Poletje bo dolgo in vroče

Ta teden začenjajo priprave na novo sezono tudi drugoligaši. V ponedeljek so prvi trening opravili nogometaši Gorice in dekanskega Jadrana, danes bodo z vadbo pričeli preostali trije primorski klubi: Vitanest Bilje, Brda in Koper.

Nogometaši Gorice so v ponedeljek začeli priprave na novo 
sezono.  Foto: Luka Carlevaris
Nogometaši Gorice so v ponedeljek začeli priprave na novo sezono.  Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > Temperatura spet narašča, segreva pa se tudi ozračje na nogometni tržnici. Prav na prvi dan priprav so uradno predstavili novega trenerja v Dekanih. Jadran bo odslej vodil Erik Kržišnik. Pomagal mu bo Alen Nadal. Novogoričani so ime novega trenerja obelodanili pred dobrim tednom dni. Borivoje Lučić je v ponedeljek v športnem parku opravil (spoznavni) trening, ki je že dal slutiti, da bo ekipa spremenjena.

Hrvaški napadalec Andrija Filipović se je mudil na Nizozemskem, kjer je usklajeval še zadnje podrobnosti pred prestopom k nizozemskemu drugoligašu NAC Breda. Po štirih letih in pol Gorico zapušča tudi vratar Grega Sorčan, ki bo odslej branil za Domžale. Potem ko je Uroš Likar dobil pet mesecev kazni zaradi nešportnega obnašanja po zadnji tekmi kvalifikacij za prvo ligo s Sežanci, je očitno, da bodo morali NIcku Bičiću poleti priključiti še enega vratarja. Po sedmih letih se od Gorice poslavlja tudi Uroš Celcer. Spremembe se obetajo tudi na desnem boku, kjer sta se preteklo pomlad izmenjevala Adel Halilović in Jani Curk, ki mu je potekla pogodba.

Najprej z Omanom

Novogoričani bodo kmalu začeli niz pripravljalnih tekem, med katerimi se bodo soočili tudi z italijanskima prvoligašema Romo in Spalom. Za začetek pa se bodo v soboto pomerili z reprezentanco Omana do 23 let, ki bo danes v Padovi tekmec Cherrybox24 Tabora. Sežanci so medtem predstavili tretjo okrepitev, 23-letnega napadalca Lazarja Miloševa, ki je nazadnje igral za Budućnost Dobanovce v drugi srbski ligi.

Na ponedeljkovem treningu zaradi lažjih poškodb oziroma zdravstvenih nevšečnosti ni bilo niti Osujija Amarachija in Kristijana Šipka, za katera kot še pri nekaterih igralcih prav tako vlada negotovost. Semir Smajlagić še okreva po poškodbi kolena. Sicer pa bo prestopna križanka aktualna še lep čas. Verjetno tudi po 27. juliju, ko bo na sporedu uvodni krog nove drugoligaške sezone. “Odhodi bodo, a tudi ustrezne zamenjave. Kader bo dovolj kakovosten za uresničitev cilja, torej hitropotezne vrnitve v prvo ligo,” je bil kratek in jedrnat novopečeni športni direktor Miran Burgić.

Nalogo bo moral udejanjiti trener, ki si želi, da bi čim prej premostili prehodno obdobje. “Nejasnosti je še precej. Nekateri že uveljavljeni nogometaši bi šli, mlajši pa še ne morejo prenesti tekmovalnega bremena za vrnitev v prvo ligo. Časa ni veliko. V tem mesecu bo treba dopolniti, pripraviti in uigrati ekipo, ki starta na prvo mesto. Vsekakor bo treba zavihati rokave in ohraniti bistro glavo, ko bomo vlekli kadrovske poteze,” je povedal Lučić, ki sicer drugoligaško stvarnost dobro pozna, potem ko je v preteklih dveh sezonah vodil Krko.

Čaka ga tudi precej soočenj z dobrimi trenerskimi znanci, ki so bili tako ali drugače povezani z Gorico. Biljence, ki bodo prav tako opravili nekaj igralskih sprememb, bo še naprej vodil Sandi Valentinčič, večji pretok nogometašev je pričakovati pri Bricih, kjer bo trener David Peršić. Za naskok na prvo ligo pa okrepitve iščejo Koprčani pod taktirko Mirana Srebrniča.


Najbolj brano