Pred srečanjem so poleteli s Sabotina

Na zaključku sezone se je v Športnem centru Hit zbralo približno 500 članov Zveze za prosto letenje Slovenije. Pred popoldanskim srečanjem se je 50 jadralnih padalcev peš odpravilo na Sabotin. Od tam so poleteli in pristali na travniku v središču Nove Gorice, kar je bila promocija discipline Hike & Fly, ki je med jadralnimi padalci vse bolj priljubljena.

Travnik med Ulico Gradnikove brigade in Kidričevo  ulico je bil 
ciljna točka približno petdesetih jadralnih padalcev iz vse Slovenije. Foto: Nace Novak
Travnik med Ulico Gradnikove brigade in Kidričevo ulico je bil ciljna točka približno petdesetih jadralnih padalcev iz vse Slovenije. Foto: Nace Novak

ŠEMPETER PRI GORICI > Kot je med pristajanjem petdeseterice jadralnih padalcev z vseh koncev Slovenije na travniku med Ulico Gradnikove brigade in Hitovo Perlo povedal predsednik domačega Društva Polet Damjan Pregelj, je Sabotin za Hike & Fly zelo atraktiven. Osvojiti ga je mogoče hitro in brez večjih naporov, ob dvigu v nebo z vzletišča pod italijansko stražnico pa se padalcem nudi lep panoramski pogled na reko Sočo in bližnjo okolico.

Pika na i Hike & Fly dogodka (kar pomeni peš do vzletišča in s padalom v dolino) je bil pristanek na travniku v središču mesta. Po prvotnih načrtih so nameravali padalci poleteti do pristajališča v Šmihelu, a jim vremenske razmere niso bile naklonjene. Pristanek petdeseterice jadralnih padalcev v središču mesta je bil tudi svojevrstna promocija jadralnega padalstva na območju, ki ima idealne razmere za razvoj tega športa. Trenutno še niso izkoriščene tako, kot bi lahko bile.

Pristanek petdeseterice jadralnih padalcev v središču mesta je bil tudi svojevrstna promocija jadralnega padalstva na območju, ki ima idealne razmere za razvoj tega športa. Trenutno še niso izkoriščene tako, kot bi lahko bile

Na kasnejši zaključni prireditvi se je zbralo približno 500 članov Zveze za prosto letenje Slovenije (ZPLS). Poleg sejma nove in rabljene opreme so bila udeležencem na voljo predavanja o psihologiji letenja, bazi podatkov nesreč za jadralne padalce in zmajarje ter njeni uporabi, reportaža z letenja v Braziliji, pa tudi predavanje o tem, kako se lotiti akrobatskega letenja.

Na prireditvi so se zahvalili Gorski reševalni službi Slovenije in 15. helikopterskemu bataljonu Slovenske vojske, sledila pa je še podelitev priznanj najboljšim pilotom ZPLS v različnih disciplinah. Med dobitniki priznanj letos ni bilo nobenega Primorca.


Najbolj brano