Istra je dobila pravi maraton

Ne bo najboljši, najhitrejši, z najkakovostnejšimi tekači, bo pa zagotovo edinstven in najbolj slikovit maraton ne samo v Sloveniji, temveč tudi v Srednji Evropi, so včeraj na tiskovni konferenci zagotavljali organizatorji prvega istrskega maratona.

Vodja organizatorjev 1. Istrskega maratona Mojmir Kovač (v sredini) z ambasadorjema maratona Mitjo Kosoveljem (prvi z leve) in Danielo Da Forno ter generalnim direktorjem Banke Koper Giancarlom Mirando Foto: Arhiv Pn
Vodja organizatorjev 1. Istrskega maratona Mojmir Kovač (v sredini) z ambasadorjema maratona Mitjo Kosoveljem (prvi z leve) in Danielo Da Forno ter generalnim direktorjem Banke Koper Giancarlom Mirando Foto: Arhiv Pn

KOPER > Organizacija maratona predstavlja za okolje in mesto v vseh pogledih velik zalogaj, prinaša pa novo razsežnost, ki jo bo slovenska Istra deležna v letu 2014. Doslej so ljubitelji teka na Primorskem imeli na izbiro kopico takšnih in drugačnih tekaških prireditev, od skoraj pohodnih do rekreativnih, tekmovalnih, gorskih tekov, vse do Kraškega maratona, na katerem se tekači merijo na 21-kilometrski razdalji. Prvič doslej pa bo na Primorskem potekal pravi maraton na 42-kilometrski progi - če seveda odštejemo tradicionalni gorski maraton štirih občin v Podbrdu.

V Sloveniji obstajata dva tradicionalna maratona. Ljubljanski maraton so prvič izvedli pred 18 leti, maraton v Radencih pa pred 32 leti. Vmes je bilo še nekaj poskusov v nekaterih drugih mestih, a nikoli na Primorskem. V Trstu so prvi maraton organizirali leta 2000, v Crikvenici leta 2010, maraton Unescovih mest med Palmanovo in Čedadom pa leta 2012.

“V ospredje bi postavil dve zadevi: vsi trije obalni župani s svojimi občinami so pristopili k projektu, pridružili so se ji tudi zaposleni v občinskih upravah, kar pomeni, da so prireditev vzeli za svojo. Druga značilnost pa je, da bo proga istrskega maratona še posebno slikovita in zanimiva. Teklo se bo ob morju, po mestnih ulicah, v zaledju, v predorih ... To bo za udeležence nepozaben maraton,” je poudaril predsednik organizacijskega odbora Mojmir Kovač, sicer znan portoroški organizator športno-družabnih prireditev.

1. Istrski maraton, kakor je uradno ime prireditve, bo potekal v nedeljo, 13. aprila 2014. Tekači bodo imeli na razpolago tri dolžine: 42.195 metrov dolg maraton, 21.098 metrov dolg polmaraton in rekreativni tek na 8500 metrov. Glavni prireditveni prostor bo v Taverni, kjer bodo starti in cilji vseh tekov. Izjema je le začetek polmaratona, ki se bo začel na Fornačah v Piranu.

Maraton podpira osem ambasadorjev: Jasmina in Urban Praprotnik, Vasilij Žbogar,Marco Moretton (tekač iz Trsta), Mateja Kosovelj, Lucija Krkoč, Mitja Kosovelj in Daniela Da Forno (ultramaratonka iz Trsta).

Medtem ko bo rekreativni tek potekal v Kopru in njegovi okolici, bo trasa maratona (in polmaratona) pretežno povozila Parencano. Večji del proge bo speljan ob morju, potrebne bodo le tri zapore cestnega prometa: v Jagodju in v Luciji. Organizatorji pričakujejo vsaj 1500 tekačev, od 1. decembra, ko so začeli zbirati prijave (na spletnem naslovu www.istrski-maraton.si), se jih je prijavilo že 200. Za zgodnje prijave do 31. decembra je prijavnina, ki znaša od 18 do 45 evrov, znižana.

Prireditev, ki bo imela približen proračun 120.000 evrov, sicer organizira Društvo Istrski maraton, vodi pa jo preverjena ekipa, v kateri so ob Kovaču še Franc Ohnjec, Sonja Poljšak, Venčeslav Japelj, Tamara Kozlovič, Robert Janev in Branko Vrabec, ki ima obilo izkušenj s podobnimi, a manjšimi prireditvami. S sponzorskim vložkom Banke Koper bo izvedba lažja, organizatorji pa si obetajo predvsem pozitivno odziv okolja, prebivalcev in gospodarstva, saj vsak množičen maraton predstavlja tudi izziv in priložnost za lokalni turizem.

DENIS SABADIN


Najbolj brano