Premoč državnega prvaka

Minil je najbogatejši vikend primorskih rekreativnih tekov v tej pomladi. Pet jih je bilo v Vipavski dolini, eden pa na Krasu. Primorski gorski in ravninski pokal se bosta nadaljevala že prihajajoči konec tedna.

Med številnimi kraji, ki jih je obiskala karavana prireditev Ultra traila Vipavska dolina, so bile tudi  Goče.

 Foto: Alenka Tratnik
Med številnimi kraji, ki jih je obiskala karavana prireditev Ultra traila Vipavska dolina, so bile tudi Goče.  Foto: Alenka Tratnik

Osrednji dogodek minulih dni je bil festival teka v naravi Ultra trail Vipavska dolina, ki ga je priredilo ŠD Tura iz Vipave. O stokilometrskem gorskem teku in državnem prvenstvu v gorskem maratonu smo že poročali, festival pa je imel še tri spremljajoče prireditve. Skupno je po vaseh in mestih Vipavske doline teklo tisoč udeležencev iz 25 držav, ki so skupaj z družinami in spremljevalci zapolnili vse turistične zmogljivosti v Vipavski dolini.

Tujce je privlačil predvsem 50-kilometrski maraton čez vipavsko gričevje in Nanos, za katerega pa se je odločilo tudi nekaj znanih slovenskih maratoncev, gorskih tekačev, turnih smučarjev in alpinistov. Med 186 tekači je zmagal Anže Sobočan iz Stavče vasi na Dolenjskem, ki je v cilj pritekel v dobrih petih urah. Med ženskami je po petih urah in 25 minutah slavila Škofjeločanka Ajda Radinja. Primorcev ni bilo med najboljšimi.

Odrasli tekači iz naših krajev so se osredotočili na ajdovski mestni Majski tek, ki pa je potekal tudi po razgibani okolici pobočja pod planoto Gora. 120 tekačev je med enajstimi kilometri moralo premagati skupno 300 višinskih metrov vzpona in spusta. Pričakovano je z veliko premočjo zmagal aktualni državni dvoranski prvak v teku na 3000 metrov, član kranjskega Triglava Rok Puhar, ki je pritekel v cilj po dobrih 36 minutah (36,38,). Preostali mesti na odru za najboljše sta zasedla člana Nanosa iz Podnanosa Nejc Lokar (41,11) in Jernej Krkoč (41;37,).

V ženski konkurenci je slavila članica novogoriškega Filipidesa Sergeja Lipušček (45,59) pred dvojico Nanosa - Jano Bratina (46,56) in Saro Durn (47,33).

Otroci in mladina so se z uro borili na teku v Kampu Tura nad Gradiščem pri Vipavi, kjer se je zbralo 156 tekmovalcev. Najstarejši (kategorija U-15) so pretekli razgiban kilometer s skupno sto metri višinske razlike. Med fanti je bil najhitrejši Ajdovec Oto Benko, ki se je spustil pod mejo šestih minut (5,56). Drugi je bil Uroš Tozan iz Dobravelj (6,00), tretji pa Pivčan Anže Lenarčič (6,04). Med dekleti je zmagala Žana Sovdat (AD Posočje, 6,49) pred Emo Čehovin (Nanos, 6,57) in Tolminko Gajo Duša (7,05).

Primorski gorski pokal se je nadaljeval z 8. tekom čez Veliko Gradišče v Vrhpolju pri Kozini. Po osmih kilometrih s s skupno 600 metri višinske razlike vzponov in spustov je med 54 tekači po dobre pol ure prvi v cilj prišel član Nanosa Simon Strnad (32,4), ki je za minuto ugnal ajdovskega nogometaša Elisa Filipiča in za dve Denisa Štenklerja (PD Podbrdo).

Med ženskami je slavila Gorenjka Urša Trobec (Setnik, 43,28), druga je bila najhitrejša Primorka Anja Mikuž (Gozd, 44,28). Tretja je bila Marta Švigelj 45,07) iz Hotedršice, kjer bo jutri s pričetkom ob 14. uri 47. tek prijateljstva, ki šteje za primorski ravninski pokal.

Primorski pokalni teki bodo imeli naslednji postaji že jutri. Specialisti za klance se bodo ob 9. uri iz Kopačnice povzpeli na Blegoš in se spustili nazaj. Tekmovalce čaka skoraj 20 kilometrov s skupno 2300 metri višinske razlike. Privrženci ravninskega teka bodo startali na 47. teku prijateljstva v Hotedršici. Start bo ob 14. uri, proga za odrasle pa bo dolga 11.800 m.


Najbolj brano