Primorci za nadaljevanje tradicije

Dirki po Sloveniji že po običaju sledi boj za majice državnih prvakov. Tudi prizorišče sodi med tradicionalne. Kolesarji bodo jutri vrteli pedala na razgibanih dolenjskih cestah v Mirni Peči.

Borut Božič je že dvakrat dobil državno prvenstvo, ki ga je gostila 
Mirna Peč.
Borut Božič je že dvakrat dobil državno prvenstvo, ki ga je gostila Mirna Peč.  

MIRNA PEČ > Naslov bo branil Luka Mezgec, ki je sredi tedna izvedel, da njegova ekipa Mitchelton Scott na dirko po Franciji ne bo poslala sprinterskega vlaka, pač pa bo moštvo sestavljeno po meri Britanca Adama Yatesa in boja za čim višjo uvrstitev v skupnem seštevku. Na Touru, ki se bo začel 7. julija, bosta torej predvidoma vrtela pedala dva slovenska kolesarja, Primož Roglič in Kristijan Koren. Prvi je po zmagi na domači pentlji že odpotoval v francoske Alpe, na državnem prvenstvu pa po običaju ne bo niti Simona Špilaka, ki je osvojil šesto mesto na nedavni dirki po Švici. Tudi sicer je bolj verjetno, da bodo danes na svoj račun prišli hitri kolesarji, ki se dobro peljejo po dolenjskih gričih.

V Mirni Peči so že beležili lepe uspehe tudi primorski predstavniki. Dvakrat (2008 in 2012) je naslov državnega prvaka osvojil Idrijčan Borut Božič, ki je vrtel pedala na dirki po Sloveniji, kamor je dobro formo z Gira prenesel Matej Mohorič. Nasploh bo imela slovensko obarvana Bahrain Merida zelo močno zasedbo, ki lahko kroji razplet dirke. Član ekipe je tudi Luka Pibernik, ki je zmagal leta 2015, ko so se kolesarji zadnjič potegovali za naslove v Mirni Peči. Tudi pred tremi leti so imeli Primorci vidno vlogo. Od drugega do četrtega mesta so se zvrstili Kristjan Fajt, Božič in Jan Tratnik, ki je leto zatem v Ihanu osvojil naslov državnega prvaka na cestni dirki.

Idrijčan je letos že oblekel majico najboljšega slovenskega kolesarja v vožnji na čas, gotovo pa ima tudi pred jutrišnjo preizkušnjo svoje izračune tako kot tudi najmočnejši slovenski ekipi Adria Mobil in Gusto Xaurum, kjer vrtita pedala idrijska brata Žiga in Matic Grošelj. S kakšnim pobegom bodo poskušali vplivati na razvoj dogodkov tudi pri novogoriškem MebloJogi Pro-Concrete. Z gotovostjo lahko trdimo, da bo razplet krojila skupin(ic)a kolesarjev. Njen obseg je sicer težko napovedati, scenarijev je namreč več. Manj jih je v mlajših selekcijah in v ženski kategoriji, kjer bo svoj deveti naslov državne prvakinje lovila Ajdovka Polona Batagelj.


Najbolj brano