Istra je spoznala maraton, maratonci pa istrska mesta

Prvi Istrski maraton je več kot upravičil pričakovanja. Če seštejemo vse teke, so udeleženci prekoračili število 2500. Vrhunec je predstavljal maraton na 42 kilometrov, a so zmagovalci vsi, ki so se lotili teka, tudi tisti, ki so sodelovali v dopoldanskih tekih Vzajemne.

Pred startom  42 kilometrov dolgega maratona  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pred startom 42 kilometrov dolgega maratona  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Včeraj so bila tri istrska mesta v znamenju tekačev. To še posebej velja za Koper, kjer je bil glavni prireditveni prostor. Na ploščadi pred mandračem je bil startni in ciljni prostor za 42-kilometrski maraton ter cilj rekreativnega teka na osem kilometrov in polmaratona.

Med prijavljenimi so bili tekači iz 16 držav. Poleg Slovencev so bili najštevilčnejši Hrvati (56) in Italijani (36). Da je Istrski maraton prešel evropske meje, so zaslužni Egipčani (pet) in en tekač iz ZDA. Med 2076 slovenskimi udeleženci so bili najbolj številni iz južne Primorske (740). Iz Ljubljane in okolice jih je bilo 580, iz severne Primorske pa 242.

“Ste videli, napolnili smo Koper, Zelo dobro. Nad vsem smo navdušeni. Odziv je odličen, vreme nam je šlo na roko, udeleženci so zadovoljni, mi pa tudi z njimi. Seveda je prvi maraton le prvi. Vedno se da kaj izboljšati. Nekatere stvari smo se naučili in bodo naslednje leto boljše,” je po prireditvi povedal vodja prireditve in predsednik društva Istrski maraton Mojmir Kovač. Ob njem so maraton pomagali organizirati vse tri istrske občine, Banka Koper, Luka Koper, Vzajemna in še 31 drugih pokroviteljev.

Organizatorji so bili zelo zadovoljni z odzivom gledalcev, saj je predvsem v naseljih veliko ljudi spodbujalo tekače.

V tekmovalnem smislu najbolj prestižen maraton na 42 kilometrov in 195 metrov ni nudil veliko vznemirjenja. Aleš Žontar (ŠD Prežganje), ki smo ga v ožji krog favoritov postavili tudi v sobotnih Primorskih novicah, je z naskokom opravil s konkurenco. Že v okolici Izole se je odlepil od vodilne skupine in nato svojo prednost samo povečeval.

Zdravstvene ekipe niso imele veliko dela. Dvakrat so morale resneje posredovati. Dopoldne je imela manjše težave deklica, ki se je udeležila teka šolarjev, popoldne pa je v nezavest nekaj sto metrov pred ciljem padel maratonec. Reševalci so ga odpeljali v izolsko bolnišnico, od tam pa s helikopterskim prevozom v ljubljanski klinični center, a po informacijah iz večernih ur naj bi bilo z njim vse v redu.

V cilj je prišel s kar 15-minutnim naskokom pred Danijelom Hajdinjakom (Tekaški forum), ki se je v zadnjih kilometrih najboljše znašel v trojki Švab-Žnidarič-Hajdinjak. “Težko, najtežji pa je bil klanec ljubezni. To je bila res ljubezen do onemoglosti. Proga je bila super, morda smo se malo preveč pomešali z udeleženci polmaratona, ampak tako pač je,” je v cilju povedal drugouvrščeni. 53-letni Boštjan Švab, ki je osvojil tretje mesto, pa je povedal: “Zelo težka trasa, precej zavita. Istrski zagotovo spada med težje maratone, ki sem jih tekel. A se bom zagotovo še vrnil.”

Med domačimi maratonci je bil najboljši Igor Krulčič (Veslaški klub Izola) na šestem mestu. Zgolj deseterica tekačev je progo pretekla v manj kot treh urah, kar priča, da profesionalni in bolj resni maratonci niso zašli na Banka Koper 1. Istrski maraton.

V ženski konkurenci je prav tako zmagala favoritinja, Daniela Da Forno, ki tekmuje za ŠD Nanos. Gorska tekačica iz Dolomitov je bila tudi ena od osmih ambasadorjev 1. Istrskega maratona: “Navdušena sem nad proga, ker je pretežno v naravi in zelo lepa. Tudi precej navijačev se je nabralo ob progi, ki pa je bila težka, saj je zahtevala veliko sprememb ritma.”

Helena Žigon je uresničila obljubo in za svoj 86. rojstni dan, ki ga je praznovala včeraj, pretekla 21 kilometrov na Istrskem maratonu. Klena Ljubljančanka primorskih korenin je za tek od Pirana do Kopra potrebovala tri ure, 19 minut in 26 sekund, za nagrado pa je od organizatorjev prejela torto.

V polmaratonu je zmagal Ljubljančan Tadej Kaluža z odličnim časom 1:15,42. Najboljši Primorec je bil Kristjan Ipavec (Nanos) na šestem mestu. Je pa doma ostala zmaga med dekleti v polmaratonu. Slavila je Ana Radivo (3šport) pred klubsko kolegico Giulio Della Zonca.

Rekreativni tekači so tekli na osem kilometrov od potniškega terminala do Sermina in po Parencani nazaj do Kopra. Zmagal je Nejc Lokar (Nanos), manj kot minuto za njim pa je v cilj pritekla Maruša Mišmaš, tudi slovenska atletska reprezentantka na srednje proge. “Vse je bilo v redu, le pri avtobusni postaji je bila proga očitno slabo označena, tako da sem se morala zaustaviti in vprašati, kam je potrebno iti naprej. Tam mi je zmagovalec ušel.” A zaradi tega pripetljaja Mišmaševa ni bila slabše volje, na sploh je v ciljnem prostoru kljub naporom tekačev in prelitemu znoju prevladovala pozitivna energija. Zmagovalec Lokar je bil zadovoljen: “Z mojim tekom sem zelo zadovoljen, šele po sedmem kilometru sem potegnil in se otresel Maruše. Vse pohvale organizatorjem, da so izpeljali takšno prireditev. Zdi se mi zelo pozitivno, da tudi ob morju širijo filozofijo teka.”

Jutri bomo v Primorskih novicah objavili rezultate vseh udeležencev v vseh tekih 1. Istrskega maratona.

Na rekreativnem teku je bilo precej znanih imen. V prvi vrsti je startal zamenjani predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. Kot dober tekač se je izkazal predsednik uprave Banke Koper Giancarlo Miranda, ki je osvojil 57. mesto, manjkal pa je napovedani župan MO Koper Boris Popovič.

“Odlično, to je bilo 40 minut samega užitka. Najprej je bilo težko, ker je bila velika gneča, proti koncu pa je v redu, da nisi sam, saj ti drugi dajejo pogum za vztrajanje. Bilo mi je v zadovoljstvo teči, pohvale pa gredo tudi tistim, ki so dobili tako dobro idejo,” je izjavil Miranda po teku.

Drugi Istrski maraton bo naslednje leto gostila Izola, že zdaj pa lahko zapišemo, da je slovenska Istra pridobila lepo in odmevno prireditev. DENIS SABADIN


Najbolj brano