Prvič v zgodovini portoroških turnirjev nikogar od Slovencev niti v 2. krogu

Z domačega stališča se je letošnji portoroški challenger rezultatsko katastrofalno končal, kajti tako posamično kot med dvojicami niti eden od Slovencev ni preživel uvodnega kroga, zato pa so priložnost izkoristili nekateri tuji mladi upi.

Nik Razboršek se je moral po treh urah igranja po žgočim soncem 
posloviti od turnirja. Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Nik Razboršek se je moral po treh urah igranja po žgočim soncem posloviti od turnirja. Foto: Vid Ponikvar / Sportida

PORTOROŽ > Od naših velja omeniti predvsem 24-letnega Nika Razborška, ki se je sredi popoldneva v strahotnih razmerah skoraj tri ure boril z Dominikom Koepferjem in naposled klonil s tesnih 7:6 (3), 5:7 in 6:7 (4). Najboljši od slovenskih drugokategornikov na ATP lestvici zaseda 656. mesto in je verjetno odigral tekmo življenja, saj si ni privoščil veliko napak, v seštevku pa je Nemec osvojil le dve točki več! Litijan je bil seveda razočaran, saj poraz v 1. krogu z vidika svetovne lestvice ne prinaša ničesar (v tolažbo mu ostaja 890 evrov za nastopa posamično in med dvojicami), vendar bi lahko ob trenutni formi izboljšal svoj položaj na manjših tekmovanjih, nenazadnje je letos že osvojil turnir za 15.000 dolarjev v Antalyi in dodal še finale v Bergamu. “Še nikoli v življenju nisem igral v takšni vročini. Temperatura na osrednjem igrišču je segla čez 40 stopinj, seveda pa mi ostaja grenak priokus, saj sem bil blizu uspeha,” je povedal po tekmi, ki jo je bilo težko že spremljati, kaj šele igrati.

Preostala Slovenca, Aljaž Jakob Kaplja in Tom Kočevar-Dešman, preprosto nista bila kos tekmecema, predvsem slednji pa je upal na veliko več: “Očitno so me pokopala pričakovanja, drugače si slabega začetka kljub odličnim treningom v zadnjih dneh ne znam razložiti. Žal je bil prvi niz eden mojih najslabših letos, kar mi je spodrezalo krila.” V Portorožu se je prvič zgodilo, da je domačih nastopov konec že po uvodnem krogu, česar najbrž ne bi popravil niti oboleli Blaž Rola, kajti takoj bi ga pričakal prvi nosilec Sergiy Stakhovsky, ki se je pozno v noč mučil s srečnim poražencem Christopferjem Heymanom iz Belgije, a naposled uspešno pričel obrambo lanskega naslova.

Nik Razboršek

teniški igralec

“Še nikoli v življenju nisem igral v takšni vročini.”

Marsikdo se še spominja lanskega atomskega finala, ko je Ukrajinec na izkušnje premagal mladega Grka Stefanosa Tsitsipasa, ki se bo v nedeljo poslovil od najstniškega statusa, pa je že 27. igralec sveta. Seveda je v slovenski Istri kariero gradilo še kar precej solidnih igralcev, lani, denimo, Italijan Matteo Berrettini, leto pred tem Madžar Marton Fucsovics in Rus Daniil Medvedev, nekaj obetavnih imen pa opozarja nase tudi letos. Visoko bi lahko že kmalu posegel komaj 20-letni Rimljan Gian Marco Moroni, ki je sezono pričel na 700. mestu ATP lestvice in po seriji zmag na najmanjših turnirjih. Prav tako je presenetil leto mlajši Rus Pavel Kotov, čeprav na svetovni lestvici zaseda le 361. mesto in bi pravzaprav moral v kvalifikacije, a je dobil posebno vabilo, ker je minuli teden na podobnem turnirju v češkem Liberecu prodrl do polfinala, zaradi česar ne bi mogel pravočasno pritavati do Jadranskega morja. Svoje načrte ima še Avstrijec Lucas Miedler (226), med mlajšimi udeleženci 2. kroga pa je tudi Turek Altug Celikbilek, ki je sploh prvič v življenju dobil srečanje v glavnem žrebu na ravni challengerja, a verjetno bolj po zaslugi ugodnega žreba, ki mu je pač namenil našega Kapljo.

Morda bo imel odslej boljše mnenje o Portorožu, kjer je bil aprila neutolažljiv, ko je na sosednjem igrišču pri izidu 2:2 proti Razboršku izgubil odločilni dvoboj Davisovega pokala s Slovenijo.


Najbolj brano