Pet minut mrka za zmago

Po vseh pričakovanjih prva finalna tekma ni bila zgolj sprehod za favorita, domačo Primorsko. Olimpija je bila večji del tekme tigrom tik za petami, končna razlika, kot se rado zgodi v košarki, pa ne odraža povsem dogajanja na igrišču.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Gostitelji so torej upravičili vlogo favorita na tekmi in v finalni seriji državnega prvenstva (DP) vknjižili prvo zmago, s katero so udarili temelje željam, da bi tudi v finalu s tekmecem opravili po hitrem postopku.

Branilec državnega naslova se je izkazal za pričakovano čvrstega tekmeca, s pečatom v igri trenerja Jureta Zdovca. Koprsko moštvo je sicer nadaljevalo navdušujoč niz zmag (sobotna je bila že 20. zaporedna) in potrdilo, da je dvorana Bonifika prava trdnjava, saj je v njej vso sezono doživelo en sam poraz. Vloga favorita in pritisk zgodovinskega prvega nastopa v finalu DP sta očitno vplivala na igro domačega moštva, Ljubljančani, sicer oslabljeni za Jana Špana in najboljšega visokega igralca Luko Šamanića, pa so bili bolj sproščeni in so skoraj tri četrtine tekme držali ravnotežje. “Tekma je bila po pričakovanjih trda, težka. Nikakor nismo mislili, da se bomo do zmage prebili brez prelivanja potu. V prvem polčasu so tekmeci dobro zadevali, mi pa nismo bili dovolj pozorni na njihove ostrostrelce. Ob tem so bili izredno dobri pri skoku v napadu,” je dejal domači trener Jurica Golemac. Gostje so na tekmi prepričljivo dobili skok (31:24, napadalni kar 12:3).

Primorska je do prve občutne in hkrati odločilne prednosti prišla ob koncu tretje in na začetku zadnje četrtine. Skoraj petminutni strelski post Olimpije je izkoristila za delni izid 12:0 in od zaostanka 51:52 prišla do prve dvomestne prednosti, končnih 18 točk razlike pa je bila tudi najvišja na tekmi. Obramba Primorske se je precej osredotočila na kapetana gostov Domna Lorbka, kar se je poznalo pri njegovem učinku. Ljubljančani so sicer večino tekme igrali z vsega sedmimi igralci, med kateri sta največ točk dosegla Miha Lapornik (15 točk, trojke 5:3) in Marvin Jones (14 točk). Ob koncu tekme se je gostov lotila utrujenost in igra je postajala manj tekoča, s hitrimi zaključki napadov in z meti iz težkih položajev. Pri domačih so štirje igralci prišli do dvomestnih številk. Marko Jagodić Kuridža je zbral 18 točk (7 skokov), po 12 sta jih dodala Marjan Čakarun in Lance Harris, deset pa Luka Vončina. “V drugem polčasu smo nekatere napake popravili in si tako priborili prvo zmago. Ta nikakor ni bila tako lahka, kot morda to kaže končni rezultat,” je še poudaril Golemac.

V gostujočem taboru je bilo razpoloženje razumljivo slabše. “Igralcem ne zamerim nič, saj so igrali dobro. Košarkarji Primorske igrajo v visokem ritmu vseh 40 minut tekme, mi pa smo počeli neumnosti. Tudi sodniški kriterij je bil na trenutke precej čuden. Koprčani so izkušeni, mi pa smo naivni, kar se seveda slej ali prej pokaže na parketu. Naši fantje so večkrat padli na njihove 'finte', teh pa je bilo na tej prvi tekmi kar nekaj, in upam, da si bodo sodniki pogledali posnetek tekme. Pozna se, da nam manjka organizator igre. Še vedno menim, da končni rezultat ni realen pokazatelj stanja na igrišču,” je povedal trener Olimpije Zdovc.

Dvorana Bonifika, gledalcev 2000, sodniki: Krejić (Kranj), Zupančič (Ljubljana), Španič (Postojna).
Sixt Primorska: Ferme 2 (2:2), Henry 3 (1:2), Harris 12 (1:2), Čakarun 12 (0:1), Marinković 8 (2:6), Hodžić 2, Jagodić Kuridža 18 (8:10), Vujasinović 5 (2:2), Šiško 7 (4:4), Vončina 10 (2:2).
Petrol Olimpija: Jones 14 (2:5), Bubnić 7, Lazić 8, Lorbek 6 (1:1), Lapornik 15 (2:3), Badžim 7 (2:3), Kastrati 4 (4:4).
Prosti meti: Sixt Primorska 22:31, Petrol Olimpija 11:16.
Met za tri točke: Sixt Primorska 7:12 (Vončina 2, Jagodić Kuridža 2, Šiško, Harris, Vujasinović), Petrol Olimpija 8:25 (Lapornik 3, Lazić 2, Lorbek, Badžim, Bubnić).
Osebne napake: Sixt Primorska 22, Petrol Olimpija 28.
Pet osebnih: Henry (33.).

Najbolj brano