeslav Japelj
Ob prijavi so tekači dobili tudi steklenico vipavskega vina Foto: Venčeslav Japelj

GRADIŠČE NAD VIPAVO> Prvi letošnji primorski gorski tek, 12. Gradiški gorski tek, je v sicer mrzlem, a sončnem prazničnem ponedeljku pod Nanosom zbral 101 odraslega tekača in 14 otrok. Za gorski tek je bila to odlična udeležba, konkurenca je bila prav tako odlična, enake pa so bile tudi ocene udeležencev glede izvedbe - z izjemo pripombe, da so pogrešali okrepčevalnico nekje na sredini proge.

Na štiri kilometre dolgem teku s 550 metri vzpona so tudi letos ob polnoštevilni primorski udeležbi zabeležili nastop številnih Gorenjcev in Italijanov ter Ljubljančanov, opazen je bil porast števila ravninskih tekačev, ki so se odločili preizkusiti v strmini.

Organizatorji PGT so udeležence prvega teka za letošnjo sezono, izpeljanega že decembra lani v Gaberjah, presenetili s simpatično potezo: zgibanko s seznamom letošnjih tekov so opremili z njihovimi fotografijami, za vse ostale pa so bile na volj zgibanke z dvema ikonama PGT, starosto Albertom Lazarjem in super šampionom Simonom Aličem. Simon niti tokrat ni dovolil, da bi ga kdo presenetil, ne Marko Tratnik z bližnje Gore ne Gašper Bregar, eden najboljših mladih gorskih tekačev v državi, ki pa se je moral drugič zapored zadovoljiti z drugim mestom. Na startu je sicer Gašper potegnil, a je v nadaljevanju Simon stvari postavil na svoje mesto. Podobno taktiko je izbrala Daniela da Forno. Začela je z rezervo, nato pa pospeševala in kmalu je postalo jasno, da bo na Nanosu osvojila še eno zlato. Danijela bo na podbrškem gorskem maratonu spet tekla za Primorske novice.

Najhitrejši, moški: 1. Simon Alič (Šri Činmoj MT) 22:23, 2. Gašper Bregar (Papež) 23:56, 3. Marko Tratnik (Nanos) 25:05: ženske: 1. Daniela da Forno (Atletica Cadore) 29:26, 2. Jana Bratina (Ad-venture.si) 30:58, 3. Urša Trobec (ŠD Setnik) 32:20; zmagovalci med mladimi tekači: Tjaša Čirovič (Papež), Johan Habe, Štefan Habe (oba Zadlog).

Med desetimi tekači z italijanske strani sta bila tudi Tržačana Marco Vascotto in Federica Lippi. Federica je bila v svoji starostni skupini tretja, Marco pa se je uvrstil v sredino izredno močne skupine starejših članov. Povedal je: “Tukaj sem prvič, sem pa lani že tekel na nekaj primorskih gorskih tekih, denimo na Colu, v Jaznah ... Na spletu sem našel koledar PGT in s Federico sva se odločila, da vzameva stalni številki. Ne vem, ali mi bo uspelo odteči vse teke, poskusil pa bom priti kar največkrat. Današnja tekma je bila zelo trda, toda lepa. Štirje kilometri so sicer kratki, a višinska razlika je precejšnja. Proga je zelo tehnična, paziti moraš, kam stopaš. S časom 32 minut sem zadovoljen, prihodnje leto pa ga bom poskusil izboljšati.”

Tudi Vida Osredkar, sicer Gorenjka, je prišla iz Italije. Priženila se je na Vrh pri Sovodnjah in se z veseljem udeležuje tekov na obeh straneh meje. Teče trikrat na teden, po 10 do 15 kilometrov. Povedala je: “Tukaj sem tekla prvič, za ta tek mi je povedal prijatelj John. Rekel je: 'Pojdi, se boš zabavala.' In sem se res. Bilo je naporno, saj sem vajena predvsem ravninskih tekov, gorske tečem le občasno. Dali so mi seznam letošnjih in morda pridem že na Col. Za današnji tek moram povedati, da je zelo lepo organiziran, super!”

Med najmlajšimi zmagovalci je bil Miha Habe, eden od treh mladih Habetov iz Zadloga, ki ga bomo gotovo kmalu videli na domačem terenu, na teku na Špičasti vrh. Šestošolec je povedal: “Zmagati niti ni bilo težko, konkurenca ni bila prehuda. Teka ne treniram, čeprav mi je všeč, se pa vozim s kolesom in igram nogomet.”

Enega svojih boljših tekov je v ponedeljek odtekla študentka fakultete za šport Jana Bratina iz Skrilj. Od nje je bila hitrejša samo Daniela, ki pa je tako ali drugače izvenserijska tekačica. Za vse tisto, kar ji je pri srcu, Jani zmanjkuje časa, tega pa posveča vzdržljivostnim športom: plezanju, plavanju, kolesarjenju, hribom - in seveda teku. “Tečem že 13 let, treniram sama zase. Lahko rečem, da sem zrasla s primorskimi teki. Tek je vedno bil in bo zame šport številka ena, čeprav me zanima še marsikaj drugega,” je povedala.

Naslednji tek iz serije PGT bo sobotni tek na Colu.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano