Dekleta ljubijo Slavnik

Tudi lani sta največ vzponov na Slavnik zbrala rekorderja, absolutni iz leta 2010 Orlando Nemec in Jožica Trost, ki je lani postavila nov ženski rekord.

Slavnikova prijatelja Jožica Trost in Orlando Nemec Foto: Venčeslav Japelj
Slavnikova prijatelja Jožica Trost in Orlando Nemec Foto: Venčeslav Japelj

PODGORJE> Rekorder po številu vzponov na Slavnik v enem letu (507 v letu 2010), 75-letni upokojenec Orlando Nemec iz Sv. Antona, je tudi v lanskem letu vpisal največ vzponov na istrski Triglav. Nabralo se jih je 369, sedem manj pa jih je naštela Jožica Trost, trideset let mlajša gostinka iz Rodika; postavila je nov ženski rekord, njen pa je bil tudi prejšnji, 308 vzponov iz leta 2010.

“Lansko leto je bilo čudovito, a žal sem bil zaradi poškodbe od oktobra do decembra od Slavnika odrezan. V tistih devetih mesecih pa sem lovil fantastične posnetke zarje, ko je sonce vzhajalo od Mašuna in Risnjaka. V poletnem času je sončni vzhod na Slavniku občudovalo veliko obiskovalcev, na parkirišču v Podgorju je bilo vsakokrat vsaj deset avtov,” je pred dnevi v Tumovi koči pripovedoval najpogostejši gost Slavnika v zadnjih letih.

Nesrečni 1. oktober

Pri tolikšnem številu vzponov, sploh pa pri tako visoki starosti, se človeku vsake toliko preprosto mora zgoditi kaj zoprnega na poti. Nemcu se je 1. oktobra, po nenavadnem naključju samo dan kasneje kot na Gradiški Turi, kjer se je pri vzponu poškodoval leto prej. Tisti dan zagotovo ni bil med najsrečnejšimi. Zjutraj se je poškodoval eden od slavnikarjev, Nemčevih znancev, in Nemec mu je pomagal do Tumove koče, od koder so ga odpeljali k zdravniku. V avtu je bilo prosto še eno mesto, ki ga je poškodovani ponudili Nemcu, a se je ta odločil, da se v dolino vrne tako kot vselej, peš. Malo kasneje se je izkazalo, da to ni bila najboljša odločitev.

Pri spustu se je Orlanda Nemca polotila slabost, sredi strmine je nenadoma izgubil zavest, padel in se hudo potolkel. Vzroka izgube zavesti niso uspeli ugotoviti, ne sam ne zdravniki. Kakorkoli, ko se je osvestil, je za pomoč prosil mimo hodeče planince, a zaman. Nekako je nadaljeval pot v dolino in nekaj niže naletel na znane obraze, “prave planince”, ki so poskrbeli zanj. Tri mesece Nemca potem ni bilo na Slavniku, in v tem času je dobil številna sporočila slavnikarjev, ki so pogrešali prvega v svojih vrstah.

“Če bi ne bilo nesreče, bi do konca leta zbral približno toliko vzponov kot leta 2010, morda še kakšnega več. Ampak ne iščem več tekmovalnosti. Hoja na Slavnik je postala moj način življenja, s tem ohranjam telesno in umsko prožnost. Življenje mi tako veliko daje,” ugotavlja Nemec.

Vidi pa tudi, da se je vrvež na Slavniku v zadnjih letih močno okrepil. “Brez pretiravanja, če se spomnim leta 2008, ko sva z Zdenkom Filipičem začela veliko skupaj hoditi na Slavnik, lahko povem, da v enem tednu nisva srečala toliko planincev, kot jih zdaj v enem dnevu. Zanimivo je, da je med njimi veliko mladih, še bolj zanimivo pa je, da srečujem v glavnem mlade ženske.”

Jezna kuharica

Najpogostejša predstavnica nežnega spola na Slavniku je Jožica Trost, lani absolutno drugi najzvestejši gost na Slavniku. Ko smo jo prosili za izjavo za PN, se je zasmejala, potem pa pojasnila: “Naša kuharica je vsako leto jezna, ko izve, da so me spraševali o vzponih na Slavnik, jaz pa še nikoli nisem povedala, da je za to krivo dejstvo, da jem najboljše ribe na svetu. Seveda, pripravlja jih ona!”

Tudi njena ocena je, da je bilo lansko leto nenavadno lepo. “Vreme je bilo čudovito, še oktobra smo hodili v kratkih rokavih.” O tem, da bi razredčila svoje vzpone, niti ne razmišlja. “To mi daje psihološko in fizično moč, je najboljši način rekreiranja, sem ugotovila. Glede vzponov si sploh ne postavljam ciljev; kakor pride, pride.” Tudi letos je neustavljiva, prvi mesec v letu zaključuje s tolikšnim številom vzponov, kot je bilo doslej dni. Morda pa bomo konec leta lahko poročali, da je največ obiskov istrskega Triglava prvič zbrala ženska.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano