Prvič druga v smuku

Na seznamu zmagovalk smukov v Cortini d'Ampezzo je novo ime. To je 27-letna Avstrijka Ramona Siebenhofer. Slovenka Ilka Štuhec tudi v letu 2019 nadaljuje niz uvrstitev na zmagovalnem odru. Štuhčeva je za Avstrijko na vrhu zaostala štiri desetinke in se uvrstila na drugo mesto.

Ilka Štuhec ostaja v smukaškem vrhu. Foto: Nebojsa Tejic/STA
Ilka Štuhec ostaja v smukaškem vrhu. Foto: Nebojsa Tejic/STA

CORTINA D'AMPEZZO > Ilka Štuhec je v Cortino prišla z izjemno popotnico dveh zmag, potem ko je v Val Gardeni 18. in 19. decembra osvojila smuk in superveleslalom. Pred dvema letoma je bila na smuku v Cortini tretja. 28-letni Mariborčanki enomesečni premor od zadnje zmage ni škodil in jo je še bolj podžgal, da je uprizorila nov popoln napad. S startno številko tri je za 48 stotink sekunde izboljšala čas Nemke Viktorie Rebensburg. A za prvo smukaško zmago v Cortini ji je na koncu vendarle nekoliko zmanjkalo.

Takoj po prihodu v cilj je Ilka pokazala na smuči, kar je seveda pomenilo, da ima trenutno zelo dober material. “Ja, odlično tako kot vedno. Smo se pa odločili za stare smuči, stare rakete, ki so danes res zletele.”

Hadalin 18. v Wengnu

Avstrijec Marco Schwarz je zmagovalec prve moške alpske kombinacije za svetovni pokal v švicarskem Wengnu. Najboljši Slovenec je bil Martin Čater na 12. mestu. Član ajdovskega Dola Štefan Hadalin pa je zasedel osemnajsto mesto. Danes bo v Wengnu smuk, jutri pa še slalom.

Za zmago ji je čestitala že kraljica Cortine Lindsey Vonn. Po 12 zmagah na možnem prizorišču olimpijskega smuka 2026 je Američanka tokrat po vrnitvi v smukaško karavano osvojila 15. mesto. Štuhčeva je prvič v karieri v smuku osvojila drugo mesto. Nekoliko več hitrosti v srednjem in spodnjem delu proge je našla Avstrijka Ramona Siebenhofer, ki je v Cortini dobila prvi smuk za svetovni pokal v karieri. “Sem zadovoljna s prikazanim. V srednjem delu morda nisem bila v najbolj idealni liniji, še več sem morala delati, podrobnosti bomo pogledali v video analizi, jutri pa znova. Upam, da mi bo jutri celotna vožnja uspela, kot sem si zamislila,” je dejala Štuhčeva po menjavi vodstva.

Na svojem seznamu ima devet zmag, od tega pet smukaških, tri superveleslalomske in eno kombinacijsko, ter 16 uvrstitev na zmagovalne stopničke (trikrat je bila druga in štirikrat tretja). Po številu smukaških zmag ostaja med še aktivnimi smučarkami, tekmicami v svetovnem pokalu, tretja najboljša. Od aktualne svetovne smukaške prvakinje sta uspešnejši le Švicarka Lara Gut-Behrami, ki ima dve smukaški zmagi več, in povratnica po poškodbi Vonnova, s 43 zmagami v smuku absolutna rekorderka tako med ženskami kot moškimi.

Ilka Štuhec

alpska smučarka

“Oba četrtkova treninga sta bila super, ampak ne idealna. Tudi danes vse še ni bilo tako, kot sem si zamislila, in vem, kaj moram še popraviti do jutri.”

Štuhčevo nova preizkušnja in nova priložnost za zmago čaka že danes, ko bo na progi Olympia delle Tofane še en smuk. Hitri vikend v Dolomitih se bo končal jutri s superveleslalomom, na katerem bo Mariborčanka napadala novo zmago, v vlogi branilke izpred dveh let.


Najbolj brano